SPREMNI ZA EVENTUALNU POJAVU KORONAVIRUSA: 'Razmatramo lokacije za karantenu, imamo dovoljno opreme, posjete bolnici zabranjene!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Paula Mattos Habit
Stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije održao je jutros sjednicu u svojim prostorijama na temu pripremne aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije, a nakon potvrđene prisutnosti koronavirusa u Hrvatskoj.

"Upravo sm održali sjednicu stožera Civilne zaštite DNŽ na kojem sam, između ostalog, upoznao članove s jučer održanim sastankom Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i sa zaključcima tog sastanka. Između ostalog je zaključeno kako treba poboljšati komunikaciju i koordinaciju između Nacionalnog stožera i županijskog Stožera. Daljnji naputak županijskim stožerima civilne zaštite je da u rad svojih stožera uključe epidemiologa," uvodno je kazao Joško Cebalo, načelnik stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Po pitanju javnih okupljanja, kazao je kako je donesen naputak kako nema generalne zabrane javnih događanja, ali kako svaki pojedini događaj treba razmotriti, kako na županijskoj tako i na nacionalnoj razini. Međutim, kazao je kako su posjete trenutno zabranjene.

"Upoznati smo s naputkom Ministarstva zdravstva koje je išlo prema svima zdravstvenim ustanovama u RH, a odnosi se na zabranu posjeta pacijentima u zdravstvenim ustanovama, kako zbog sezone gripe, tako i zbog pojave koronavirusa na području RH. Svi ravnatelji su nas upoznali sa svime što su dosad napravili i možemo izraziti zadovoljstvo sa svime. Stožer smatra kako su sve zdravstvene ustanove spremne za eventualnu pojavu koronavirusa na području DNŽ," izjavio je.
Kazao je i kako je uspostava karantene bila jedna od točaka sastanka.

"To je bila jedna od tema jučerašnjeg, ali i današnjeg sastanka. Razmatramo nekoliko lokacija, imamo potencijalne lokacije i u slučaju potrebe, karantena će zasigurno zaživjeti," izjavio je Cebalo dodavši koji su to točno koraci koji se namjeravaju poduzeti po pitanju sprječavanja pojave koronavirusa na jugu Hrvatske.

"Stožer je ponovno sazvan za ponedjeljak te će nam se priključiti i druge institucije primjerice Županijska lučka uprava, Zračna luka... Siguran sam kako postupaju po proteklima i naputcima od strane nadležnih ministarstava. S nama će biti i predstavnici sanitarne inspekcije. Sigurno je pred nama puno posla, ali smo sigurni kako ćemo u slučaju pojave koronavirusa u našoj županiji sve to dočekati spremni," kazao je.

Dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, izjavio je kako Zavod također radi svoj dio posla.

"Već dulje vrijeme smo spremi i na ovakav razvoj situacije. Imamo dovoljno zaštitne opreme što se naše ustanove tiče te se stalno koordiniramo s ostalim nadležnim tijelima. Svakodnevno dobivamo nove upute o postupanjima te ih prosljeđujemo svih zdravstvenim ustanovama. Važno je dobro se informirati i educirati. Svi građani bi trebali slušati preporuke koje daju zdravstvene službe koje mogu pronaći i na našim web stranicama. mediji u tome imaju vrlo važnu ulogu u svemu ovome, što su naglasile i svjetske zdravstvene organizacije, koji sada trebaju smiriti situaciju i davati provjerene informacije," izjavio je Lakić.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić odgovorio je na pitanje Dubrovačkog dnevnika o tome postoje li na jugu Hrvatske osobe koje su u obradi zbog sumnje na koronavirus. Kazao je kako takve osobe ne postoje i kako im se nitko nije javio zbog sumnje na koronavirus. Bekić je dodao kako su spremni za eventualnu pojavi koronavirusa.

"Današnji sastanak je interesantan utoliko što smo uspostavili jednu međuresornu interdisciplinarnu suradnju na razini županije, kao i na nacionalnoj razini različitih službi kako bismo se što bolje pripremili i reagirali na eventualnu pojavu koronavirusa kod nas. Kao što znate, prošle godine smo imali veliku epidemiju gripe, prije toga smo imali manju epidemiju ospica, tako da nam ovo danas i nije neka novost. Imamo pripremljene obrasce postupanja, u svakodnevnoj smo komunikaciji sa Zavodom za javno zdravstvo i s Ministarstvo zdravstva," izjavio je dodavši kako je situacija pod kontrolom.

"Postoji prostor za izolaciju, u bolnici ima sasvim dovoljno zaštitnih sredstava i za naše djelatnike i pacijente pa možemo reći kako je bolnica pripravna, a naši liječnici infektolozi imaju svakodnevna 24-satna dežurstva tako da sugrađani mogu biti mirni," izjavio je dr. Bekić.

Popularni Članci