Što je dobro, a što loše napravio Mate Uzinić otkako je dubrovački biskup

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: facebook
Donosimo pregled aktivnosti biskupa Uzinića u tri godine mandata

Krajem siječnja bit će točno tri godine otkako je Mate Uzinić zamijenio Želimira Puljića na mjestu dubrovačkog biskupa. Što je u tom intervalu dobroga, a što lošega Uzinić napravio, donosimo u našem pregledu. Sve u svemu, Uzinić se čini kao čovjek koji bi lako mogao prihvatiti eventualne promjene koje bi se mogle dogoditi u Katoličkoj crkvi pod predsjedanjem pape Franja. No, za sada, Uzinić nema mogućnosti i prostora za dodatnu liberalizaciju crkvenih dogmi, pa se još uvijek čini da je on puno bolji čovjek, nego biskup. Možda bi dio onoga što smo okarakterizirali kao negativno, bilo pozitivno, da biskup Uzinić smije neke stvari reći ili napraviti, jer se po nekim njegovim dosadašnjim postupcima vidi da je čovjek otvoren za dijalog i drugačija mišljenja.

 

POZITIVNO

-Osudio ustaške grafite na Pravoslavnoj crkvi. Nitko iz Hrvatske biskupske konferencije osim Uzinića to nije učinio.

-Održao misu zadušnicu za poginule momke u prometnoj nesreći na Božić, te tako obiteljima i prijateljima dignuo moral u trenutku kada im je to najviše trebalo.

-Uzinić je pristupačniji Dubrovčanima od njegova prethodnika. Često se koristi internetom, posebno Facebookom i puno vremena provodi s vjernicima strpljivo odgovarajući na njihova pitanja.

-Organizirao u Dubrovniku veliki susret mladih zakazan za travanj ove godine. Očekuje se dolazak čak 35 tisuća mladih vjernika.

-Organizirao molitveni skup na kojem je sudjelovao episkop zahumsko-hercegovački Grigorije. Na tom je skupu Grigorije zatražio oprost od Dubrovčana zbog svi zala koje su pravoslavni vjernici učinili gradu.

-Biskup Uzinić, pak zatražio je oprost od pravoslavnih vjernika za sve ono loše što su im katolici učinili.

-Nastoji gajiti korektne i prijateljske odnose ne samo s pravoslavcima, već i s muslimanima, židovima... Među ostalim, čestitao Kurbam Bajram.

-„Ono što se dogodilo poslije Oluje s naše strane, nema nikakvo opravdanje, iako smatram da generali za to nisu krivi“, rekao je jednom prigodom Uzinić, kao jedan od rijetkih crkvenjaka koji ne šuti o hrvatskim ratnim zločinima.

-Potpisao zahtjev za referendum o golfu na Srđu.

-Jedini hrvatski biskup koji je sudjelovao na papinu simpoziju o pedofiliji.

 

NEGATIVNO

-Vodio kampanju za inicijativu U ime obitelji u kojoj je pozivao vjernike da glasaju ZA. Iako je više puta isticao da nema ništa protiv manjina, tim je postupcima narušio njihova prava. Inače, čini se da Uzinić ne razumije kako se gay populacija takva rađa, a da se gay ne postaje. On, kako izgleda, smatra da je to njihov hir.

-Zabranio prikazivanje filma Parada u dvorani unutar samostana svete Klare.

-Zabranio prikazivanje umjetničke fotografije gole žene u predvorju dvorane Ivana Pavla Drugog.

-Na misi prozvao Dubrovački dnevnik zbog intervjua s ateističkom udrugom Protagora što je napad na slobodu govora.

-Ekonomske brojke Dubrovačke biskupije i dalje su netransparentne. Ne zna se koliko utrže od poslovnih prostora, kao ni što sve rade s tim novcem. Na naše upite koje smo puno puta slali, ne odgovaraju s konkretnim brojkama.Primjerice, poptuno je nepoznato koliko Dubrovačka biskupija zarađuje od iznajmljivanja prostora, recimo od crkve svetog Sebastijana.

-Dubrovačka biskupija ne pomaže dovoljno siromašnima sa svojim novcima. Caritas organizira priličan broj akcija, ali uvijek se novac traži ili od građana ili od tvrtki, te institucija. Proračun Caritasa je oko 600 tisuća kuna godišnje, a samo se od najma restorana Klarisa zaradi otprilike ta cifra. Premala su to izdvajanja za siromašne, Crkvi bi to trebala biti temeljna zadaća.

-Uzinić i drugi dubrovački svećenici gotovo uopće ne podupiru dubrovačku kulturu odnosno slabo financiraju kulturne proizvode. Primjerice, rijetko potpomažu tiskanje knjiga, rijetko se u njihovim prostorima organiziraju slikarske izložbe nepoznatih autora i slično.

-Dubrovački biskup nikada javno ne govori da bi Crkva, u ovom teškom trenutku u kojem se Hrvatska nalazi, trebala plaćati porez primjerice na blagoslov kuća, ali i na sve ostale financijske transakcije. Naime, dobar dio svećeničkih plaća dijeli se upravo od blagoslova kuća, a na to se ne plaća nikakav porez. Isto tako, Uzinić nikada nije rekao da bi se Crkva trebala odreći dobrog djela novca iz proračuna. Naravno da se s tim novcem država ne bi spasila, ali bi se odaslala poruka kako crkvenjaci žele participirati u teškom životu građana odnosno živjeti po jednakim pravilima.Ovako porezni zakoni za jedne vrijede, a za druge ne.

-Organizira razna predavanja na kojima se joga i istočna religija prikazuju kao nešto loše. Posljednje takvo bilo je ono fra Josipa Blaževića.

-Bez obzira što dobiju popriličan novac iz proračuna, i dalje traže novac od raznih institucija. Tako za obnovu crkve svetog Vlaha u Stonu, Ministarstvo kulture daje dodatnih milijun kuna. Zašto svoju imovinu ne obnavljaju  novcem koji dobiju redovitim putem?

-Digli cijenu najma za butigu tradicionalnih šešira koja se nakon 155 godina neprekidnog rada ugasila.

Popularni Članci