TURIZAM KAKAV JE NEKAD BIO Dubrovnik dobiva nove smještajne kapacitete i dva restorana u kojima će raditi učenici TUŠ-a

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik izabrana je za jedan od hrvatskih centara kompetentnosti, a Grad Dubrovnik ustupio joj je vilu Čingriju na korištenje na 10 godina. 

Ravnatelj škole Antun Perušina za Dubrovački dnevnik je kazao kako će se u sklopu vile Čingrije i prostoru škole u ulici Garište u Gradu otvoriti dva restorana u kojem će raditi učenici škole, kao i smještajni kapaciteti.

„Vila Čingrija bi trebala biti jedan školski praktikum u kojemu bi učenici koji se obrazuju u Turističkoj i ugostiteljskoj školi dobili mjesto za praktičnu nastavu. Praktična nastava će se odvijati pod direktnim praćenjem od strane njihovih nastavnika, a učenici će stjeći znanja temeljena na radu što će, uz mentore i nastavnike, 'ocijenjivati' i tržište pa će objekti biti prihvaćeni sukladno iskustvu i doživljaju javnosti,“ izjavio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina dodavši kako će na taj način učenici kroz nove sadržaje obavljati kontroliranu praktičnu nastavu i biti u direktnom dodiru s tržištem rada.

Osim u Čingriji, mali restoran i smještajni kapaciteti otvorit će se i u ulici Garište, gdje će učenici također moći raditi praksu.

„Smještajni kapaciteti će služiti učenicima i polaznicima. Dijelom godine će moći doći i bilo tko drugi tko je spreman platiti taj smještaj, no služit će kao poligon za učenike koji će raditi na recepciji, u agenciji, hotelskom domaćinstvu i, naravno, restoranu,“ kazao je dodavši kako će se, uz sadržaje koje će stvarati učenici škole, uvesti i oni namijenjeni svima koji žele steći nova ili usavršiti postojeća znanja.

„Sve navedeno bit će namijenjeno i obrazovanju odraslih odnosno usavršavanju kako nastavnika tako i mentora. Naposljetku, plan nam je raditi tečajeve za entuzijaste, za građanstvo. Sadržaj bi trebao biti realiziran kroz učenike, okrenut prema građanima, prema javnosti, a u planu imamo i osposobljavanja, prekvalifikacije, usavršavanja, radionice za entuzijaste,“ kazao je.

Perušina je dodao kako restorani neće biti nelojalna konkurencija ostalim ugostiteljskim objektima na području Dubrovnika. Funkcionirat će prema svim važećim tržišnim principima, a sav ostvareni prihod bit će reinvestiran u učenike i polaznike.  Osim toga, novootvoreni sadržaji značit će i mogućnost zapošljavanja za učenike škole.

„Da bi nešto funkcioniralo, morate imati zaposlene i morate imati mentore iz škole. Nismo izmislili toplu vodu, u svijetu postoje takvi primjeri. Samo želimo određena znanja iz svijeta primijeniti i u našim dubrovačkim uvjetima,“ istaknuo je Perušina.

Nije izmišljanje tople vode, ali sličan princip je u Dubrovniku postojao krajem 50-ih godina. Kako je podsjetio Perušina, učenici su imali priliku raditi i boraviti u vili Orsuli ili restoranu Jadran, a sve to pod vodstvom svojih nastavnika. Navedeni projekti mogli bi značiti kako se dubrovački turizam vraća na svoje stare staze slave, kad su učenici koji su se školovali u Turističkoj i ugostiteljskoj školi u Dubrovniku ostajali u Gradu i dubrovačko ugostiteljstvo predstavljali na visokoj razini. Upravo na toj razini će se, kaže Perušina, u budućnosti i razvijati cijela priča.

Popularni Članci