TETE NIKE IZ GRADSKE KANTINE IDE U MIROVINU: 'Bogdanović obožava kavu, Vlahušiću je draži čaj, Frankoviću sok, a Vićan ima svoj posebni kapućin'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, Ivona Butjer
Kroz prostorije nekadašnje Općine Dubrovnik, a današnjeg Grada Dubrovnika prošle su brojne osobe; od raznih službenika, preko gradonačelnika, do brojnih poznatih lica iz političkog, društvenog i javnog života koji su navraćali tu različitim prigodama. Od 1985. godine tu je i Nike Stanišić; kafe-kuharica u kantini Grada Dubrovnika, žena koja je ispratila i dočekala brojne gradonačelnike, pravila im kave i viđala ih u nešto opuštenijim, neformalnijim izdanjima od onih na koja smo ih navikavali viđati. Nakon 42 godine rada, 'teta Nike iz kantine' kako je nazivaju političari, zaposlenici u gradskoj upravi i medijski djelatnici, ide u mirovinu, a upravo to je bio povod razgovora za Dubrovački dnevnik. 

„U tadašnjoj Općini Dubrovnik sam se zaposlila 4. rujna 1985. godine kao spremačica. Tadašnji predsjednik Općine bio je Jerko Brešković. Iza njega je došao Pero Skurla, pa Tomo Milković, a ratni gradonačelnik je bio Pero Poljanić. Iza gospara Poljanića, na čelo Grada je došao Nikola Ćićo Obuljen, pa Vido Bogdanović, pa Dubravka Šuica, potom Andro Vlahušić i sada Mato Franković. Svih sam ih upoznala, ali je zanimljivo kako me je, kad sam počela raditi u Općini, dočekao po godinama najstariji gradonačelnik, a ispratit će me najmlađi,“ kroz smijeh govori Nike Stanišić.

Kad je počela raditi kao spremačica, povremeno je mijenjala tadašnju kafe-kuharicu u kantini, gospođu Neđu, a 2009. godine je zaposlena na mjesto kafe-kuharice gdje će uskoro dočekati svoju mirovinu. Iako su za veliki broj građana to nešto nedostupnije osobe u odijelu, za Niku Stanišić su gradski oci jednostavni i pristupačni ljudi koji vole navratiti do kantine kako bi se odmorili od zahtjevnog i odgovornog posla.

„Oni su za mene svi prekrasni ljudi. Ja ne mogu i ne želim ulaziti u politiku, nego govorim kao djelatnica u Gradu. Prema meni su svi bili divni i korektni. Baš svi, i dok sam bila spremačica, a i danas. Imali su povjerenja u mene. Svi su mi dragi i svi su mi tu negdje, jedino bih možda kazala kako mi je gospar Andro bio nešto posebno jer mi je pomogao kao liječnik kad mi je suprug bio bolestan i zbog toga ga posebno cijenim,“ rekla je.

Ivona Butjer

Dubravka Šuica bila je jedina gradonačelnica koju gospođa Nike opisuje kao 'vrlo pristupačnu i susretljivu osobu', a sličnim riječima opisuje i sadašnjeg gradonačelnika Mata Frankovića.

„Franković je odlična osoba. Prije gradonačelničke, obnašao je funkciju predsjednika Gradskog vijeća. U pauzama bi došao do kantine i s njim sam na 'ti' s obzirom na to kako je mlad. On je iz Ponikava, ja iz Stona, oboje smo Pelješani i znali bismo pričati o tome. Ipak, otkako je došao na vlast, trudim se oslovljavati ga s 'Vi' ispred drugih. Prema mom mišljenju doza pristojnosti i poštovanja mora postojati, ali inače smo na 'ti' i jako je jednostavan“, kazala je Stanišić.

Goran Mratinović

Iako prema njenim riječima imaju određene dodirne točke, u odabiru pića i napitaka se potpuno razlikuju.

„Sadašnji gradonačelnik Franković voli piti sok od jabuke. Gospar Vido je pio puno kava, najdraža mu je bila bijela. Gospar Andro bi više puta odabrao čaj nego kavu, a gospar Obuljen je volio kavu bez cukara. Gospođa Dube je voljela kapućin. A kapućin voli i gospar Pero Vićan. No, on ima svoj posebni kapućin, u kojeg voli dolijevati vrelo mlijeko. Osim toga, voli popiti Coca- Colu i Schweppes,“ rekla je Stanišić.

U gradskoj vijećnici političari znaju biti oštri, uputiti žestoke kritike, pa čak se i posvađati, no u kantini, kako kaže Stanišić, verbalnih sukoba i svađa baš i nije bilo.

„Vićan je malo glasniji, ali on je takav svuda, no nije se svađao. Znala bih čuti ljude na ulici kako komentiraju kako su sjednice postale dosadnije otkako nema gospara Pera u Vijeću, kako je sve previše mirno i tiho,“ izjavila je.

Goran Mratinović

Kantina je, osim mjesta za opuštanje, bila i mjesto okupljanja političara ako bi o nečemu htjeli razgovarati. O čemu bi govorili, gospođa Nike ne zna, jer kaže kako nikada nije slušala tuđe razgovore, a i uglavnom se sve odvijalo poprilično tiho. Također, u kantini bi se političari često znali potratati pa je Mostov vijećnik Maro Kristić častio gradske vijećnike kad je dobio sina, a isto bi znao napraviti i nekadašnji gradski vijećnik Ivan Viđen s KLGB 'Srđ je Grad'.

Stanišić je u Općini radila tijekom cijelog Domovinskog rata iz kojeg se sjeća i anegdote s ratnim gradonačelnikom Perom Poljanićem.

„Pucalo se, a gospar Pero je sjedao na skalinima. Netko je dojavio kako se puca po Hladnici gdje je on živio. U tom trenutku me netko pitao gdje je jedna zaposlenica, a ja sam rekla - 'eno je na spratu'. Na to je gospar Poljanić rekao – 'ma na kakvom spratu? Na katu je!'. On je i inače držao do toga da se sve pravilno govori pa je znao ispraviti sugovornike, ali ispalo je zanimljivo u toj situaciji,“ prisjetila se Stanišić.


Na kavu u Grad su dolazili brojna poznata lica iz političkog i javnog života. Tako je nedavno tu bio Miroslav Tuđman, a došao je i Frano Pašalić, Ante Gotovina, Davor Lukšić, Ante Marković, pa i Kolinda Grabar Kitarović prije nego što je postala predsjednica. Kako kaže Stanišić, bila je sportski odjevena i sa sobom je vodila curicu.

Gospođa Nike će u svojoj zasluženoj mirovini uživati u druženju sa svojom obitelji; ima muža, dva sina, a ima i unuke koje rado posjećuje. U svom poslu najviše je uživala u komunikaciji s ljudima.

„Kad vidim osobu s vrata, već znam što pije. Mala kava, velika, bijela, bez mlijeka, s puno mlijeka... Svatko ima svoj ukus. Prilagodljiva sam osoba pa sam sigurna kako ću se dobro snaći i u mirovini, ali volim komunikaciju s ljudima. Volim raditi s ljudima,“ zaključila je Stanišić.

Teti Niki iz kantine želimo puno sreće u zasluženoj mirovini!

Goran Mratinović

Popularni Članci