test

U SPOMEN NA ONE KOJIH VIŠE NEMA Dodijeljena nagrada Imperial učenicama i učenicima koji su se istakli humanitarnim djelovanjem i nesebičnim pomaganjem (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Na dan obilježavanja Svjetskog dana djece nagrada Imperial, u hotelu Hilton Imperial Dubrovnik, uručena je učenicama i učenicima koji su se istakli svojim humanitarnim djelovanjem i nesebičnim pomaganjem drugima. 

Ovogodišnji dobitnici su: Katrin Hardi iz Gimnazije Vukovar, Marko i Luka Bosančić iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, Gabrijela Pataran iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, Marina Alaburić iz Osnovne škole Bakar i Šejla Škaljić iz Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik. 

"U Hrvatskoj je stradalo preko 402 djece, preko 1200 ih je ranjeno. Imperial je priznanje koje se već treću godinu zaredom dijeli u Dubrovniku. Radi se o jedinstvenom priznanju, a ove godine imamo pet dobitnika i posebne su im priče. Djevojčica Marina je organizirala humanitarnu akciju u Osnovnoj školi Bakar, gdje je prikupljala sredstva za svog brata koji je mlađi od nje jer brat boluje od karcinoma. Imperial uistinu povezuje ljude, stvara nova poznanstva, nova prijateljstva, ovo je živi spomenik. Kad djeca odu odavde, uče druge djecu kako biti bolji u zajednici i dobiti ovo priznanje sljedeće godine. Putem ove djece živi uspomena na djecu stradalu u Domovinskom ratu", kazao je Denis Pavela, utemeljitelj priznanja. 

Radi se o priznanju koji raste iz godine u godinu. 

"Nama je vrlo važno, mi smo sretni zbog ovakvog događanja i  što vidimo da su svake godine djeca sve bolja, kvalitetnija, vrijednija a to nam je i cilj da idemo naprijed, u budućnost, da djeca dobiju što veću zanimaciju. Presretna sam, imam samo riječi hvale, vrijedan projekt koji samo raste, za godinu, dvije će morati preći na nacionalnu razinu. Sada imamo djecu iz cijele Lijepe naše... Djeca su strašno zainteresirana, krasna, vrijedno ih je čuti i otkriti čime se bave, ovakve generacije mogu biti primjer odraslima, kako uz potporu roditelja, nastavnika, lokalne zajednice i države pokazuju koliko su vrijedna", Marija Lukšić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata DNŽ. 

A mlade je jako bitno nagrađivati, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković koji se i obratio okupljenima. 

"Velika je čast biti ovdje danas. Grad Dubrovnik je jedan od hrvatskih gradova koji je prepoznat i na onaj tužni način, a to je kao grad koji je dao najveći obol za slobodu, a to su izgubljeni dječji životi. I to nikad ne smijemo zaboraviti. Moramo se sjetiti svega i to kroz instituciju sjećanja, ali nikako ne mržnje. Zato kontinuirano ponavljam riječi pokojnog generala Nojka Marinovića, zapovjednika obrane Dubrovnika, koji je istaknuo ono što je najvažnije - našu djecu moramo učiti da pamte, jer pamćenje je golem alat, a mržnja golem teret. I zato je upravo ovo priznanje ono što je ključno, predstavlja institut pamćenja, na veliku žrtvu, ali i pogleda u budućnost, pogleda prema mladima koji uspješno kroz svoj rad promiču ono što je bitno za zajednicu i na kojima u konačnici svijet ostaje. Budite ponosni na priznanje koje ste dobili danas, ono u sebi nosi golemu snagu. Snagu brojnjih dječjih života, koji su pali da bi mi živjeli u slobodnoj Hrvatskoj, da bi mogli mirno živjeti i razmišljati o vašoj budućnosti. Hvala vam na svemu što ste postigli u proteklih godinu dana, od svih nagrada ova će vam biti najvažnija kad budete odrastali, jer ćete znati što stoji iza nje", kazao je Franković.

Okupljenima se obratila i učiteljica Marine Alaburić iz Osnovne škole Bakar.

"Zahvalila bih se na ovoj predivnoj nagradi koju je dobila naša Marina, uistinu ne znam je li više uzbuđena ona ili ja i cijela naša škola. Marina je uistinu divna djevojčica, ova nagrada je u pravim rukama i zahvaljujemo svima na mogućnosti da potičemo naše mlade ljude na humano djelovanje, a uz našu Marinu rastemo i zaista postajemo bolji ljudi, čestitke dragoj učenici Marini što nam je svima pokazala da možemo biti plemeniti i bolji", kazala je. 

Popularni Članci