'TAKENOKO' NA PLOČAMA U Dubrovnik stigao najbolji restoran u Hrvatskoj (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Brojni ljubitelji japanske kuhinje  tradicionalno su godinama posjećivali u Zagrebu pionire te kuhinje u Hrvatskoj – restoran Takenoko. Potvrda vrhunske hrane i ambijenta su i brojne nagrade koje su restorani Takenoko u Zagrebu dobivali od javnosti, ali i stručnjaka. Više od 500 kilometara Dubrovčani više neće morati prevaljivati radi ukusnih spring rola za koje glavni kuhar Mario Starman kaže kako su jednako slavne kao štrukle u Esplanadi.

Takenoko Dubrovnik svoja je vrata otvorio jučer, 11. lipnja, a Dubrovački dnevnik je bio prvi gost. Nismo krili oduševljenje što smo napokon u Dubrovniku kušali hranu od pet zvjezdica i što smo svjedočili kako su u Dubrovniku počeli puhati neki novi gastronomski vjetrovi.

Dugo su trajale pripreme za otvorenje ovog dubrovačkog restorana, preko godinu  dana, međutim, rezultati su fantastični. Na lokaciji u Hvarskoj 2, uz izvrstan interijer dominira prekrasna taraca s pogledom na zidine, Lokrum, staru gradsku luku, na samom ulazu u Grad.

Prvi zagrebački restoran Takenoko otvoren je u Kaptol centru 2002.  i ubrzo je postao kultno mjesto zagrebačke gastronomije, a taj status zadržao je do danas. Preko prijatelja je osnivač Tomica Đačić upoznao Japanca Mota Mochizukija koji je kao sushi majstor radio u Münchenu. Pristao je doći kod njih u Zagreb,  gdje je u početku bio chef u kaptolskom Takenoku, a u međuvremenu se oženio Hrvaticom s kojom je dobio dvoje djece.

Drugi Takenoko otvoren je 2010. godine i postao je veliki hit među poslovnim ljudima i političarima.

U centru Zagreba sada je otvoren Takenoko u Masarykovoj, u samom centru Zagreba koji vrvi domaćim i stranim posjetiteljima.

Nastavak dobre ugostiteljske i gastronomske priče je dubrovački Takenoko.

-'Prije 12 godina u cijeloj je Europi japanska kuhinja postala jako popularna jer se širio trend zdrave prehrane. Nema prženja u ulju, ni teških masnoća, mnoge se namirnice jedu sirove ili minimalno termički obrađene. Ubrzo smo shvatili kako nije lako voditi restoran jer je problem bio nabaviti namirnice. Kupujemo ih od distributera iz europskih zemalja koji ih uvoze iz Japana. Ulaskom u EU nam se značajno smanjila uvozna papirologija', govori Dačić.

U cijeloj priči nije ni zanemariv VELPRO koji omogućava da veliki broj namirnica dospije na Takenoko stolove. 

Popularni Članci