'

Tragično stradanje branitelja Osojnika: 'Poginula su šestorica, tijela smo mogli pokupiti tek kad je pao mrak...'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački dnevnik jednom mjesečno objavljuje feljton “Zagonetka pobjede”, prema istoimenoj knjizi našeg sugrađanina Olivera Peza koja se bavi tematikom Domovinskog rata na dubrovačkom području tijekom 1991. godine. U sedmom nastavku donosimo uspomenu na tragično stradanje branitelja Osojnika koje se dogodilo u ranim jutarnjim satima 5. listopada 1991. godine. Bili su to sami počeci obrane i upoznavanja s ratnim strahotama.

Pepo Tomaš,dragovoljac, Osojnik: 

Na Osojniku smo se držali sve negdje do 4. 10. s tom ekipom koja je bila, znači oko 80 ljudi, i 4. 10. nam je u popodnevnim satima došla jedna grupa, jedno 20-ak do 25 dobrovoljaca iz Gruža.

Đani Radovanović, ZNG Dubrovnik: 

Popodne, kad sam imao malo odmora, probudio me zapovjednik Oberan objašnjavajući da su došli dragovoljci iz Gruža. Opisao ih je riječima: “Naoružani su nikako, ali imaju volje”. Došli su na ispomoć nama koji smo branili Osojnik već 4 dana. U toku noći, oko 20 sati, smo krenuli zauzeti položaje na brdu Lupoglav.

Andrija Oberan, zapovjednik obrane Osojnika: 

Tada je poginulo šest branitelja, bilo je i ranjenih, i to je jako loše djelovalo na naš moral. Tek kad je pao mrak smo mogli pokupiti njihova tijela jer su cijeli dan to brdo držali pod minobacačima i teškim mitraljezima...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika.

Popularni Članci