Stanari Kotorske ulice Mišom Kovačem teroriziraju goste hotela Rixos Libertas

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: ddž
Lako je galamiti na vlasnike hotela, posebno još ako su stranci, da iz ovog ili onog načina onemogućuju život lokalnom stanovništvu ili im ograničavaju slobodu kretanja. Ali, što onda kada građani zagorčavaju život turistima, u ovom slučaju gostima dubrovačkog hotela.  

Nekolicina stanara Kotorske ulice već danima terorizira goste hotela Rixos Libertas. Rade to na način da s raglasa instaliranog na taraci kuće namjerno nadglašavaju glazbu koju na plaži hotela izvodi četveročlani zagrebački jazz sastav i doslovno tjeraju goste, ali i onima koji pokušavaju spavati to ne dozvoljavaju.

Glazba uživo kao dio ponude dubrovačkih hotela nije neka novina. Prije Domovinskog rata s tarace svakog hotela u Uvali Lapad mogla se čuti različita glazba stvarajući tako veselu kakofoniju koja nikome nije smetala. Štoviše, bila je jedna od odrednica ljeta.

'Ubila' ih Bossa nova, pa vratili Mišom Kovačem

Hotel Rixos Libertas ove je godine za svoje goste angažirao zagrebački jazz sastav koje predvode pijanistica i pjevačica Lana Janjanin i pjevačica/plesačica Sofija Široka. Prate ih priznati jazz glazbenici – basist Luka Veselinović i bubnjar Milo Stavros. Dva dana u tjednu izvode repertoar jazz i latin jazz standarda, dok su dva dana rezervirana za cabaret program.

No, susjedima iz Kotorske ulice, koja se proteže uz sam hotel, smeta 'Girl from Ipanema', a koju, između ostalih, Lana i Sofija četiri puta tjedno od 21 do 22.30 sati izvode na ugodnoj četvrtini snage razglasa pa su se već dva puta odlučili nadjačati bend svojim glazbenim izborom.

-'U hotelu smo već tjedan dana, ali smo zbog loših vremenskih uvjeta nekoliko dana svirali unutra. U petak smo prvi put zasvirali na taraci i već nakon prve pjesme dobili smo kontru u vidu ogromne buke s tarace obližnje kuće. S razglasa se na nas 'sručio' Mišo Kovač pa onda i neke druge pjesme. Mislim da su pustili radijski program, ali s razglasa puno jačeg nego što je naš. Nama je jednostavno bilo nemoguće nasatviti svirati jer je glazba koju izvodimo nježna i nenametljiva te zahtijeva koncentraciju', ispričala nam je glazbenica Lana Janjanin.

Direktor hotela Ayhan Basci otišao je razgovarati sa susjedima i situacija se smirila pa je bend odradio svoj set do kraja. Lana napominje da nikada ne sviraju dulje od 23 sata.

Silovanje decibelima, policija nemoćna

Već prilikom novog nastupa u ponedjeljak navečer ponovljen je isti scenarij. Ovaj put taraca Libertasa bila je puna gostiju. -'Izvodili smo cabaretski program koji je još zahtjevniji zbog mijenjanja kostima. Opet, tijekom prve pjesme buka iz obližnje kuće nadglasala je naš bend. Samo su pojačavali zvuk i nije nam ostalo ništa drugo nego prekinuti svirku. Bila je to jako neugodna situacija, ne samo za nas i za vodstvo hotela. Posebno su oštećeni gosti koji su se zbunjeni pitali što se događa. Na kraju su se svi, njih oko 120, jednostavno pokupili', prepričala nam je nemile događaje Sofija Široka.

-'Kao Hrvatica i profesionalna glazbenica koja u ovoj zemlji radi smatram da ovakvo primitivno ponašanje ne ide na štetu hotelske kuće koliko govori o svima nama, našoj naciji, reputaciji i slici koju o sebi proiciramo ljudima koji su se odlučili svoj odmor provesti u Dubrovniku, u Hrvatskoj. Ono što su gosti dobili umjesto opuštanja i uživanja na taraci hotela bilo je najprostije silovanje decibelima', rekla je Lana Janjanin.

Dirketor Ayhan Basci je također razočaran ponašanjem susjeda. -'Bio sam kod njih pet puta već u posljednjih godinu dana. Zatražili su me i da zasutavim glazbu na taraci Agora gdje jedna gospođa svira piano. Kome može smetati lagani zvuk klavira u ljetnu večer?', pita se te dodaje kako ovako nešto u svom radnom vijeku još nije doživio nigdje u svijetu.

-'Kao direktor hotela ne predstavljam Tursku, predstavljam Hrvatsku i Dubrovnik. Ovi gosti ne dolaze ovdje radi Rixosa, dolaze zbog Dubrovnika', kaže Basci kojemu je dozlogrdilo stalno imputiranje Turske i 'sultanata' u priče o nekada omiljenom dubrovačkom hotelu.

-'Hotel danas ima 200 zaposlenika, samo njih osam dolazi iz Turske, a od tog broja šestoro ih je ovdje osnovalo obitelj. Ovakvo ponašanje jednostavno nije normalno. Želim zadovoljiti svoje goste, kojih je gotovo svakodnevno pet stotina, i omogućiti im da se osjećaju ugodno u hotelu i Dubrovniku.'

Na teren je izašla i policija. Napravili su zapisnike, ali oko 'silovanja decibelima' ništa nisu mogli poduzeti. U videu ispod provjerite može li ovakva glazba ikoga uznemiriti i natjerati na divljačko ponašanje. 

Popularni Članci