SVEČANO OTVORENI IZLOŽBA I SAMOSTAN Na Lopudu predstavljeno 17 umjetnika (FOTO/VIDEO)

Autor: ‎Ellie Leoni‎ Autori fotografija: Ellie Leoni
Izložbom 'Oceani, pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke' predstavilo se na večerašnjoj izložbi na Lopudu sedamnaest umjetnika čija prepoznatljiva djela istražuju kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana kroz multimedijalne instalacije, video radove, fotografiju i skulpturu.

Manifestacija svečanog otvaranja započela je u 20:00 sati. Govor su održali predstavnica ministarstva kulture te Francesca Von Habsburg, korisnica objekta koja ga je svojim fundacijama u potpunosti obnovila, jer naime izložbom na Lopudu obilježilo se i dugo očekivano otvorenje samostana Gospe od Špilice.

Samostan je sagrađen davne 1483. godine, a nakon dugih 20 godina radova na restauriranju i obnovi postaje nov i dinamičan prostor za konferencije, odmor i okupljanja. Fratar je blagoslovio novootvoreni samostan, a za vrijeme čitavog događaja, svi sudionici imali su priliku počastiti se pićem na otvorenome te razgledavati izložbu u organizaciji umjetničke udruge TBA21-Academy.

'Dugo je trebalo da se samostan izgradi, tako da period od 20 godina koliko je trajala njegova obnova je relativno malen, a njegov je značaj velik,' istaknula je Francesca Von Habsburg. Nadalje, naglasila je kako poziva sve ljude i organizacije koje djeluju na lokalnoj razini da organiziraju što više događaja i manifestacija u ljetnim mjesecima kako bi se svrha i potencijal samostana u potpunosti iskoristili. Na kraju je zaključila kako je svim domaćima ulaz u potpunosti besplatan za razliku od stranih posjetitelja koji će morati platiit ulaznicu kako bi razgledali objekt odnosno kompleks građevina unutar njega.

Nakon govora i blagoslova na otvorenome, uslijedio je blagoslov soba i prostorija unutar samostana. Velik broj ljudi se uskoro vratio unutar prostora ograđenog zidinama, a iznad kojeg se uzdizao visoki nebeski svod. Uživali su u jednoj specifičnoj glazbenoj izvedbi koja je dočarala moć prirode kroz efekte šuštanja mora i oceana, zvuk prirodnih pojava i vremenskih prilika kao i glasanje raznih životinja.

Sličnu izložbu istog organizatora prethodno je otvorio  gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, 4. srpnja u 20:00 sati, a ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek poslala je svoju predstavnicu na večerašnji događaj, a na istome su bile zamjenica gradonačelnika i zamjenica župana.

Nakon što su svi sudionici imali priliku uživati u promatranju impresivne izložbe prepune vizualnih i zvučnih efekata, mogli su potom također kušati hranu koju im je domaćica Francesca Von Habsburg pripremila ovom prigodom.

Kako je sve izgledalo pogledajte u fotogaleriji i videima Dubrovačkog dnevnika.

Popularni Članci