'

Tko će na mjesto direktora TZ Dubrovnik, Romana Vlašić ili Tonći Skvrce?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: LinkedIn
Natječaj za najviše mjesto u turističkoj zajednici primiče se kraju te su ozbiljni kandidati spali na dva jaka imena. Oba dolaze iz turističke branše. Jedan od njih nije u politici, a drugi je prije gotovo pet godina platio glavom radi svog otklona od politike i nepodupiranja stranke koja ga je držala na toj poziciji.

Romana Vlašić radi u TZ Dubrovnik već gotovo tri godine,  proteklih je deset godina provela u MICE turizmu (kongresnom turizmu), a od Atlas Travela, pa do tvrtke JBT grupe s podružnicom u Dubrovniku. U TZ Dubrovniku radi kao voditeljica kongresnog ureda.

Obzirom da je MICE turizam jedna od najprofitabilnijih grana turizma, a sa kontinuiranim rastom, jasno je da bi neki turistički stručnjaci, ali i vlasnici turističkih agencija vrlo rado vidjeli nju na tom mjestu.

S druge strane, u javnosti poznato lice. Tonći Skvrce je čovjek koji je do 2008. godine također obnašao funkciju direktora TZ Dubrovnik. Za vrijeme njegova mandata dogodila se revolucija dubrovačkog turizma. Brojke su kontinuirano rasle, a u tome se zasigurno može prepoznati i njegov trud. Naime, to nije bio čovjek od mušula i kamenica, nego iskusan turistički djelatnik koji je imao viziju Dubrovnika kao elitnog turističkog grada. Uz programe Dubrovnik zimi kojim je privlačio strane i domaće goste brojnim popustima uz Dubrovnik winter card, organizirao je mnogobrojna događanja, koncerte, pa je tako, unatoč slabom sluhu ministarstva, produžio turističku sezonu i privukao nešto turista i u srce zime. U njegovom mandatu je i zaživila Dubrovačka gradska garda, ali je i nastao višestruko nagrađivani promotivni film Unique Dubrovnik. Niti turističke patrole nisu propustile nagraditi Dubrovnik više puta, a u Dubrovniku je u to vrijeme došla i takozvana kafena signalizacija, informatori u pokretu, projekt EARTH TV.

U svojojoj profesionalnoj karijeri, Skvrce je prošao većinu dubrovačkih hotela i grupacija, bio direktor Hotela Odisej i Argosy, i nebrojeno funkcija što hoće reći da je od svog početka, kako za njega kaže više turističkih „pionira“ u Dubrovniku, išao skalin po skalin, a započeo je kao recepcioner u Hotelu Argosy.

Nije lijepo pozdravio Dubu na Stradunu, nije znao zakon, a stvarno nije želio ući u HDZ

Na mjesto direktora TZ Dubrovnik je došao kao član DC-a te je s Đurom Marketom participirao u koaliciji HDZ-JHS-DC. Đuro Market je postao predsjednik TZ Dubrovnik. Nakon novih izbora, DC je doživio debakl, a Market se prištekao HDZ-u, potpisao pristupnicu i nastavio živiti. Skvrce, već tada nestranački direktor, odbija ići Marketovim stopama, pa odbija ući u HDZ i priskrbiti sebi još jedan mandat. Navedeno ga je koštalo, najprije živaca, a kasnije i fotelje. Kako priče iz davnine kruže, upravo mu je koban bio dan kada na Stradunu nije najljepše pozdravio tadašnju gradonačelnicu Šuicu, a da bi mu netom poslije prišila nepoznavanje turističkih zakona, odnosa TZ grada i županije te niz van programskih nebuloza i tako u TZ akoštala ženu od mušula Jelku Tepšić.

Nakon Vicelić dugo mirno i spokojno

Kada dođe nova direktorica ili stari direktor, za djelatnike će sve biti čudno. Do sada im je zajednicu vodio ni više ni manje nego Andro Vlahušić, a direktoricu nemaju već gotovo pola godine. Uglavnom se je radilo o potpisivanju računa, ali je, kako ističu djelatnici, u maniru iskusnog turističkog djelatnika, Vlahušić dosta puta bio osoba koja se je pokazala da bi vrlo dobro vodio ured turističke zajednice. No, nije se našla njegova kandidatura među dvanaest prijavljenih.

Bilo kako bilo, struka koju smo kontaktirali je suglasna, oba kandidata su kvalitetna i dokazano sposobna. Presuditi će nijanse, najprije one političke, zaključuju razgovor.

Nikša Klečak

Popularni Članci