SVJETSKI DAN DIJABETESA Ova bolest utječe na cijelu obitelj, ispred Sponze mjerili šećer i tlak (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , A.H.
Svjetski dan dijabetesa i ove godine se obilježio na Stradunu.

Akciju mjerenja šećera i tlaka organizirali su Zavod za javno zdravstvo DNŽ, patronažne sestre Doma zdravlja Dubrovnik, Medicinske škole i Udruga Slatki život.

"Ove godine je tema „Obitelj i dijabetes“, zato jer cijela obitelj osjeća kada jedan član ima dijabetes. Postoje dva tipa dijabetesa: tip 1 i tip2, problem je što se često kasno otkrije. Osim toga, ljudi su nezainteresirani i ne provjeravaju, a zapravo je jako jednostavno izmjeriti šećer i provjeriti stanje," kazao je predsjednik Udruge Slatki život Željko Jaković.

Tip2 je tip dijabetesa čiji se nastanak može spriječiti pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću.

"Uvijek se govorilo da je to starački dijabetes, međutim, zadnjih godina, kako se mijenjaju navike mladih, sve je više oboljelih. Zato je važno kretanje i pravilna prehrana," zaključio je Jaković.

Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od dijabetesa gotovo se učetverostručio od 1980. godine do danas, pa tako danas u svijetu od dijabetesa boluje oko 422 milijuna ljudi, a očekuje se da će se taj broj udvostručiti u sljedećih dvadeset godina.

Popularni Članci