TETA S KRATKOM KOSOM ME NE VOLI Evo što sve dubrovačkim studentima smeta u menzi

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na stranicama Informadura objavljen je zanimljivi tekst studentice Klare Lukavski. 

Klara Lukavski je studentica iz Osijeka, a u Dubrovniku živi gotovo godinu dana gdje studira na Odjelu za komunikologiju. Na Informaduru piše o studentskim problemima, a ovaj put tema joj je bila studentska prehrana i jedna jedina menza u Dubrovniku. 

'Većinom nitko ništa ne pita studente, ali o tome da je ponuda u menzama loša, dom neadekvatan, a kantina često ne radi- itekako imaju što reći. I dok se ostali studenti žale na dom, dubrovački studenti ga ni nemaju. Menza u restoranu, kantina koja često ne radi zbog nedostatka radne snage i skupi stanovi stalni su problemi koji muče dubrovačke studente. Sve je više studenata koji dolaze iz drugih dijelova države studirati  u Dubrovnik, ali i studenata koji dolaze na mobilnost, pa je stoga Dubrovnik zaslužio studentski dom sa pravom menzom.  Oko 1900 sadašnjih studenata  vjerojatno ga neće dočekati još za vrijeme studija, ali o tome drugom prilikom.

Javljaju se problemi kod studenata koji su napustili svoje gradove i potragu za znanjem nastavili na nekom drugom mjestu. Oni su najčešći gosti Dubrovačke menze Teatar koja može primiti oko 100 ljudi. Menza Teatar u sklopu je restorana Teatar, a kakva je hrana i atmosfera u menzi, pitali smo studente.

Svaki put kad dođem u menzu bude krumpir, riža i tjestenina. Teta sa kratkom kosom me ne voli. Uvijek mi da porciju za 3-godišnje dijete. Ne volim menzu i izbjegavam je što više mogu.

Nerado idem u menzu jer su u posljednje vrijeme redovi predugi, a osoblje presporo. Osim što je hrana bezukusna, katkad i nepripremljena do kraja, ponuda je vrlo mala,pogotvo zdrave hrane. Sve je utopljeno u mast ii ugljikohidratima.

Problem kod menze je što nemamo previše izbora, a neki radnici daju premale porcije. Hrana je onako, popravila se od prošle godine. Jedino mi se ne sviđa katkad okus same hrane, ali to varira od obroka do obroka i od dana do dana.

Što se tiče radnog vremena, studenti su podjeljeni. Radno vrijeme menze je svakim radnim danom dvokratno- od podne do 16:00, te od 17:30 do 20 sati, a vikendom od podne do 15 sati.

 Mislim da bi bilo logičnije da menza radi kao i svakim drugim radnim danom, jer i vikendom se mora večerati,a ne samo radnim danima.

Radno vrijeme mi se sviđa, jedino mi ne paše vikendom što je jednokratno

Mislim da je radno vrijeme okej, zašto ne? Imamo tri sata vikendom što je sasvim dovoljno da se najedemo. Počinje u podne, svi se možemo dignit do podne.

Radno vrijeme je užasno pogotovo vikendom. U redu je što se otvara u podne,ali čemu dvokratno rado vrijeme, trebalo bi stalno biti otvoreno.

O samoj ponudi studenti imaju vrlo loše mišljenje. Većinom je prožeto nezadovoljstvom samog ukusa hrane, također neki se i žale da nema ponude za vegetarijance i da je hrana preteška. Na prošlogodišnju inicijativu Studentskog zbora u ponudu je uključeno voće i deserti što su studenti prokomentirali na sljedeći način.

Voće ne mogu komentirati jer ga ni nema ili je većinom trulo.

Bolje da ga ni nisu stavili kakvo je.

Sviđa mi se što su uveli bar nekakvo voće, nadam se da će napredovati kroz godine te ga sve više dovoditi kao i čokoladice čega nije bilo prošlih godina.

Na ponudu sam se naviknuo, ali naravno više bi mi se sviđalo da je raznovrsnija.

Naravno uvijek ima i pozitivnih strana. Kao neke od njih su studenti navode cijene i uslugu. Cijene se kreću kao i u većini menza Hrvatskoj. Obrok je otprilike kunu skuplji, dok su deserti nešto jeftiniji u odnosu na ostale. Juha, kruh i salate su besplatni što studenti navode kao najveću pogodnost.

Cijene smatram u redu pošto salatu, juhu i kruh možemo besplatno jesti

Ako ništa drugo barem su juha i kruh besplatni.

Cijene su u redu, za oko desetak kuna se možeš najesti i napiti.

Ove godine Sveučilište u Dubrovniku broji gotovo 60 stranih studenata koji su došli na mobilnost. Dolaze iz Italije, Litve,Latvije Njemačke, Rumunjske i ostalih zemalja. Godinama se sve više povećava broj studenata koji dolaze na razmjenu, stoga je njihovo mišljenje vrlo važno.

 - I like the service and the working time, and the staff is really friendly and polite. About the offer, sometimes the dishes are not that good, but definitely the best quality/price ratio

- My opinion - perfect place for students! I think that the price is very low , you can always choose between two or more meal. That option is very important to me.

- Well honestly I really don't like the menza at all. I don't know if it's me being picky or whatever but i first started going there after we got out X-cards and with this meals for 7 kn.So I went there for two weeks kind of regulary but afterwards my whole stomach was destroyed. So beside the fact that most of dishes taste bad  which I really wouldn't mind for a price cheap like that, I think it's really not good food by quality. So after all I quitted going to menza completely .

- I like menza working time and also that we can buy  food and very cheap yogurt, juices and so on. Maybe I’m not satisfied with that that every week there is the same food.

Zaključak je da Dubrovačka menza sigurno nije jedna od boljih u odnosnu na Osječke, Splitske, Riječke ili Zagrebačke po mišljenju studenata. Nadamo se da će se prošlogodišnja inicijativa za poboljšanje studentske menze nastaviti, te da će menza kroz godine biti još bolja.

Iako ne najbolja, menza Teatar i dalje ispunjava svoju zadaću omogućavanja jeftinog obroka studentima i pružanju mjesta za zabavu, a studenata koji ju posjećuju uvijek ima', napisala je Klara Lukovski na stranici Informadura. 

Popularni Članci