U BOLNICU STIGAO NAJMODERNIJI MAMOGRAF 'U mojoj ulici je 13 žena imalo karcinom dojke, morala sam nešto napraviti' (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Najmoderniji, digitalni mamograf sitgao je u Opću bolnicu Dubrovnik, a riječ je o uređaju vrijednom 1.773.750 kuna, od čega je nešto više od 1.362.000 donirala Javna ustanova Rezervat Lokrum, a nešto više od 370 tisuća kuna Liga protiv raka Dubrovnik.

„Opća bolnica Dubrovnik je nabavila najsuvremeniji mamograf koji je zamijenio analogni, a koji je bio star 18 godina. U kraćem vremenu se sada može napraviti veći broj pretraga. Sve je započelo nešto više od dvije godine kada je meni dotad nepoznata gospođa Ana Knego skrenula pozornost kako imamo zastarjeli aparat kojeg bi trebalo promijeniti,“ izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je prestavljen mamograf.

Voditeljica rodjela radiologije OB Dubrovnik dr. Vilma Kosović istaknula je određene specifikacije uređaja, dodavši kako će sada dijagnostika biti puno preciznija, a kako je zobg najnaprednijeg sistema bitna smanjena doza zračenja.

„Ovo je jedan značajan tehnološki iskorak za unaprijeđenje našeg svakodnevnog rada jer mamografija kao važna radiološka slikovna metoda je bitna u dijagnostici karcinoma dojka. Riječ je o  novoj, digitalnoj tehnologiji gdje se rendgenska zraka direktno konvertira na pločama u elektronski signal te se istovremeno prikazuje slika na zaslonu ekrana. Riječ je o trodimenzionalnoj mamografiji koja nam pomaže kod dijagnostike 'gustih dojki',“ izjavila je Kosović.

Prof. dr. Marko Margaritoni podsjetio je na to kako je karcinom dojke jedan od vodećih uzroka smrti kod žena, stoga je nabava ovakvog uređaja bila od iznimne važnosti.

„Karcinom dojke je najčešća lokalizacija zloćudne bolesti kod žena. U dobi od 40. do 50. godine je to najčešći uzrok smrti, kad je riječ o malignim bolestima, pa i kad je u pitanju uzrok smrti kod žena uopće. Statistika koju godinama pratimo govori o pojavnosti od 80, 90, pa i sto slučajeva godišnje. Ipak, vrijedi naglasiti kako se ne bilježi dramatičan porast broja oboljelih, no on je prisutan, posebno kad je mlađa populacija u pitanju,“ istaknuo je.

Konferenciji za medije je prisustvovao i gradonačelnik Mato Franković koji je kazao kako će Grad i dalje pomagati OB Dubrovnik. Tom prilikom je najavio kako će se dio sredstava u tu namjenu osigurati u Rebalansu Proračuna koji će uslijediti krajem listopada, a da se u Proračunu za narednu godinu u tu namjenu planira iznos od pet milijuna kuna.

„Našoj bolnici je potrebna pomoć. Pomoć bolnici je pomoć našim sugrađanima. Osnivač bolnice jest Županija, ali smo svjesni činjenice kako ona nema toliko sredstava, a Grad je u nešto boljoj poziciji. Ovo nije prvi put kako joj pomažemo, a tako ćemo i nastaviti,“ najavio je.

Uređaj je nabavljen donacijama JU Rezervat Lokrum i Lige protiv Raka Dubrovnik. Ravnatelj JU Rezervat Lokrum Ivica Grilec je podsjetio kako je Upravno vijeće po ovom pitanju donijelo jednoglasnu odluku.

„JU Rezervat Lokrum godinama ostvaruje značajan višak prihoda te nam je ovo bila prilika da pokažemo jednu drugu prirodu poslovanja koja se tiče socijalne osjetljivosti. Ovakva donacije ne dovodi u pitanje naše kratkoročne i dugoročne ambicije u projektima obnove koju su u tijeku ili će tek biti pokrenuti,“ istaknuo je.

Predsjednik Lige Davor Miloglav je kazao kako su sredstva prikupljena prilikom trodnevnog programa proslave 50. godišnjice postojanja Lige prošle godine.

„Liga je u posljednjih 50 godina ostvarila preko tri miljuna američkih dolara donacija koje je proslijedila Općoj bolnici Dubrovnik u različitim vidovima pomoći. Drage smo se volje odazvali na prijedlog gospođe Ane da otvorimo novi podračun,“ izjavio je.

Inicijatorica ove akcije je Ana Knego koja je kazala kako je pokrenula akciju.

„Dosta dugo samo o tome razmišljala jer sam i sama u obitelji imala dva slučaja karcinoma dojke, a i u ulici gdje živim je bilo 13 oboljelih. Igrom slučaja su mediji objavili priču o 3D mamografu u Karlovcu i Rijeci. Odmah sam nazvala Karlovac te sam se informirala o uređaju i obratila se upravi Opće bolnice Dubrovnik, ali i Gradu te Ligi protiv raka Dubrovnik koja je u to ime otvorila žiro-račun. Obišla sam između 100 i 105 tvrtki, poslala sam oko 45 mailova,“ izjavila je Knego te dodala kako je presretna što je uređaj nabavljen.

Popularni Članci