ROLANJE, BABY GYM, SPORTSKA AKADEMIJA Dubrovačka udruga djecu uči navikama svakodnevnog vježbanja (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
Udruga za promicanje kvalitete življenja i osmišljavanje slobodnog vremena “SPORT i ZABAVA” osnovana je s ciljem razvoja sportsko edukativnih aktivnosti za djecu, mlade i obitelji, te promicanje zdravih stilova života.

Predsjednica i osnivačica udruge dipl. kinez. Vanja Pamuklić, sve programe vode diplomirani kineziolozi s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i odraslima.

Tjelesna aktivnost i zdravlje su usko pozitivni, pa je važno stvarati naviku svakodnevnog vježbanja već u najranijoj dobi, a temelji koje dijete stekne u djetinjstvu najvažniji su za njegov budući razvoj.

Našim sportsko edukativnim programima potičemo optimalan i cjelokupan razvoj djeteta s posebnim naglaskom na psihološki i socijalni razvoj djeteta: samopouzdanja, samostalnost, motiviranost, upornost, disciplinu i suradnju.

Cilj nam je na našim treninzima kroz igru, maštu, puno zabave i smijeha djeci prenijeti značaj sporta i tjelesnog vježbanja pri čemu razvijamo motoričke sposobnosti djeteta (koordinacija, snaga, brzina, fleksibilnost, ravnoteža, preciznost) s naglaskom na njihovu povezanost sa zdravljem i zdravim načinom života.

Male grupe i isticanje individualnih kvaliteta svakog djeteta omogućava djetetu najviše postignuća u tjelesnim aktivnostima prema njegovim trenutnim razvojnim sposobnostima. Sve programe vode diplomirani kineziolozi s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom.

Prednosti organiziranih tjelesnih aktivnosti od najranije dobi:

Aktivnosti se odvijaju pod stručnim vodstvom u posebno uređenim i djeci prilagođenim uvijetima i opremom.

Dalekosežni utjecaj na djetetov motorički, psihički, socijalno emocionalni i kognitivni status.

Djete koje sudjeluje u organiziranoj tjelesnoj aktivnosti vrlo rano postaje samostalno, jača vlastito samopouzdanje i razvija pozitivnu sliku o sebi.

Također se razvija svijest djeteta o pozitivnom učinku fizičke aktivnosti na zdravlje, te dijete stvara i njeguje zdrave navike od malih nogu.

Sportsko edukativni programi:

Baby Gym

- za djecu od 18 mjeseci do 3 godine zamišljen je kao uvod u program Male Sportske Akademije.
- posebno osmišljen program i vježbe za pravilan rast i razvoj lokomotornog sustava (sa i bez rekvizita) osigurava djetetu pravilnu poštuju i razvoj svih mišićnih skupina.
- kroz jednostavne motoričke zadatke sastavljene od osnovnih oblika kretanja, igara i kretanja uz glazbu potićemo dijete da spontane pokrete i reakcije pretvori u svjesne, te kroz jednostavne radnje nauči svladati složene zadatke. Razvijamo samostalnost i socijalne vještine uvažavanja druge djece, dijeljenje i suradnju.

Mala Sportska Akademija

- za djecu od 3 do 7 godina
- program podržava prirodne oblike kretanja koji obuhvaća sve mišićne skupine, utječe na pozitivan psihosomatski razvoj, razvija lijepo tjelesno držanje, te uvažava djete kao cjelovitu, dinamičnu osobu i omogućava mu izražavanje kroz kineziološke aktivnost.

Utječemo na razvoj funkcionalnih i motoričkih sposobnosti s naglaskom na one koje su potrebn djetetu u svakodnevnom životu. Osnovni sadržaji s kojima se dijete upoznaje su elementi sportskih igara (gimnastika, Atletika, Borilačke vještine i sportovi s loptom). Primarni ciljevi koji su kroz program naglašeni prvenstveno su edukativnog karaktera, te spoznaja i poštivanje dobne i individualne specifične psihosomatske sposobnosti.

Škola rolanja

- za djecu od 5 godina na dalje
- osposobljavanje polaznika za samostalno rolanje kroz igru i zabavu, te učenje novih elemenata i “trikova” u različitim uvijetima.

Održava se vikendima u jutarnjim satima. Mogu sudjelovati i odrasli koji žele naučiti rolati i zabaviti se s nama.

Škola rolanja traje 4 sata po 60 minuta (dva vikenda za redom) - subota i nedjelja od 9:00 do 10:00.
Bilo je 6 polaznika od 5 do 9 godina i prolazili su Početni tečaj u kojem se uče osnove, nakon čega su djeca sposobna za samostalno rolanje. Na zadnjem satu tečaja, sto je bilo danas, prolaze poligon sa svim naučenim te nakon toga dobivaju diplome za završen 1. stupanj.

Za djecu od 5 do 12 godina.
Lokacija: igralište na Montovjerni

Trajanje: 4 sata po 60 minuta.
subota i nedjelja od 09:00 do 10:00

Obavezna oprema: role, štitnici (za koljena, laktove i ruke), kaciga

Program škole rolanja vode diplomirani kineziolozi s višegodišnjim iskustvom.

Cilj programa POČETNOG TEČAJA je osposobljavanje polaznika za samostalno rolanje kroz igru i zabavu.
Cilj programa OSNOVNOG TEČAJA je osposobljavanje polaznika za samostalno rolanje u različitim uvjetima, te učenje novih elemenata i "trikova" na rolama kroz igru i zabavu.

Nedostatak igre, kretanja i mogućnosti za sudjelovanje u različitim motoričkim aktivnosti, a može usporiti tjelesni razvoj djeteta. Danas je najčešća zabluda da će djeca svoje motoričke sposobnosti razviti sama od sebe. Za razvoj motoričkih, emocionalnih, psiholoških i socijalnih potencijala potrebni su adekvatni organizirani programi tjelesnog vježbanja za svu djecu bez obzira na njihove pojedinačne sposobnosti prilagođeni njihovim potrebama.

Već nekoliko godina organiziramo tijekom ljetnih praznika Ljetni Sportski kamp za Male Avanturiste za djecu od 6 do 12 godina na različitim lokacijama. Kamp traje pet dana program je ispunjen sportskim, zabavnim i edukativnim aktivnostima. Djeca su u prirodi pod stručnim pedagoškim nadzorom s organiziranim prijevozom i toplim obrokom.

Ove godine, s obzirom na trenutnu situaciju, nismo organizirali kamp nakon završetka školske godine, ali smo produžili naše programe Škole rolanja i Male sportske akademije koje provodimo vani na otvorenom kroz 6. mjesec.

Sljedeći termin škole rolanja počinje 6. lipnja.

Sve informacije:

Facebook stranica Udruga Sport i Zabava

Informacije i rezervacije:

098 541 091 - Vanja

Popularni Članci