TJEDAN U RETROVIZORU Uskoro kreće uređenje OŠ Marina Getaldića, Grad financira spasioce na plažama, dogovoreni daljnji koraci za provedbu Plana upravljanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Grad Dubrovnik ovog tjedna radio je na mnogim projektima i aktivnostima.

Franković predložio sastanak s DPDS-om na temu daljnje suradnje

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je Društvu prijatelja dubrovačke starine, predsjednici Društva Renati Andjus te članovima Malog vijeća, prijedlog za organizacijom zajedničkog sastanka na temu nastavka suradnje Grada i Društva u idućem četverogodišnjem razdoblju.

Kao jedna od tema sastanka na prijedlog gradonačelnika jest izjednačavanje cijene Dubrovačke kartice s cijenom ulaznice na gradske zidine. Time bi, smatra gradonačelnik, doprinijeli bržoj i prijeko potrebnoj digitalizaciji sustava prodaje ulaznica za sve one individualce koji žele posjetiti isključivo gradske zidine.

Gradonačelnik Franković u dopisu ističe da je suradnja između DPDS-a i Grada tijekom protekle četiri godine bila na zavidnoj razini te izražava uvjerenje da se sinergijom Grada i Društva ona može dodatno unaprijediti na dobrobit sviju uključenih te u konačnici građana Dubrovnika. Naime, predloženim aranžmanom osigurali bi se i veći prihodi Društvu i Gradu jer je 60 posto sredstava od prodaje ulaznica za zidine prihod proračuna Grada dok Društvo preostala sredstva koristi za obnovu i očuvanje fortifikacijskog sustava.

Društvo nerijetko sudjeluje u projektima Grada Dubrovnika kao što je bio slučaj u sufinanciranju obnove zgrade Državnog arhiva.

CNN o oporavku dubrovačkog turizma

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković gostovao je uživo u CNN-ovoj izuzetno gledanoj emisiji Quest Means Bussiness, koja se u petak navečer emitirala iz Dubrovnika. Svjetski poznati novinar Richard Quest milijunskoj publici predstavio je Dubrovnik koji je krenuo u turistički oporavak i s gradonačelnikom Frankovićem razgovarao o ponovnom otvaranju za turiste.

''Dubrovnik je 'COVID free', imamo tek nekoliko aktivnih slučajeva, turistički djelatnici su u velikoj mjeri procijepljeni, kao i veliki broj građana i idemo u jako dobrom smjeru'', rekao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je i važnost direktnih zrakoplovnih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, čiji će gosti prvih mjeseci nakon otvaranja biti prvi po broju dolazaka, ali i izrazio nadu da će se u tom smislu uskoro otvoriti i britansko tržište.

Richard Quest otvorio je i pitanje 'overturizma' no gradonačelnik je kazao kako se taj problem neće ponoviti jer se Dubrovnik danas razvija u smjeru održivog turizma u kojem će centralna figura biti građanin Grada. Pozvao je Richarda Questa da se u to i uvjeri 2023. godine.

Bila je ovo još jedna u nizu izvrsnih promocija Dubrovnika, upravo na našim najvažnijim emitivnim tržištima Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje CNN-ovu emisiju prati milijunska publika. Uz ovu, ekipa CNN-a koja je u Dubrovniku boravila nekoliko dana, snimila je i materijale za još jednu emisiju – Quest's World of Wonder, koja će biti emitirana u srpnju.

Predstavljanje projekta „Plastic Smart Cities“ i Akcijskog plana

U sklopu projekta „Plastic Smart Cities“ u Lazaretima je održana dvodnevna radionica na kojima se predstavio projekt, kao i „Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021.- 2026.“.

„Grad Dubrovnik je napravio  značajan iskorak činjenicom da je Gradonačelnik potpisao Akcijski plan projekta „Plastic Smart Cities“ te smo time postali prvi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument i naš je cilj, kao i želja da se sve što je sadržano u Akcijskom planu i provodi. Ove radionice koje  su okupile predstavnike gradske uprave, javnih poduzeća, kulturnih ustanova i  ostale , zapravo pokazuju da je riječ o veoma ozbiljnom pristupu koji se odnosi na sva poduzeća i ustanove čime Grad Dubrovnik upravlja, a koje su na jednak način kao i mi dužni provoditi Akcijski plan. Glavni koordinatori su Udruga Sunce Split, Čistoća Dubrovnik, kao i dva gradska upravna odjela - odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša te odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju. Međutim, odgovornost da se aktivnosti  Akcijskog plana provode leži na svima jer je to cilj i svrha donošenja takvog  dokumenta – da njegovom realizacijom Dubrovnik napravi još jedan korak naprijed prema zaštiti okoliša, očuvanju zdravlja ljudi i svemu onome što je kroz ovaj projekt sadržano“ , istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Odabran izvođač radova obnove i uređenja OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije u povijesnoj jezgri

Izvođenjem radova na obnovi, adaptaciji i uređenju Osnovne škole Marina Getaldića na dvije lokacije (na adresi Ilije Sarake 7 - prostor buduće škole i adresi Nikole Gučetića 1 - prostor sadašnje škole Centar) nastavljaju se ulaganja u kapacitete osnovnoškolskog obrazovanja koje sustavno provodi ova gradska uprava, a ovom investicijom ispunit će svi potrebi preduvjeti priključenja i ove škole režimu nastave u jednoj smjeni.

Naime, u provedenom postupku javne nabave kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. vrijedna 11.304.323,50 kuna bez PDV-a, odnosno 14.130.404,38 kuna s PDV-om, a ugovor s odabranim izvođačem sklopit će se protokom svih definiranih zakonskih rokova.

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave (od 1. do 3. razreda) organizira se šest učionica ukupne neto korisne površine 263 metra kvadratna, čime se, sukladno Državnom pedagoškom standardu i higijensko-tehničkim zahtjevima, osigurava smještaj do 105 učenika. Nova zgrada škole sadržavat će i prostor za održavanje dodatnih aktivnosti, blagovaonicu te druge servisne prostore i prostore nastavnog osoblja. Preuređenje i obnova postojeće građevine odvijat će se skladu s konzervatorskim smjernicama na način da će se unutrašnjost prilagoditi potrebama škole te će se povećati energetska učinkovitoat. 

U sklopu projekta predviđena je adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar (dodatna učionica s čitaonicom, prostorija za produženi boravak, administracija...), a nakon predviđenih zahvata OŠ Marina Getaldića raspolagat će s ukupno 16 učionica za 8 razreda po dva odjeljenja i adekvatnim kabinetima predmetne nastave. U konačnici, omogućit će se izvođenje nastave u jednoj smjeni.

Ideja vodilja ovog projekta jest rješavanje potrebe OŠ Marina Getaldića za napuštanjem prostora Gimnazije Dubrovnik, gdje se odvija dio nastave (od 5. do 8. razreda), a temelji se i na  ideji revitaliziranja zapuštenih objekata unutar zidina.

Podsjetimo, ukupna vrijednost namjenskog financiranja definiranog ugovorom o donaciji, koji su u studenom 2019. godine potpisali gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Zaklade Caboga Stiftung dr. Ivo Felner, iznosi dva milijuna  eura.

Spasioci na plažama ponovno od ponedjeljka

Grad Dubrovnik i ove će godine financirati program ''Crveni križ u Gradu'' – Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja na dubrovačkim plažama. Nastavlja se tako dugogodišnja praksa, a 15 spasioca Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, koji su prošli edukaciju, krenut će s radom na gradskim plažama od ponedjeljka 21. lipnja.

Bit će prisutni svakodnevno od 10 do 18 sati na plažama na Dančama, Mandraču, Bellevueu, Šuliću, Štikovici, Zatonu Malom i Orašcu. Ujedno se na plaži Mandrač formira Spasilačka postaja, gdje će biti i baza plovila ‘Rescue Runner’, koje služi za spašavanje na moru. Ovaj skuter nabavljen je prošle godine sredstvima Grada Dubrovnika, a dubrovački Crveni križ prvi je u Hrvatskoj dobio ovakvo plovilo. Spasilačka postaja na Mandraču nalazit će se na dijelu plaže namijenjenom osobama s invaliditetom te će djelatnici biti na raspolaganju za pomoć kod korištenja liftera za spuštanje i izlazak iz mora.

Grad Dubrovnik je za Službu spašavanja na plažama Crvenog križa Dubrovnik u Proračunu za ovu godinu osigurao iznos od 500.000,00 kuna.

Napreduje rekonstrukcija luke na Kalamoti

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, obišao je  radove na rekonstrukciji luke u Donjem Čelu na Koločepu.

''Ovo je jedan od osam EU projekata rekonstrukcije luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, po čemu ova županija prednjači u RH. Projekt ide jako dobro, zadovoljni smo i prema podacima od izvođača, radovi bi mogli biti završeni i prije predviđenog roka, koji je 15. prosinca ove godine'', rekao je ovom prigodom ministar Oleg Butković

Vrijednost projekta "Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep"  je oko 30 milijuna kuna i najvećim se dijelom, u iznosu od 85 posto ukupne cijene, financira iz europskog Kohezijskog fonda, a ostatak od 15 posto osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Gradonačelnik Mato Franković ovom se prigodom zahvalio Županijskoj lučkoj upravi, Županiji dubrovačko-neretvanskoj i resornom Ministarstvu na ulaganju u lučku infrastrukturu Elafitskih otoka.

''Navedeno smatramo vrlo bitnim jer podiže kvalitetu života na našim Elafitskim otocima. Ono na čemu mi radimo jest ulaganje u komunalnu infrastrukturu, odnosno izgradnja vodoopskrbne i kanalizacijske mreže na našim otocima. Na Lopudu smo počeli, na Šipan ćemo vrlo skoro, a na Kalamoti ćemo prvo dogovoriti trasu s mještanima, a potom nakon izmjene projekta krenuti u daljnju pripremu za izvođenje radova izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže'', naglasio je gradonačelnik Franković.

Prije obilaska održan je i sastanak na kojem se razgovaralo o projektima na području Grada i Županije, između ostalog i o mogućnosti financiranja ceste Tamarić u Mokošici. Za navedenu cestu Grad Dubrovnik već je ishodio građevinsku dozvolu, a njezinom izgradnjom i spajanjem s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, uvelike će se rasteretiti promet Ulicom Bartola Kašića u Mokošici, kao i olakšati pristup školi i vrtiću.

Dogovoreni daljnji koraci za provedbu Plana upravljanja

Nakon što je Plan upravljanja povijesnom cjelinom Dubrovnika jednoglasno usvojen na Gradskom vijeću u proteklom sazivu, danas su predstavnici Grada Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić te ravnateljica Zavoda za obnovu Mihaela Skurić, održali sastanak u Ministarstvu kulture i medija s ministricom Ninom Obuljen Koržinek i pomoćnikom ministrice Davorom Trupkovićem sa suradnicima  vezano za daljnju provedbu Plana upravljanja. 

Dogovoreni su daljnji koraci za izmjene Zakona o obnovi spomeničke cjeline  Dubrovnika, a koji će biti pravna osnova po kojoj će Zavod za obnovu koordinirati provedbu Plana upravljanja. Govorilo se i o unapređenju funkcije ZODa i postavljana modela koji će na primjeru Dubrovnika poslužiti i za ostala svjetska dobra UNESCO-a u Republici Hrvatskoj. Dogovoreno je također da će se Grad Dubrovnik pismom namjere obratiti Ministarstvu kulture i medija vezano za daljnju suradnju i osnaživanje kapaciteta Zavoda za obnovu Dubrovnika. 

Plan upravljanja je dokument koji je postavio  okvir za upravljanje lokalitetom svjetskog dobra  "Starog grada Dubrovnika" kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, uz istodobno razvijanje suvremenog života Grada kroz održivo upravljanje i korištenje dobrom i njegovom kontaktnom zonom.

Popularni Članci