Svi smještajni kapaciteti su puni, traži se stol više, hotelima i muzejima ide jako dobro, ali treba prebrojati solde

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Gužve na cestama, prepun Stradun, zauzeti skoro svi stolovi u ugostiteljskim objektima, bez slobodnog kreveta u smještajnim jedinicama. Sve to ukazuju kako je sezona u kolovozu dosegla vrhunac.

Dubrovnik pršti optimizmom. On je možda skriven zbog iznenađenja,  jer se nitko prije par mjeseci nije nadao ovom scenariju, ali brojke govore kako smo skoro na razini rekordne 2019., a daleko je bolje od prošle godine. Zasad su turistički trendovi sjajni, došlo je do ogromnog skoka koji je iznad i najoptimističnijih predviđanja. Jedino je problem što nitko ne zna koliko će ovo trajati. 

U počeku nije bilo idealno. Naime, sezona je stidljivo krenula, najave su čak bile dobro, ali nitko se nije usudio u potpunosti opustiti i nadati se ovakvom kolovozu iznad svih očekivanja.   Ne treba zaboraviti kako je Dubrovnik prošle godine pretrpio ogromne gubitke zbog korona-krize te da je predsezona i kvalitetan početak sezone i ove godine praktički izostao. No, ovih dana Grad je ponovno pun turista što potvrđuju i službene brojke iz Turističke zajednice.

Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor od 1. do 15. kolovoza ove godine zabilježeno je 82 288 dolazaka te ostvareno 326 642 noćenja. U istom razdoblju 2020. godine zabilježeno je 42 918 dolazaka te ostvareno 179 716 noćenja, a u godini prije, 2019. zabilježeno je 122 280 dolazaka te ostvareno 420 938 noćenja.

U gradu je početkom tjedna boravilo 20 397 turista.

Ako se nastave 'last minut rezervacije', bit će dobro

Zamjenica predsjednika Strukovne grupe putničkih agencija Županijske komore Dubrovnik Slavica Grkeš govori kako je prava sezona krenula od druge polovice srpnja te dodaje da su do danas popunjeni svi apartmani i hoteli u gradu.

- Avio promet se jako poboljšao, imamo dobre najave i vjerujem da će ovo 'ludilo' bez slobodnog smještaja trajati najmanje do 20. kolovoza. Nakon toga vjerujem kako će nastaviti trend last minute rezervacija – komentirala je Grkeš. Prema njezinim procjenama u gradu je najviše Francuza, Poljaka, Austrijanaca, Amerikanaca, a ovaj tjedan su počeli dolaziti i Talijani.

Grkeš smatra kako ove dobre brojke ipak ne mogu nadoknaditi izgubljenu predsezonu i lošiji početak ljeta. Dodala je kako su turisti prvo punili Istru i sjevernije destinacije i Dalmaciju pa tek onda Dubrovnik i jug države.

- Ipak bih rekla 'bolje išta nego ništa' tako da smo jako zahvalni kako stvari stoje. U početku su cijene smještaja padale, a onda su ih dizali i do sto posto kako je rasla potražnja. Zanimljivo je kako smo ove godine bilježili nešto duže boravke, ali kako vrijeme prolazi i turisti ostaju sve kraće. Uglavnom, najvažnije je da ostanemo na što nižem broju novozaraženih – kazala je Slavica Grkeš.

Zadovoljni su i ugostitelji kojima posao u kolovozu, prema riječima predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatka Begušića, ide fantastično. 

- Molimo boga da ovako ostane i da nas ponovno ne zatvore zbog povećanog broja zaraženih. Teško ćemo nadoknaditi gubitke koji su nastali početkom sezone, ali iskreno se nadam kako će ova situacija potrajati. Nama je bio najveći problem pronalazak radne snage jer nitko nije očekivao da će kolovoz biti ovako dobar – komentirao je Zlatko Begušić.

Subjektivan je dojam kako je grad pun, ali...

Svanulo je i dubrovačkim turističkim vodičima koji su bili iznimno pogođeni ovom krizom. Kolovoz im je također donio dosta posla.  

- Grad je donedavno bio poluprazan, a sad vidimo kako je sve puno. Primijetim po svome poslu da puno više radim, ali opet sve ovisi od dana do dana – kazala je turistička vodička Ivana Šepak koja vodi agenciju sa svojom poslovnom partnericom u kojoj zapošljavaju šest ljudi.

Šepak ističe kako su trendovi za ovu turističku sezonu vremenski nešto kraće ture što pripisuje manjim gužvama u gradu. 

- Subjektivan dojam je kako je grad pun, ali treba vidjeti kakva će u konačnici biti zarada. U Dubrovniku je puno turističkih vodiča što baš nije jednostavno za naš posao. Osobno se nadam kako će nam država pomoći -  istaknula je vodička Ivana Šepak.

Osim što se traži krevet više u apartmanima, zadnjih mjesec dana cvjeta i hotelima.

Jadranski luksuzni hoteli spremno su dočekali ovu sezonu pa su u prvoj polovici srpnja otvorili sve svoje raspoložive kapacitete u Dubrovniku, Cavtatu i na Mljetu.

- Svi hoteli grupacije ALH su iznimno popunjeni, a ove godine bilježimo trend porasta potražnje za smještajnim jedinicama više kategorije, odnosno apartmanima. Izuzetno smo zadovoljni tijekom sezone te se nadamo da će se jednaki trend poslovanja nastaviti i u narednim mjesecima – komentirala je glasnogovornica ove hotelske kuće Zrinka Marinović.

Hotelima ide izvrsno, muzeji optimistični

Od Valamarovih objekata u Dubrovniku trenutno je otvoren hotel Dubrovnik President Valamar Collection, Valamar Argosy te kamp Solitudo dok je u planu skoro otvaranje hotela Valamar Lacroma Dubrovnik.

- Izuzetno smo zadovoljni s brojem pristiglih rezervacija i popunjenošću naših objekata u destinaciji te očekujemo dobre rezultate – optimistični su iz Valamara.

Odličan kolovoz zabilježili su i u hotelu Lero koji je popunjen preko 95 posto te se tako približavaju rezultatima iz kolovoza 2019. godine. Otkrivaju kako zbog lošije predsezone te samog početka glavne sezone ovu godinu će zaključiti kako su i predviđali: u noćenjima 70 posto i prihodima cca 55 do 60 posto iz pred-kovidne 2019. godine

- Sad je jako bitno pridržavati se svih protokola i pravila kako nam se ne bi dogodio scenarij kraja kolovoza prošle godine i preranog kraja glavne sezone, te da bi podsezona bila dobra. Imamo odlične najave pojačanih letova iz UK, Njemačke i Nizozemske za rujan što će zasigurno rezultirati većim brojem noćenja – najavio je direktor prodaje i marketinga Hotel Lero Ivan Galov.

Njihova Villa Orabelle je nakon velike investicije koja je završena početkom ovogodišnje sezone puna do daljnjega. I njihova Villa 5db u povijesnoj jezgri je puna.

'Živnuli' su i Dubrovački muzeji koji su u prvih 16 dana kolovoza zabilježili 18.152 posjetitelja, što čini 64,5 posto više posjetitelja nego u cijelom kolovozu prošle godine. U kolovozu 2020. godine zabilježili su ukupno 11.035 posjetitelja, dok je u istom razdoblju 2019. zabilježeno 43.570 posjetitelja.

U prvih sedam mjeseci 2021. godine zabilježeno je ukupno 35.814 posjetitelja, što je povećanje od gotovo 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali na razini od tek 20-ak posto ostvarenih posjeta u istom razdoblju 2019. godine, kad je zabilježena preko 171 tisuća posjetitelja.

- Kad se pogleda ukupna statistika za 2021. godinu i usporedi s rekordnom 2019., sezona se možda ne čini jako uspješnom. No, usporedimo li je s prošlogodišnjom i uzmemo li u obzir da smo sve do svibnja ove godine bilježili tek nekoliko stotina posjetitelja mjesečno te da smo o „velikim brojevima“ počeli govoriti tek u srpnju, onda smo s pravom optimistični i vjerujemo da ćemo u narednom razdoblju nastaviti bilježiti, za hrvatske standarde, rekordne brojeve muzejskih posjetitelja – zaključila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović.

*Članak je objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom

Popularni Članci