TOP SECRET PROČELNICE Marita Daničić taji tko živi u gradskim stanovima i po kojim uvjetima

Autor: Maro Marušić
Grad Dubrovnik, prema statistikama iz 2012., u svom vlasništvu imao je 118 stanova. Javnost nikad nije saznala tko živi u njima i po kojim uvjetima

Već dva mjeseca Dubrovački dnevnik pokušava od Grada Dubrovnika, točnije od pročelnice Upravnog odjela za gospodarenje nekretninama Marite Daničić dobiti informacije tko živi i koliko plaća najam u gradskim stanovima koji se nalaze u Gružu. Riječ je o trima zgradama na križanju ulica Stjepana Cvijića i Sustjepanske, gdje Grad Dubrovnik u svom vlasništvu ima tri stana. Te zgrade upravo sudjeluju u izgradnji garaže po javno-privatnom modelu, pa nas je interesiralo hoće li Grad Dubrovnik, s obzirom da je i on suvlasnik čestice na kojoj će se graditi garaža, sudjelovati u sufinanciranju parkirnih mjesta kako bi mu se sutra povećala vrijednost stanova.

Međutim mimo te tematike, puno nas je više zanimalo tko trenutno živi u tim stanovima, koliko plaća mjesečni najam, zbog čega su baš te osobe izabrane da tamo žive, na koliko su vremena u najam dobili te stanove, te tko je s njima potpisao ugovore. Mariti Daničić smo poslali upit, ali, iako je prekršila sve zakonske rokove iz prava na pristup informacijama, nije nam točno odgovorila na đpitanja. Osim što nam je poslala odgovor koji smo prije upita i sami znali.

-Grad Dubrovnik je vlasnik tri stana u čest.zgr. 2375, 2374 i 2331 sve k.o. Gruž. Dva stana koriste se na temelju ugovora o čuvanju stana sklopljeni na određeno vrijeme dok treći stan koristi se bez valjanog pravnog temelja te je u tijeku parnični postupak pred sudom radi iseljenja bespravnih korisnika – odgovor je Daničić.

Da je nešto trulo u vezi tih stanova, pokazuje i njezin odgovor u kojem stoji da netko koristi gradski stan bez vanjanog pravnog temelja. Međutim, Daničić ne otkriva ime osobe, niti što to pravno ne valja u tom slučaju. Nažalost, vjerujemo kako to nije jedini gradski stan koji se koristi mimo zakona, te se na taj način oštećuje proračun.

Prema statistikama iz 2012. godine, Grad Dubrovnik u svom vlasništvu imao je 118 izvorno gradskih stanova. 174 stana su predmet povrata ranijim vlasnicima temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a 18 stanova u izvornom vlasništvu Grada nalazi se u staroj gradskoj jezgri. Ukupno 41 stan namijenjen je za socijalne potrebe te su svi dani na korištenje, što znači da ostalih 77 koriste stanari koji ga čuvaju ili su bespravno u njemu. 

Stanovi u izvornom vlasništvu Grada Dubrovnika koriste se na temelju ugovora o najmu stana sa zaštićenom najamninom, na temelju ugovora o čuvanju stana kao i bez valjanog pravnog temelja. Bespravno korištenje stanova predmet je sudskih postupaka, bilo po zahtjevu Grada za iseljenje ili po zahtjevu korisnika stana za priznavanje stanarskog prava-statusa zaštićenog najmoprimca. Ponavljamo, riječ je o brojkama od prije tri godine, jer Daničić, kako izgleda, nije spremna odgovarati na naša pitanja. Spomenutu pročelnicu, kuloari su često dovodili u vezu s besmrtnim Perom Vićanom.

Dubrovački dnevnik pokušat će u svom istraživanju rasvijetliti tko sve živi u gradskim stanovima, te je li te osobe zadovoljavaju kriterije za boravak u njima. Naravno, ako se Marita Daničić udostoji dati te podatke koji su javni, ali ih ona skriva, kao dubrovački bogatuni izvor svoje imovine.

Ne bi nas uopće iznenadilo da u gradskim stanovima nađemo nekoga tko vozi Ferrari, a Gradu Dubrovniku ne plaća najam.

Popularni Članci