'

Stari zanati u izlozima dubrovačkih ulica: Marangunski alati kao svjedoci prošlih vremena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Eugen Antić
U dubrovačkim ulicama, gdje svaki korak odjekuje poviješću, nalaze se izlozi koji čuvaju priče o prošlim vremenima i umijećima koja polako iščezavaju iz naše svakodnevice. U samom srcu Starog grada, na adresi Miha Pracata, skromni izlozi Restauratorske radionice za drvo, pripadajućeg Restauratorskog odjela Dubrovačkih muzeja, otkrivaju raznolike stolarske alate, bolje poznate kao alate maranguna – stolara dubrovačkog kraja. Posjetitelji kroz te izloge mogu zaviriti u bogatu zanatsku tradiciju Dubrovnika, gdje su vrijedni drvodjelje majstori kroz vjekove stvarali sve, od instrumenata do brodova, oživljavajući tako kamene uličice ovog povijesnog grada.

Na jednoj od izložbenih površina izložena su stara drvena vrata s prozorima, iza kojih se nalaze razni tradicionalni alati: ručne pile, dlijeta, čekići, kliješta, mjerne letve i drugi specijalizirani stolarski alati. Ti alati, koji su danas rijetkost, odražavaju vrijeme kada su dubrovački stolari svaki komad drva pretvarali u umjetničko djelo. Bili su majstori svog zanata, sposobni za izradu od jednostavnih drvenih okvira i namještaja do složenih brodova koji su plovili Jadranom.

Drugi izlog, zaštićen željeznim rešetkama, otkriva bogat izbor stolarskih alata, zajedno s drvenim dijelovima instrumenata kao što su gitare ili lutnje. Na plavoj pozadini, pored dijelova instrumenata, smještene su staklenke s ljepilima i smolama, te sitni drveni predmeti i strugotine – nijemi svjedoci brojnih sati posvećenih stvaranju. Ti izlozi nisu samo muzejski eksponati, već živi prikazi radnih prostora gdje su dubrovački maranguni s predanošću stvarali svoje radove.

Izlozi Restauratorske radionice za drvo Dubrovačkih muzeja nude rijedak pogled u prošlost, izlažući prolaznicima alate koji su nekad bili uobičajeni u svakodnevnom životu, a danas su čuvani u skrivenim kutovima starih dubrovačkih magazina i radionica. Danas, malo ljudi poznaje njihovu istinsku vrijednost i ulogu u graditeljskoj povijesti grada. Iako su zanati poput stolarstva postali rijetkost, ti alati i dalje svjedoče o vremenu ručnog rada, kada su vještina, preciznost i ljubav prema zanatu bili od suštinskog značaja za stvaranje svakog predmeta.

Valja istaknuti da je Dubrovnik kroz povijest bio središte međunarodne trgovine, posebice sukna i začina, te je imao razvijeno obrtništvo i široko tržište za profitabilne trgovačke pothvate u zaleđu. U gradu su djelovali majstori raznih zanata. Pored maranguna, tu su bili i zlatari, kovači, kožari, suknari, krojači, sapunari i brojni drugi. Svaki od tih zanata ostavio je svoj trag kroz povijest na gradskim ulicama, zidovima i – izlozima. 

Zavirite u dublje slojeve marangunstva

Stolarska vještina, ili marangunstvo kako je poznato u Dubrovniku, predstavlja mnogo više od puke obrade drva – to je umjetnost koja se kroz stoljeća razvijala i prilagođavala zahtjevima grada i njegovih građana. Maranguni nisu bili samo zanatlije specijalizirani za izradu namještaja i drvenih objekata, već su svoje umijeće koristili i u izradi drvenih konstrukcija brodova, čime su postavili temelje bogate trgovačke i pomorske povijesti Dubrovnika.

Za više informacija o stolarskom zanatu i njegovim raznovrsnim tehnikama, kao što su kalafati koji su bili zaduženi za gradnju i popravak brodova, posjetite blog Muzeja i galerija Konavala. Na njemu se nalazi intrigantan članak naslovljen "Maranguni i kalafati," koji razotkriva fascinantne detalje o utjecaju dubrovačkih maranguna i kalafata na svakodnevni život i trgovinu na Jadranu. Blog vam pruža mogućnost istraživanja kako su ovi majstori svojim vještinama pridonijeli razvoju grada te njegovoj prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni.

Članak pruža jedinstvenu priliku da se uronite u svijet zanata koji je oblikovao prošlost Dubrovnika i upoznate ljude koji su, koristeći osnovne alate, stvorili trajne simbole njegove kulturne baštine.

Putniče, turiste, ne požuruj, jer u žurbi možeš propustiti neki važan detalj, za čim ćeš potom žaliti. Zastani i promatraj svaki kutak, svaki izlog, svaki kamen. Dubrovnik krije ljepotu u svojim detaljima, u svakom starinskom alatu, u svakim tragovima ruku koje su ga stvorile. Izlozi u starom gradu nisu samo podsjetnik na stolarske zanate koji polako izumiru, već su i mali muzeji koji nas odvode u prošlost. Prikazom alatki i predmeta koji su nekad bili dio svakodnevice, oni nas podsjećaju na važnost očuvanja zanatske tradicije koja je oblikovala identitet Dubrovnika. Ovi izlozi Restauratorskog odjela Dubrovačkih muzeja svjedoče o umijeću i predanosti dubrovačkih majstora maranguna i pozivaju nas da se na trenutak zaustavimo i cijenimo bogatstvo prošlih vremena, čuvajući sjećanje na zanate koji su oblikovali našu povijest i kulturu.

Eugen Antić

Popularni Članci