SVAKA ČAST Arhitekti stambenog naselja u Mokošici nominirani za najbolja ostvarenja u 2015. godini (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: José Hevia
Arhitekti projekta Stambenog naselja po programu POS-a, u Mokošici, nominirani su za nagradu Drago Galić.

Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je nominacije za godišnje nagrade Udruženja. 

Za nagradu „DRAGO GALIĆ“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2015. godinu nominirano je i Stambeno naselje po programu POS-a, Mokošica, autora: Krunoslava Ivanišina, Lulzima Kabashia i Ive Ivas.

'U dubrovačkom području Mokošica, mahom obilježenom niskom razinom kvalitete stanovanja i javnog prostora formirano je stambeno naselje od osam međusobno povezanih stambenih blokova koji uspostavljaju i afirmiraju prostorni red jednako kao i mogućnost zajedništva u prirodno lijepom, no arhitektonsko-urbanistički potcijenjenom i devastiranom krajoliku. Stambeno naselje sazdano od čistih i jednostavnih kubičnih volumena na vapnenačkom postolju, smješteno na strmoj padini, projektirano je s puno pažnje posvećene njihovu položaju u krajoliku, prepoznavanju vizura i općenito uspostavi odnosa s datostima izvornog pejzaža, jednako kao i uspostavi javnog prostora naselja i otvorenim mogućnostima njegova korištenja', piše na službenoj stranici.

Svake godine, ususret izložbi arhitektonskih realizacija na kojoj će biti predstavljeni svi arhitektonski projekti prijavljeni za izložbu, kao svojevrstan pregled arhitektonske produkcije iz godine iza nas, Stručni savjet UHA-e objavljuje najbolje arhitektonske projekte nominirane za nagrade u četiri kategorije te nagradu za životno djelo.

Ove je godine, kako su istaknuli članovi Savjeta, bilo prijavljeno ukupno 85 autorskih ostvarenja, ponajviše u kategorijama interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te posebno iznenađujuće velik broj radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture (13).

Nagrade će biti uručene dobitnicima na otvorenju tradicionalne “Godišnje izložbe realizacija”. Datum otvorenja izložbe i dodjele nagrada bit će naknadno objavljeni.

Popularni Članci