TJEDAN U RETROVIZORU Grad poduzeo ozbiljne korake u promociji Dubrovnika kao covid-sigurne destinacije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: GM
I ovog tjedna donosimo najvažnije poteze dubrovačke gradske uprave. 

Donacijom Grada nabavljena četiri nova respiratora za Opću bolnicu, sad ih je ukupno 15

U Općoj bolnici Dubrovnik su javnosti predstavljena četiri nova respiratora s monitorima za nadzor vitalnih funkcija, a koji su za potrebe Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje nabavljeni zahvaljujući donaciji Grada Dubrovnika, a u okviru aktivnosti koje Grad i Bolnica provode u borbi protiv pandemije koronavirusa. Vrijednost nabave iznosi 967,500 kuna s PDV-om, a ugovorni dobavljač suvremenih uređaja je tvrtka Drager Medical Croatia.

Ishođena uporabna dozvola za OŠ Montovjerna

Osnovna škola Montovjerna dobila je uporabnu dozvolu čime su se stekli uvjeti za njeno korištenje. Istovremeno, u tijeku je postupak isporuke i ugradnje učioničkog te uredskog namještaja odnosno opreme za sportsku dvoranu, dok je oprema za školsku kuhinju već ugrađena. Zahvaljujući svemu navedenom potpuno opremljena nova škola s početkom iduće nastavne godine primit će prve generacije polaznika.

Gradonačelnik pisao britanskom premijeru Borisu Johnsonu nakon najave uvođenja dvotjedne karantene za Hrvatsku

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je pismo britanskom premijeru Borisu Johnsonu, a nakon što su se u dijelu medija u Velikoj Britaniji pojavile vijesti da bi ova država mogla uvesti obvezu četrnaestodnevne karantene za sve turiste koji se vraćaju iz Hrvatske. Prema medijskim najavama, Hrvatska bi se uz Belgiju i Luxemburg mogla pridružiti Španjolskoj, za koju je mjera dvotjedne karantene izrečena prošlog vikenda. Gradonačelnik Franković u svom je obraćanju britanskom premijeru naglasio kako su posjetitelji iz Velike Britanije tradicionalno najbrojniji gosti u Dubrovniku te da je odnos koji je desetljećima razvijan temeljen na prijateljstvu. -„Znam da ste dobro upoznati s ovim dijelom Hrvatske i to jedan od razloga zašto se obraćam upravo Vama osobno. Ukupni broj pozitivnih COVID-19 slučajeva s područja Grada Dubrovnika je 3, a trenutno se u našem gradu odmara preko 8.000 turista i na svim razinama ulažemo maksimalne napore kako bismo održali povoljnu epidemiološku sliku te svim našim gostima pružili ugodan i siguran boravak“, piše gradonačelnik između ostalog.

Grad Dubrovnik zakupcima poslovnih prostora i javnih površina pomogao s iznosom od gotovo četiri milijuna kuna

Grad Dubrovnik je zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada i zakupcima javnih površina ispostavio račune za mjesec srpanj. Ukupni obračunati iznos za poslovne prostore u srpnju iznosi 285.000 kuna, dok je u ime najma javnih površina fakturirano 75.600,00 kuna. Od navedenog ukupnog iznosa za poslovne prostore 187.000 kuna obračunao je po stopi od 7 posto od iznosa definiranog ugovorima, dok se 98.000 kuna odnosi na zakupce koji sukladno donesenim odlukama ne podliježu umanjenju ugovorene zakupnine. 

Ugovoreni, a zahvaljujući navedenim mjerama, umanjeni iznos za poslovne prostore tako u srpnju prelazi 2,5  milijuna kuna, a umanjeni iznos najma javnih površina veći je od milijun kuna. U sklopu mjera za pomoć gospodarstvenicima pogođenim epidemijom virusa COVID-19, korisnicima poslovnih prostora i javnih površina na ovaj način u jednom mjesecu oproštena je naplata od gotovo 4 milijuna kuna. 

Prihvaćen prijedlog Frankovića: Dnevni podaci o covidu podijeljeni po županijama!

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković uputio prijedlog Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske da se podaci koji se dnevno šalju u Europski centar za kontrolu bolesti COVID 19 podijele po županijama, budući da su isti do sada bili podijeljeni na dvije regije, a čime je dolazilo do iskrivljene slike pojedinih regija u Republici Hrvatskoj na stranicama ECDC-a, od jučer se mogu pronaći podaci podijeljeni po županijama. Ovakva detaljna podjela za slanje podataka Europskom centru za kontrolu bolesti zasigurno će pridonijeti turističkoj slici Hrvatske te će države, koje su za Dubrovnik prioritetna emitivna turistička tržišta, raspolagati egzaktnim podacima o broju zaraženih i na osnovu njih izvještavati o činjenici da je Dubrovnik u ovom trenutku jedna od najsigurnijih europskih destinacija za putovanje.

Popularni Članci