GRADSKE TVRTKE Gubitašima prolaz, Vodovod u plusu, pročistač u izgradnji, a izvješaj nije prošao

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nastavak sjednice Gradskog vijeća, 23. po redu, održan je danas, u Velikoj vijećnici. Vijećnici su raspravljali i odlučivali izvještajima javnih ustanova i tvrtki pri Gradu Dubrovniku. 

VODOVOD DUBROVNIK

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Vodovoda Dubrovnik d.o.o. za 2015. godinu nije dobio potrebnu većinu glasova, premda je pročistač u izradi, a tvrtka je poslovala pozitivno. 

Direktor Vodovoda Valentin Dujmović kazao je kako je gradska tvrtka godinu završila pozitivno, s dobiti od preko 143 tisuće kuna, ali i kako je osigurana i naplata spornih potraživanja.

'U proteklom periodu osigurali smo naplatu spornih potraživanja u iznosu od preko 7.000.000 kuna što nam je omogućilo dodatne investicije u poboljšanje kvalitete našeg sustava što vodoopskrbnog što sustava odvodnje,' izjavio je.

Također je istaknuo i vrijedne projekte Vodovoda, kao što su Gornja sela, investicija u iznosu od 19, 3 milijuna kuna, od čega je 5,3 milijuna osigurano bespovratnog, poklonjenog novca. Također tu je i projekt Palata u iznosu od 5,3 milijuna kuna od čega je nešto više od 4 milijuna kuna bespovratno. Štikovica, Vrbica, Lozica, Mokošica 7,8 milijuna kuna od čega 7 milijuna kuna bez PDV-a bespovratnog novca. Tako je samo na ta tri projekta dobiveno 16,5 milijuna kuna bespovratno.

Kao najveći i navrijedniji projekt istaknuo je izgradnju pročistača za vodu.

'Uspješno je okončan natječaj za izgradnju pročistača pitke vode, ugovor potpisan u lipnju, a rok izgradnje je 12 mjeseci s tim da su rokovi počeli teći 1. srpnja,' izjavio je.

'Zaboravili ste reći kako sredinom 2015. ste obavješteni o alarmantnoj situaciji u kojoj je istjecala kanalizacija u more kod Male Petke, to ne vidim u izvješću, a u 2016. se počela vršiti sanacija. Zašto je to tako? Zatvarana su i kupališta zbog istjecanja fekalija, kolika je krivnja Vodovoda tu?,' upitao je predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ) te postavio pitanje uz UV lampu namijenjenu Palati te zašto se ona nije ugradila.

'Ne vidim se odgovornim za nešto što je izgrađeno '77. godine, prije nego što sam ja rođen. Odmah smo išli u sanaciju kad je nastao problem star nekoliko desetljeća. Što se tiče drugih oštećenja, ona su u potpunosti sanirana. Jedan dio se tiče i privatnih objekata, a sve što je tiče Vodovoda je sanirano. Naravno da cijevi pucaju, i pucat će, ali mi smo tu i reagiramo toko 24 sata. Što se tiče UV lampe, ona je nabavljena, nije još uvijek ugrađena jer smo sanirali problem na Palati i ispraznili sve spetičke jame, a za ugradnju je potrebno prekinuti vodoprskrbu velikog dijela sugrađa na najmanje 12 sati. Nismo to htjeli raditi u srcu sezone, posebno jer smo problem sanirali što je i Zavod za javno zdravstvo potvrdio. Kroz dva mjeseca UV lampa će biti ugrađena,' odgovorio je Dujmović. 

Maro Kristić (KLGB Srđ je Grad) se javio za riječ.  

'Bio sam u Saboru kad je postupak oko pročistača prezentiran kao najlošije proveden postupak u povijesti Hrvatske. Prozvali ste ministra Dobrovića jer je sudjelovao u radu Povjerenstva, ali komisija je ono što je navela kao propust nešto što nema veze s njim. Postupak je proveden na krvi način. Koliki su troškovi održavanja ugovorenih pročistača za vodu?' upitao je.

'Natječaj koji se završi u kojem se izabere izvođač je uspješan. To je uspješno završen natječaj. Ja sam za Dobrovića samo rekao činjenicu. Profesor Dobrović je bio član povjerenstva. Ja ga nisam prozvao, nego sam mu, između ostalih 17 članova, zahvalan za sve što je napravio kako bi se projekt priveo kraju. Troškovi održavanja pročistača su oko milijun do milijun i 200 000 kuna godišnje,' odgovorio je Dujmović. 

Gradonačelnik Andro Vlahušić osvrnuo se na prozivke Marka Potrebice (HDZ) te je tom prilikom istaknuo ako 'Potrebica sebi može pripisivati zasluge za oko 20 milijuna kuna za izgradnju Studentskog doma, onda to može Dujmović za 80 milijuna kuna'. 

Vlahušić je kazao kako je nedavno obišao i Gornja sela gdje radovi teku po planu.

'Do Mravinjca je asfaltirano, a do kraja godine očekujemo kako će i Riđica dobiti vodu,' kazao je.

Osvrnuo se i na govore oko onečišćenja.

'Za mene kao liječnika je važno to što imamo Zavod za javno zdravstvo kojem vjerujem i koji nije još uspio pogriješiti. Nismo vidjeli da je u zadnjih 10-ak godina Zavod dao pogrešnu procjenu. Teško je govoriti da je nešto opasno po život ako na plaži imamo onečišćenje. Kanalizacija povremeno ne radi, pumpe ne rade, a očekivati od čovjeka koji je u Upravi dvije godine, a u nadzornom odboru tri godine da riješi sve od 15. stoljeća je nerealno,' izjavio je. 

Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) izjavio je kako Gradu ne trebaju gađanja s milijunima nego rješenja, na što je Vlahušić odgovorio kako dosad rješenja nisu postojala, no kako sada postoje. 

LUKA DUBROVNIK 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Luke Dubrovnik d. d. za 2015. godinu nije dobio potreban broj glasova.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ) je pohvalio rad Luke Dubrovnik koja je u 2015. godini ostvarila dobit od 6,5 milijuna kuna. 

'Ono što mi nije bilo drago čuti jest da imate problem sa Županijskom lučkom upravom i nadam se da će i oni shvatiti kako je njihova obveza kupljenje smeća od plovila. Ono što je bitno za reći jest da je neki dan Mrša postavio pitanje uz lučke radnike i izgubljeni spor kojima je zajendički na teret palo preko pola milijuna kuna. Grad to ne može riješiti, zanima me može li Luka. Što se tiče kruz terminala mislim da se može napraviti uz pomoć naše dubrovačke pameti i tu ćete imati našu podršku,' kazao je.

Božidar Memed je izjavio kako nije pravedno ono što se dogodilo radnicima i kako Luka može pomoći u okviru svojih mogućnosti.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je kazao kako je pitanje Luke bitnije no što se ono čini na prvi pogled.

'Luka se bavi koncesioniranjem na području državne uprave. Ukoliko Luka ne uloži 150 milijuna kuna ili ne nađe partnera za takvo što, Luka će izgubiti koncesiju. 150 milijuna kuna morate uložiti, a jedino što Luka ima je 12 milijuna kuna temeljnih sredstava. Banka traži jamstva. Grad može reći da će dati 75 milijuna kuna, ali želite li dati za komercijalnu djelatnost to? Ako nema kruzera, nema Luke ni terminala. Luka nema nikakav monopol. U prostornom planu osim terminala na batahovini, ne znamo u što uložiti 130 milijuna kuna. Ako ne uložite, nema koncesije. Luka može imati odličan ugovor sa Županijskom lučkom upravom jer Luka ima koncesiju za cjelokupno lučko područje. Što se tiče terminala, 95 posto njega je komercijalni, čisti prostor, a 5 000 kvadrata otpada na terminal i autobusni kolodvor. Hoće li Luka, koja je u gradskom vlasništvu, graditi garažu od 530 mjesta, a da ona bude isplativa i trgovački centar u našem vlasništvu? Da to plate građani Dubrovnika? Lijepo je htjeti imati sve u Gradu, ali sad govorim o Luci,' kazao je. 

Pero Vićan (DDS) osvrnuo se na rad Vlahušića po pitanju Luke.

'Mi kao da zanemarujemo temeljne pokazatelje, a to je struktura vlasništva. Mi možemo sanjati, ali  kad se gleda ta struktura onda se ne mogu načuditi kako Vlahušić nije pokušao prevaliti ovo s 48 na 51 posto, kad ne može bitno drugo od toga i ići u neku emisiju dionica i napraviti međudionički ugovor da se ne dogodi isto kao s firmama čije su dionice sada bitno manje vrijedne no što su to bile,' kazao je. 

Vlahušić je odgovorio kako je lijepo što je cilj da to bude dubrovačko, ali da ni Luka, ni Grad nemaju ideju u što uložiti 150 milijuna kuna, a da to nije komercijalne prirodne. 

LIBERTAS

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Libertasa d. o. o. za 2015. godinu je točka dnevnog reda oko koje se razvila duga rasprava, ali je većinom glasova usvojeno. 

Direktor Đuro Deranja kazao je kako je Libertas ostvario dobit te kako su izvršene sv eobveze i podmirena sva dugovanja, a ostvarena prosječna plaća je 6 629 kuna, kao i božićnice i različite naknade za zaposlenike, ali i projekt nadogradnje naplatnog sustava kao i web aplikacije.

'Planiramo preseliti Libertas do Nove godine u Komolac, a planiramo i nabavku 20 novih autobusa,' kazao je te dodao kako će se dva stara autobusa prenamijeniti u cabrio bus. Uvest će se i nova, vrijednosna karta na određeni iznos koja će biti idealna za sve one koji se povremeno koriste javnim gradskim prijevozom,' kazao je te dodao kako Libertas pregovara s Pemom oko najma Remize.

'Nadam se da ćemo doći do prihvatljivog iznosa najma, došli smo do iznosa od 30 000 eura mjesečno i za nas je to puno i zato trebamo krenuti u Komolac što prije,' kazao je Deranja. 

Mira  Buconić (HNS) je pohvalila projekte Libertasa kao, kako kaže, ' jedina vijećnica koja se vozi autobusom'. 

Marko Potrebica (HDZ) je kazao kako Remiza nije kupljena te kako se ne bi ista greška smjela ponoviti s Radeljevićem koji se prodava tj. kako ga prodava Zaba odnosno kako se IGH rješava navedenog područja. Govorio je i kako mu je Lovorko Milošević kazao kako je saznao kako se gradonačelnik nije čuo s njim, što je Vlahušić demantirao. Također je dodao kako je vlasnik Pema putem natječaja kupio 6 tisuća kvadrata, od čega trećina mora biti otvorena za cestu. Upitao je i ima li smisla kupiti područje od kojeg je ostalo oko 1 500 kvadrata za graditi.

'Sve drugo bilo bi pogodovanje kupcu jer moramo mijenjati PUP i GUP Grada,' izjavio je Vlahušić. 

Za riječ se javio i predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ).

'GUP se više puta mijenjao otkad ste postali gradonačelnik, mogli ste napraviti što god želite, a vi ste kupili veliku zemlju na Osojniku, no na tome se ništa nije radilo i sad voda dolazi do grla. Poštujem Lovorka, on je naš Pelješanin, Pemo radi časno. Ne možemo reći da će on dovesti kamione. Ne možemo reći kako će on će dovesti kamione u Remizu jer je kupio, platio je to i njegovo pravo je da raspolaže zemljom, a problem Grada je jer se nalazi bespravno na području Remize. Gradonačelniče, ništa po pitanju Libertasa i Remize niste riješili. Mi iz HDZ-a se ispričavamo za neke nepromišljenih odluka prije vas, ali biste se i vi trebali ispričati zbog vaših nepromišljenih odluka u zadnjih sedam godina,' kazao je. 

DOMOUPRAVA 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Domouprave Dubrovnik d.o.o. za 2015. godinu prihvaćen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, no najzanimljivija je bila rasprava između Pera Vićana (DDS) i gradonačelnika Andra Vlahušića. Vlahušić je tom prilikom najavio kako će biti gradonačelnik do minimalno 2025. godine, no DDS-ovac Pero Vićan ga je u šali počeo nagovarati da to bude i dulje o d toga, a onda je dodao:'Ti ćeš Vlahušiću biti gradonačelnik do Nove godine'. 

Na to je Vlahušić odgovorio kako 'ne zna je li Vićan naručio ubojstvo do 31. prosinca jer je zadnji put na sjednici Vijeća rekao da ga treba ustrijeliti. 

ČISTOĆA

Direktorica Čistoće Nataša Gabričević kazala je kako je dobit tvrtke u 2015. iznosila 57 tisuća kuna, prilikom rasprave oko Prijedloga zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Čistoće d.o.o. za 2015. godinu koji je usvojen većinom glasova. 

'Nabavili smo određenu opremu preko fonda za zaštitu okoliša i usklađenje sa zakonskom regulativom uz 2013. godine. Nabavili smo spremnike i od 1.1. krenuli s ispravnim postupanjem. Po pitanju zapošljavanja, u proteklih 15 godina se u prosjeku zaposli 12 djelatnika, a u posljednje vrijeme su se najviše popunjavala radna mjesta. Nije bilo radikalnog povećanja plaća u tom kontekstu,' izjavila je Gabričević. 

Maro Kristić (KLGB Srđ je Grad) upitao je po kojim cijenama Čistoća prodaje sirovine koje prikupi i pod kojim uvjetima je raspisan natječaj te na koji način je odabran najbolji ponuditelj. Također je upitao koliki su prihodi po tom pitanju. Također je pitao kakva je situacija s glomaznim otpadom.

Gabričević je odgovorila na pitanje, iznoseći cifre, a po pitanju glomaznog otpada kazala je kako su među prvima u Hrvatskoj raspisali natječaj za odvoz i zbrinjavanje.

Marko Potrebica (HDZ) kazao je kako nisu zaposleni oni najpotrebitiji, a to se odnosi na čistače ulica.

'To vam ovako izgleda HNS, HNS, SDP, Dustra, pa opet HNS, HNS… Govorim o stranačkim osobama koje ste zaposlili,' izjavio je Potrebica, ali pohvalio reciklažno dvorište na lokaciji Pod Dubom te upozorio na stanje u Mokošici odnosno na smeće na ulazu u Mokošicu. 

'Po pitanju zaposlenika, ne pitam nikoga za stranačku pripadnost, bilo bi neprimjereno. Moram reći kako su obuhvaćeni i pripadnici drugih stranaka, ukoliko ćemo pričati o kuloarskim pričama,' odgovorila je, dok je Mladen Gojun (SDP) kazao kako je u posljednjih 20-ak godina zaposleno oko 85 posto djelatnika koji su u HDZ-u. Potrebica je na to odgovorio kako treba promatrati trenutno stanje jer bi i on mogao 'vraćati se unatrag, iza 90-ih, i gledati što je čija odgovornost' te kako se 'takvo što neće ponavljati kad u svibnju preuzmu vlast'. 

Po pitanju Mokošice ste pomalo vrijeđali stanovnike, jer su jedva čekali da otvorimo reciklažno dvorište, a većinom ono dolazi od stanovnika Mokošice. Ne bih ih podcijenila i rekla kako će napraviti nered, neće!,' izjavila je, na što je Potrebica odgovorio kako pozdravlja reciklažno dvorište, ali ne i mikrolokaciju.  

Pero Vićan (DDS) kazao je kako se tokom rasprave nisu dotaknuli nijednog kapitalnog projekta po pitanju čistoće Grada.

'Nemamo jasnu sliku što i kako s Grabovicom kao ni odnosa Grada i Županije u toj priči, kao ni odnosa sa susjednim općinama. Ključno pitanje su kazne i penali koji čekaju Državu koja je to zakonski prebacila na lokalnu upravu i samoupravu. Nisam znao da smo zaposlili 14 Slavonaca i to nije dobar podatak jer bi trebalo platiti puta nekoliko naše dubrovačke studente, oni koji to žele. Ili da svaki od njih ima 15 dana radnu obvezu uz dobro plaćanje jer ga nitko ne može čistiti toliko dobro kao onaj koji ga osjeća i onaj koji je tu odrastao. Mislim da Čistoća radi solidan posao,' izjavio je Vićan. 

'Po pitanju zapošljavanja sezonaca, imali smo šest zapošljavanja preko student servisa, rad na pranju Straduna, a odnosi se na naše ljude. Za drugi dio je teško naći čovjeka. Po pitanju Grabovice, to jest problem i njeno zatvaranje je blizu, ali imamo još par problematičnih skalina kao što je zabrana biorazgradivog otpada na Grabovicu. Imamo upite već mjesec dana svih velikih hotelskih kuća po tom pitanju. Županijski centar je u kašnjenju, a što će biti, odredit će nova Vlada. Nema Strategije, a od Fonda nismo povukli ni lipe jer su objavili kako su prazni. Nećemo dobiti ni naknadu za povlačenje otpada s otoka, što smo do sada dobivali i na što smo računali. Kad se zatvori Grabovica, a nema Županijskog centra, svi mi ćemo morati povući vrlo važne poteze i donijeti teške odluke,' kazala je.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je kazao kako bi, ukoliko bi se Grabovica zatvorila, županija našla u velikom problemu, jer ne postoj nijedno dovoljno odlagalište u Republici Hrvatskoj za takvo što te kako bi se predstavnici Grada, Županije i gradske tvrtke trebali sastati i razmisliti o navedenom problemu.

'Ne daj bože da pukne brana na Grabovici, nemamo alternativno rješenje. Ni Konavle, ni Župa, ni Neretva, ni Primorje nemaju regulirano odlagalište, a Grabovica što se tiče zakonske regulative stoji uistinu na klimavim nogama. Nadamo se da će Vlada ubrzo profunkcionirati. Ako grabovica zbog bilo čega ne bude mogla raditi, naći ćemo se u velikim problemima, a mi iz grada ne znamo ni na kojga adresirati problem,' izjavio je Vlahušić. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Dubrovačke razvojne agencije d.o.o. za 2015. godinu koja je od EU fondova privukla 12,5 milijuna kuna je jednoglasno usvojen. Usvojen je i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Groblja Dubac d.o.o. za 2015. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Hotela Gruž d.d. za 2015. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu UTD Raguse d. d. za 2015. godinu. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Vrtlara d.o.o. za 2015. godinu nije dobilo potrebnu većinu glasova. 

KOJA SU IZVJEŠĆA IZGLASANA U PETAK? 

Inače, u petak su prihvaćeni Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dom Marina Držića za 2015. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre za 2015. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovački muzeji Dubrovnik za 2015. godinu., Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovački simfonijski orkestar za 2015. godinu., Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Gradsko kazalište Marina Držića za 2015. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Kinematografi Dubrovnik za 2015. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Prirodoslovni muzej Dubrovnik za 2015. godinu, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Ustanove Dječji vrtići Dubrovnik za 2015. godinu i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik za 2015. godinu. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Zavoda za obnovu Dubrovnika za 2015. godinu našao se prvi na dnevnom redu oko koje se razvila rasprava, ali je prihvaćen, kao i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl „Linđo“ za 2015. godinu prilikom kojeg je predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković pohvalio rad nove ravnateljice Anuške Matušić iako nije bila kandidat HDZ-a. 

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Umjetnička galerija Dubrovnik za 2015. godinu je također usvojen, ali uz kritiku DDS-a. Naime, DDS-ovi vijećnici nisu glasali za ovo izvješće jer, kako je Vićan obrazložio, prihodi nisu rasli nego stagnirali, ali i spomenuo loš odnos ravnateljice sa zaposlenicima.

Maro Kristić (KLGB 'Srđ je Grad'), prilikom rasprave oko Prijedloga zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove Rezervat Lokrum za 2015. godinu koji je također usvopjen, kazao je kako je Mario Tevšić pokazao kako 'Srđevci' nisu bili u pravu kad ga nisu podržali za ravnatelja Lokruma zbog načina na koji je izabran, no kako je ispalo da su u krivu jer savjesno vodi Rezervat Lokrum te pohvalio projekte kao što je uvođenje vaporetta, ali i izrađene klupe, održane radionice i slično. Kako je tekla rasprava pogledajte OVDJE

Popularni Članci