Evo što se stvarno dogodilo na izletu konavoskih učenika i zašto je vozač urlao na djecu

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Nikola Cutuk/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL
Izlet u Split učenika Osnovne škole Cavtat bio je ovoga tjedna tema lokalnih i nacionalnih medija, nakon što je u javnost dospjela informacija kako je vozač urlao na djecu i vrijeđao ih, na opće zgražanje cjelokupne javnosti.

Bio je to tek jedan od mnogobrojno odrađenih izleta splitske turističke agencije i dubrovačkog prijevoznika koji je za račun agencije godinama prevozio djecu i turiste. No, ovoga puta poklopilo se više faktora koji su kulminirali dolaskom policije, pa i prekršajnom prijavom za vozača autobusa.

Kako je teklo cijelo putovanje učenika Osnovne Škole Cavtat i sedmih razreda te što se stvarno dogodilo, provjerili smo kod sudionika koji su svjedočili događanjima na izletu, ali i događajima na kraju puta, u Cavtatu. Tamo je nastao opći kaos u kojem je samo jedna osoba okrivljena, dok su se drugi provukli bez posljedica, uz jednu kaznenu prijavu koju je, protiv jednog od roditelja, podigao sam vozač.

S učenicima Osnovne škole tog 11. svibnja zaputio se jedan veći i jedan manji autobus. U većem autobusu je s učenicima bilo više nastavnika, dok je u minibusu bio samo jedan nastavnik.

Sankcionirani vozač, 65-godišnji umirovljeni policajac, prijavljen u obrtu dubrovačkog prijevoznika, vozio je manji autobus tog dana na izletu iz Cavtata za Split. S obzirom na to da je cijelo trajanje izleta padala kiša, izlet nije tekao po programu i prema riječima našeg sugovornika, djeca se nisu imala gdje 'ispuhati'.

Kako kaže, cijelo su vrijeme djeca, i u jednom, i u drugom autobusu bila nemirna. Na povratku su učenici također posjetili i trgovački centar Mall of Split, kako bi ih se malo udobrovoljilo. Kako priča sugovornik, nakon posjeta Mall of Split šoping centru, krenuli su nazad u Cavtat ''uz konstantno hodanje učenika po autobusu, bacanje smeća te pjevanje ustaških pjesama.''

Sugovornik govori kako ih je nastavnik opominjao da ne pjevaju ustaške pjesme i da pjevaju neke druge pjesme, ali nije baš da je imao autoritet prema djeci. Naknadno se pojavila informacija kako je tu možda i nastao problem jer su i roditelji na ovom putovanju zamjerali ravnateljici što je poslala garnituru profesora koji nemaju autoriteta te ne mogu kontrolirati učenike na putovanju.

I ne samo da u autobusu djeca nisu bila obzirna prema molbama nastavnika, nego je jedna od učenica u više navrata nastavniku odgovarala s odj*** i puši k****. Kako ne bi samo zaiskrilo na relaciji učenici – vozač i učenici – nastavnik, potrudili su se i drugi učenici koji su u autobusu prema Splitu i natrag maltretirali učenicu. Ni tu se nastavnik nije osvrnuo, tvrdi sugovornik.

Na Rašćanima su se zaustavili te je rečeno kako neće uopće više nastaviti vožnju

Prema svjedočenju našeg sugovornika, nastavnik M.K. nije uspio kontrolirati djecu koja su se ustajala u vožnji, međusobno se gađala smećem te se prema tuđoj imovini ponašala bezobzirno. Vozač je na odmorištu autoceste stao na Rašćanima Gornjim te se telefonski požalio vlasniku na ponašanje djece u oba autobusa. Rekao mu je kako s ovakvim ponašanjem putnika neće nastaviti vožnju. Vlasnik je zvao agenciju, a agencija ravnateljicu koja je zamolila da se put nastavi, da se djeca dovedu do Cavtata, a da će ona svu problematičnu djecu ukoriti te im zvati roditelje.

Putovanje se potom nastavilo, u velikom autobusu su nastavnici uspjeli smiriti djecu,  dok je u minibusu situacija eskalirala. Vozač je još jednom zamolio  nastavnika koji mu je odgovorio da ''on ne može njima ništa.''

Nadugo potom vozača je netko od učenika pogodio bocom u glavu te je vozač  reagirao na 'krivi način', ali naš sugovornik postavlja pitanje koji je to način na koji je mogao vozač i reagirati? Trebao je vjerojatno stati na odmorištu i završiti putovanje te pozvati, i agenciju, i ravnateljicu a potom i roditelje da dođu po djecu.

'Kome si ti govorio stoko majku ti je***…

Djeca su se nakon reakcije vozača smirila, snimku deranja vozača poslala roditeljima, a znajući što su napravili, jedan od njih je čak i poslao da neće doma doći živi. Na poruke su reagirali roditelji koji su, povjerovavši djeci, došli na autobusnu stanicu dočekati djecu i vozače.

Prema našem izvoru, mali autobus je došao prvi u Cavtat, a otvorivši vrata, nastavnik koji je bio u tom autobusu, je vozaču iz brave iščupao ključ i pošao u nepoznatom smjeru.

Roditelji, pod utjecajem snimke koju su djeca poslala, napadaju vozača verbalno obraćajući mu se 'kome si ti govorio stoko majku ti je***…'. Jedan od njih je navodno pošao i korak dalje pa ga uhvatio za vrat i rasparao mu košulju.

Ravnateljica: 'Promičemo jednakovrijedan doprinos svih u našem društvu kao preduvjet kvalitetnog odrastanja djece

Ravnateljicu Osnovne škole Cavtat Katu Kukuljicu smo pitali je li istina kako se već iz Splita preko agencije zvalo nju kao ravnateljicu, s upozorenjem kako su djeca neposlušna i uništavaju tuđu imovinu (autobus). Je li istina da je ona zamolila da se djeca ipak dovedu do Cavtata, nakon čega će kontaktirati roditelje i upozoriti ih na ponašanje pojedinih učenika. Osim navedenih pitanja, interesiralo nas je i je li ona kao ravnateljica upoznata kako je njen djelatnik M.K. iz autobusa izvadio ključeve u Cavtatu te se uputio u nepoznatom smjeru. U upitu smo također pitali ravnateljicu Kukuljicu je li informirana od svojih djelatnika škole, koji su bili prisutni, kako je jedan od roditelja sankcioniranog vozača uhvatio za vrat te mu poderao košulju.

Na niti jedno od pitanja ravnateljica nam nije dala odgovor nego je ocijenila kako se oko događaja ''šire nepouzdane, neprovjerene i nepotpune informacije kojima se želi nanijeti šteta ugledu sudionika u odgojno obrazovnom procesu, u ovom slučaju Osnovnoj školi Cavtat.''

Također, nejasno ravnateljica objašnjava kako su ''poduzeli sve mjere i važeće zakonske regulative u okviru svojih obveza za postupanje u ovakvim situacijama'' te da ''nastavljaju i dalje promicati jednakovrijedan doprinos svih  u našem društvu kao preduvjet kvalitetnog odrastanja djece'' i kako ''ostaju odani odgovornom pozivu kojeg obavljaju''.

Epilog ovog ružnog događaja završio je samo s podignutom prijavom protiv vozača koji je priznao 'trenutak crnila' radi ugrožene sigurnosti putovanja. Po sudu naših sugovornika problem daleko dublji, a leži i u prosvjetnim radnicima, nastavnicima, ravnateljici, ali i u roditeljima koji puštaju da im ulica odgaja djecu, a onda im je za loše ponašanje djece kriv svatko drugi - osim njih samih.

Popularni Članci