KONSTITUIRANO JE GRADSKO VIJEĆE! Marko Potrebica izabran većinom glasova za predsjednika, podržali ga Vlahušić i Kristić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Goran Mratinović/DD
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika počela je u 11:00 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Na dnevnom redu je devet točaka, a sjednicu je vodila do izbora predsjednika pročelnica Službe Gradskog vijeća Nada Medović. Za predsjednika Mandatnog odbora izabran je Nikša Selmani (Srđ je Grad), a članovi su Ivan Tropan (SDP) i Blaže Pezo (HDZ). Vijećnici su položili prisegu nakon sastanka odbora i potvrđivanja Blaža Peza za vođenje sjednice do izbora predsjednika Gradskog vijeća. U Odbor za imenovanje izabrani su kao predsjednik Blaž Pezo, potpredsjednik je Maro Kristić, a članovi su Katarina Doršner, Pero Vićan i Nikša Selmani.

Klub vijećnika HDZ-a, podržan potpisima Dustre, predložio je Marka Potrebicu (HDZ) kao predsjednika Gradskog vijeća budući da Odbor za imenovanja nije predložio nikoga. Za Marka Potrebicu glasovali su vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera, Dustre, uz dvoje vijećnika DDS-a, Andra Vlahušića i Mara Kristića. Suzdržani su ostali vijećnici SDP-a i Pero Vićan, a protiv izbora su bili vijećnici Srđ je Grad i Nezavisne liste Ivice Roka.

- Gradsko vijeće je središnje mjesto gdje se donose odluke važe za naše sugrađane. Intenzivno ćemo surađivati i u suradnji s gradonačelnikom ćemo iznjedriti sva rješenja. Nećemo ići u koaliciju nego programsku suradnju - kazao je Potrebica.

Kao prvi potpredsjednik Gradskog vijeća predložen je Jasmin Deraković iz DDS-a, a za drugog potpredsjednika predložen je Maro Kristić. Vijećnici su ove prijedloge većinom glasova podržali.

Nisu osnovani odbori za proračun i financije kao i za statut i poslovnik Gradskog vijeća. Međustranački dogovor nije postignut te je najavljeno kako će na idućoj sjednici svi odbori biti predloženi. Potrebica je pozvao vijećnike da prijave osobe koji žele biti članovi.

Odbor za imenovanja jednoglasno je predložio Ivanu Medo Bogdanović za novu/staru ravnateljicu Dubrovačkih ljetnih igara što su potvrdili vijećnici većinom glasova.

- Čestitam izabranim vijećnicima kao i predsjedniku i potpredsjednicima Gradskog vijeća.. Ispred nas je izazovno četverogodišnje razdoblje, kao i vrijeme oporavka, ali i neizvjesnosti oko pandemije koronavirusa. Sve to će biti tema ovog sastava Gradskog vijeća. Mislim da je ova sjednica pokazala ozbiljnost aktera koji su izabrani. Građani su svima nama dali povjerenje i očekuju odgovornost kao i jasno, transparentno i moralno služenje. Gradska uprava će kao i prije četiri godine pred vas stavljati dokumente, a na vama je da odlučite jesu li dobri i kako ih treba popraviti. Na nama je da usvajamo odluke u korist građana. Prošli saziv Gradskog vijeća je u gotovo 70 posto jednoglasno donio odluke. Svaka odluka može biti najbolja i u korist građana. Tako smo se ponašali do sada i tako ćemo se ponašati u budućnosti. Vama, ali i nama želim uspješno i plodonosno razdoblje i nadam se da ćemo nakon četiri godine moći reći kako je poboljšana kvaliteta života u gradu i da su naši građani zadovoljni - kazao je gradonačelnik Mato Franković.
U Gradskom vijeću po prvi put sjede DDS-ovi Slavica Grkeš i Jasmin Deraković, SDP-ovi Ivan Tropan i Anita Bonačić Obradović te Ivan Cetinić i Ivica Roko kao i Srđevci Petra Marčinko i Đuro Capor, i HDZ-ov Zlatko Begušić koji do sada nije bio gradski vijećnik. Od onih iskusnijih tu su DDS-ov Pero Vićan, HDZ-ovi Marko Potrebica, Blaž Pezo, Ivan Maslać, Olga Muratti (HSU), Krešimir Marković (Hrvatski suverenisti), Mostov Maro Kristić, Nikša Selmani iz Srđ je Grad, Željko Raguž i Ivana Šepak iz Dubrovačke stranke te bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

Video stream sjednice pogledajte ovdje.

Popularni Članci