SLUČAJ UMJETNIČKE ŠKOLE Profesorica Dalmatin odgovara: Ta djeca nemaju elementarno znanje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ss-umjetnicka-lsorkocevica-du.skole.hr
Kao što je poznato, u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića od sedam učenika koji su bili na 'popravnom' u kolovozu, hrvatski je 'palo' njih šestero i moraju ponavljati godinu. To je izazvalo ogorčenje roditelja, a o svemu će se izjasniti i Ministarstvo.

Roditelji tvrde kako su kriteriji profesorice Dalmatin previsoki, posebno za jednu umjetničku školu u kojoj bi naglasak, kako kaže, trebao biti na predmetima struke.

- Ta djeca nemaju elementarno znanje, a neki od njih imaju cijelu godinu jedinice. Boje me se? Boje se kad ne nauče i neće da uče. Neki nisu ni pohađali nastavu. Zbog nekih su me zvali ljudi na položajima, ne bi li se ta ocjena preinačila – kaže Ana Dalmatin za Slobodnu Dalmaciju, te kao dokaz rezultata svoga rada navodi podatak da su 'njezini učenici na državnoj maturi postigli ocjenu 4, što je visoko iznad državnog prosjeka.

- Po pedagoškim standardima, općeobrazovni i strukovni predmeti potpuno su izjednačeni – kaže o 'naglasku na predmete u jednoj umjetničkoj školi'.

– Ako netko u 4. razredu ne zna za jednu pjesmu Josipa Pupačića i da je Eugen Kumičić napisao 'Urotu Zrinsko-Frankopansku', to je elementarno neznanje! Nisu roditelji kompetentni ocjenjivati kakvi su kriteriji jer nisu za to stručni – zaključila je profesorica.

Iako je ocjena ispitnog povjerenstva konačna, učenicima se može dopustiti još jedan rok. Ravnatelj škole može odobriti još jedan rok, a takvih je slučajeva u ovoj školi već bilo.

Popularni Članci