'

ŠTO DONOSI OVOGODIŠNJI GOOD FOOD? Kućice i koncerti u Lazaretima, Dubrovačka trpeza, posebni meniji u restoranima i mnoštvo događanja!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Festival će ponuditi raznoliku gastronomsku ponudu, uključujući vrhunska vina i ukusna jela. Tijekom trajanja Festivala bit će organizirane različite radionice, uključujući one o pripremi tradicionalnih dubrovačkih jela i jela iz hrvatske kuhinje. Također, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u večerama s poznatim chefovima te u gastronomskim turama.

Turistička zajednica grada Dubrovnika i ove godine organizira Good Food Festival, pravu poslasticu za sve ljubitelje kvalitetne hrane, koji će se održati od 7. do 20. listopada 2024. godine. Ovogodišnje izdanje Festivala bit će obilježeno bogatim programom koji će trajati dva tjedna te će uključivati brojna događanja i aktivnosti.
Festival će ponuditi raznoliku gastronomsku ponudu, uključujući vrhunska vina i ukusna jela. Tijekom trajanja Festivala bit će organizirane različite radionice, uključujući one o pripremi tradicionalnih dubrovačkih jela i jela iz hrvatske kuhinje. Također, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u večerama s poznatim chefovima te u gastronomskim turama.
Vrhunac Festivala bit će Dubrovačka trpeza koja će se protezati duž cijelog Straduna, na kojoj će se predstaviti brojni hoteli, restorani, slastičari i ugostitelji, pokazujući svoje vještine i znanje.

Cijeli program možete pogledati ovdje, a menije restorana ovdje

Na današnjoj konferenciji za medije detaljno je predstavljen program. 

Direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika naglasio je kako je i ovogodišnji Good Food Festival bogat različitim događanjima, a puno se restorana odazvalo s prigodnim menijima za vrijeme trajanja događanja.

"Imamo nekoliko večera s poznatim chefovima, samo jedno od velikih imena je chef Hrvoje Zirojević koji će raditi večeru u Restoranu Dubrovnik. Drago nam je i da smo uključili jednu tradicionalnu gozbu koja je proistekla iz prirode koju ćemo imati u Ljupču, a spravljat će je chef Dino Galvagno. Imamo i puno radionica, radi ih Deša i Regionalni centar kompetentnosti, zatim nekoliko kušaonica vina s Event Labom. Imamo i street food festival Foodravanje koji radimo u suradnji s Dubrovačkom baštinom i održat će se u Lazaretima. Sve skupa jako puno gastro i enoloških događanja, a proširili smo se s restoranima u Župi dubrovačkoj i Konavlima što nam je izuzetno drago jer je pojam Dubrovnika puno širi od samog grada, pa nam je drago uključiti i okolne općine. Cilj Good Food Festivala je pokazati što sve naša gastronomija može ponuditi. Jedna novina je i program u Župi dubrovačkoj orjentiran na med, pa će tu biti i posjet pogonu, prezentacija proizvoda na bazi meda", rekao je prilikom predstavljanja programa festivala, Drašković. 

Direktorica hotela Kazbek, Pave Miloglav predstavila je njihov dio događanja uz Good Food. 

"Imamo veliko događanje 10. listopada, pozvali smo cheficu Florianu Ružić iz istarskog San Rocco Heritage Hotela i Gourmet Restorana koji nosi Michelin preporuku, bit će to večer istarske delicije u Dubrovniku, vina i dalmatinskih nota, jer zabavljata će nas Tedi Spalato. Riječ je o malom, ekskluzivnom događanju koje je već rasprodano, no za sve one koji ne uspiju biti s nama tu večer, imamo sve ostale dane festivala ponudu objeda i večere hrvatske kuhinje s modernim twistom. Ujutro imamo i ponudu doručka, a popodne to može biti i vino i kolač. Kod nas je zbilja izvrsna, domaća atmosfera pa nam i gosti kažu kako imaju osjećaj da borave u nečijoj privatnoj kući. Idemo prema održivom turizmu, zapošljavamo većinom ljude iz grada i bliže okolice, a nekoliko ih imamo iz ostalih dijelova Hrvatske", izjavila je domaćinka današnje konferencije u hotelu Kazbek. 

Ksenija Matić, vlasnica agencije Event Lab otkrila je kako su pripremili dva vinska događanja. 

"Prvo događanje je 10. listopada u 17 sati u Muzeju vina na Pilama. Riječ je o vinokušnji 'Svi izričaji pošipa', to je svojevrstan homage pošipu, jednoj autohtonoj sorti naše županije. Proći ćemo i kroz povijest vinarstva i vinogradarstva naše županije. Drugo događanje se odvija na Lokrumu i to je prvi put da se na otoku odvija program vezan uz Good Food Festival. Riječ je o događanju 'Prirodna vina u prirodi' koje je zakazano za 13. listopada. To je jedan opušteni piknik u prirodi, čuvar prirode će nas povesti kroz poučnu šetnju koja završava u stoljetnom masliniku gdje ćemo uživati u prirodnim vinima koja su napravljena s minimalno intervencije i u vinogradu i u podrumu", rekla je Matić i dodala ako vrijeme ne posluži 13. listopada, kako će se program održati sljedeći vikend. 

Izvršna direktorica udruge Deša, Ana Cvjetković, rekla je kako će udruga održati 'slane i slatke radionice'. 

"Radit ćemo padišpan, stonsku tortu, luca na nekoliko načina, koprivničke štrukle i eklere s ljutom narančom i rogačem. Drago nam je da smo već 11 godina dio Good Food Festivala. Sve naše radionice su besplatne, a prijavit se možete e-mailom, ali smo već poprilično popunjeni. Međutim, kako kažu - gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna. Tako ćemo mi svakoga tko se prijavi nastojati ugostiti. Iz godine u godinu vidimo sve više naših sugrađana i drago nam je da ljudi mogu sudjelovati u ovim aktivnostima", kazala je Cvjetković. 

Direktorica Dubrovačke baštine, Katarina Milat Kralj izrazila je zadovoljstvo što Baština po prvi put sudjeluje u Good Food Festivalu. 

"Naš projekt je 'Foodravanje', to je street food festival po dubrovački, kako se mi kad se najedemo - fudramo, tako smo odlučili nazvati festival. Otvaramo ga 10. listopada u Lazaretima, imat ćemo kućice i jedan 'food truck' već od 16 sati, a službeno otvaranje je u 20 i koncert Opće opasnosti u 21 sat. Svaki dan ćemo imati i koncert uz gastro ponudu, tako ćemo imati Atomski sklonište u petak, Crvenu jabuku u subotu i u nedjelju uz zatvaranje bend Tribute to Dino Dvornik. Svi koncerti počinju u 21 sat i vjerujem kako će se našim sugrađanima ponuda na kućicama svidjeti jer su to sve naši dubrovački ugostitelji koji će nuditi od smash burgera do sushija, ribica, carpaccia, do slatke ponude", rekla je Milat Kralj. 

Predstavnica Medarda, Mia Bjavro Banić, predstavila je program ovogodišnjeg noviteta Good Food Festivala, a koji se smjestio u Župu dubrovačku. 

"Imamo dva datuma s izrazito zanimljivim programima. Medardo ima nekoliko razvojnih puteva, a na festivalu ćemo predstaviti dva, riječ je o izradi prirodne kozmetike i delicijama na bazi meda. Dani otvorenih vrata HoneyDu Cosmetics održavaju se 9. listopada i imat ćemo iznenađenja za posjetitelje. Osim toga, u ponedjeljak 14. listopada imat ćemo radionicu izrade delicija na bazi meda", predstavila je. 

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, Julijana Antić Brautović, naglasila je kako će se i ove godine održati Dubrovačka trpeza. 

Trpeza se tradicionalno nastavlja na Good Food Festival, iako je počela četiri godine ranije pa je ovo sada jubilarna 15. Dubrovačka trpeza. S njom otvaramo i središnju proslavu godine UNESCO-a, a sve smo naše partnere, od hotela do ugostitelja, vinara i agroturizama pzvali da se ove godine predstave s tradicionalnim namirnicama i jelima. Očekujemo veliki odaziv jer je Trpeza prije svega način da se zahvalimo našim grašanima i gostima za još jednu uspješnu sezonu, a onda je tu i humanitarni karakter, pa će ove godine sav skupljeni iznos biti namijenjen za Dom Maslinu", izjavila je. 

Popularni Članci