test

TONEMO KAO TITANIK U turizmu do sada 92 posto računa manje, pada potrošnja i u trgovinama

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Provjerili smo koliko su zbog korone izgubili turistički djelatnici, ugostitelji, trgovci

Pandemija koronavirusa zadala je težak udarac turizmu, pa i onom dubrovačkom koji je ujedno i primarna gospodarska grana od koje egzistira Dubrovnik, a o tome najbolje govore brojke. Prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, na dan 1. lipnja 2020. godine zabilježeno je 86 dolazaka i 316 noćenja na području Grada Dubrovnika. Usporedbe radi, na isti dan lani je ostvareno 6 747 dolazaka te 18 481 noćenje, što su neusporedivo veće brojke. 

Izravni gubitak primarno najviše osjećaju djelatnici u turizmu. U gradu u kojem gotovo svaka ulica ima svoj ugostiteljski objekt trenutno je otvoreno svega njih 50-ak, u što se ubrajaju kafići, restorani kao i objekti koji poslužuju brzu hranu. Trenutno je otvoreno svega sedam dubrovačkih hotela, a to su Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, Hotel Lero, Park, Petka, Pucić Palace i Royal Blue što je bitno drugačija slika dubrovačkog turizma nego što je to bilo slučaj u istom razdoblju lani. 

Iako su mogle raditi, i trgovine su na gubitku!

Dubrovački dnevnik upitao je predsjednicu Županijske komore Dubrovnik Nikolinu Trojić za konkretne brojke kad je riječ o gubicima u turizmu na području naše županije. Tom je prilikom iznijela podatak kako je vrijednost izdanih računa u sektoru turizma pala za 92 posto. 

„Prema podacima Porezne uprave od 24. veljače do 17. svibnja 2020. godine fiskalizirano je 78 posto manje računa nego u istom razdoblju 2019. godine, a ukupni iznos tih računa manji je za 63 posto u svim djelatnostima Dubrovačko-neretvanske županije. U sektoru turizma, u što spadaju smještaj, ugostiteljstvo te putničke agencije, vrijednost izdanih računa pala je za 92 posto,“ izjavila je Trojić. 

Iako je na snazi bila zabrana rada za većinu djelatnosti, trgovina i promet su rijetke od njih koje su mogle raditi. Ipak, ni tu se ne bilježe pozitivne brojke. 

„Unatoč tome podatci pokazuju da je broj izdanih računa u djelatnosti trgovine bio za 41 posto manji, dok je vrijednost tih izdanih računa u trgovini bila manja za 27 posto. Među najviše pogođenim djelatnostima nalazi se djelatnost putničkih agencija gdje je kroz ova promatrana tri mjeseca 'lock downa' vrijednost izdanih računa pala za 98 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Također, za razdoblje od 11. svibnja, kad je dozvoljen rad ugostiteljima, pa do 17. svibnja 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine vidljivo je smanjenje broja izdanih računa za 71 posto i smanjenje vrijednosti računa za 96 posto u djelatnosti turizma,“ odgovorila je Trojić. 

Neki novi trendovi 

Premda je u Dubrovniku, kao i u ostatku hrvatske obale, veliki problem predstavljao manjak radne snage, sad se kao prioritet postavlja očuvanje radnih mjesta. 

„Sad imamo problem kako zadržati te ljude i kako očuvati razinu plaća. Zasigurno ni država nema neograničen budžet za dugotrajne potpore. Činjenica je kako smo mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji visoko turistički ovisno gospodarstvo. Izostanak turističkih brojki od prethodnih godina zasigurno će imati posljedice za naše gospodarstvo. Smanjena potražnja za uslugama smještaja, ugostiteljskim uslugama, izletima i ostalim turističkim sadržajima utjecat će na korekciju cijena na dolje, to je ekonomska činjenica, zakon ponude i potražnje. Pad cijena ovisit će o razini zaduženosti gospodarskih subjekata i mogućnosti servisiranja fiksnih troškova. Pri tome treba voditi računa da se zadrži vrijednost za novac, jer će narednih godina upravo to biti najveći motor oporavka našeg gospodarstva. Za očekivati je da će ipak u jednom momentu doći do smanjenja plaća, smanjenja radnog tjedna i ostalih mehanizama za očuvanje tih radnih mjesta,“ kazala je Trojić. Upravo iz tog razloga se održavaju redoviti sastanci, no puno toga svakako ovisi i o međunarodnim letovima, s obzirom na to kako je Dubrovnik u prvom redu avio-destinacija, a situacija po tom pitanju prilično neizvjesna.

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju 'Dubrovački dnevnik Petkom'. 

Fotografija je ilustrativne prirode.

Popularni Članci