'

SJAJNE VIJESTI! Najave o popunjenosti Ryanaira su izvrsne, uvedena i dodatna destinacija

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Početkom ljetnog reda letenja 31. ožujka, u Zračnoj luci Ruđer Bošković, s baznim operacijama počinje i irski niskotarifni avio prijevoznik Ryanair. Iako je prvotno najavljeno kako će Dubrovnik povezivati s 18 destinacija, prije nekoliko dana je dogovorena još jedna destinacija – Bari, Italija, pa će tako dva zrakoplova povezivati Dubrovnik s 19 destinacija. 

„Prema trenutnoj najavi očekujemo, ovisno o tjednu, 54 ili 55 Ryanairovih letova, a u dolasku bi trebalo biti dostupno ukupno oko 320 tisuća sjedala. Prema trenutno dostupnim informacijama, prodaja na svim linijama ide jako dobro, pa i nešto iznad očekivanja, posebno je to vidljivo na prodaji destinacija Ujedinjenog Kraljevstva i Skandinavije“, kazao je za Dubrovački dnevnik Maro Lukšić, pomoćnik glavnog direktora za strateško planiranje Zračne luke Ruđer Bošković.

Prosječan 'load factor', odnosno stopa popunjenosti za Ryanairove slične baze kao što je Dubrovnik jest 94 posto, no s obzirom kako će ovo biti prva godina u kojoj je Dubrovnik baza, u dubrovačkoj zračnoj luci očekuju ipak nešto manju brojku, no i dalje fantastičnu.

OČEKUJU SE PUNI LETOVI

„Očekujemo da će 'load factor' biti 90 posto ove godine, a već iduće godine očekujemo postizanje i prosječnih Ryanirovih 94 posto. Inače, prosječan godišnji faktor popunjenosti u Zračnoj luci Dubrovnik je 80 posto, s nešto manjim brojevima zimi, i većima u vrhuncu sezone, dakle brojka popunjenosti Ryanaira već sada će biti 10 posto veća što je vrhunski rezultat“, ističe Lukšić.

Osim u sezoni, Ryanair će letjeti u pred i posezoni, a bit će i nekih linija zimi. Zimski letovi još nisu stavljeni u prodaju, ali prema za sada neslužbenim informacijama, postoji veliki interes.

„Dosta se različitih dionika u turizmu interesiralo za zimske destinacije, a u ovom trenutku se razmatra da to budu London, Dublin i Beč, minimalno dva leta tjedno po svakoj destinaciji“, govori Lukšić i napominje kako se još radi o pregovorima koji nisu potvrđeni, no dosadašnja suradnja između dubrovačke zračne luke i Ryanaira zapravo počiva na njihovoj voljnosti za uspostavljanjem baze temeljeno upravo na zimskim letovima.

NAJAVE ZA SEZONU IZVRSNE, OČEKUJE SE POVEĆANJE PROMETA

Najave za sezonu  u Zračnoj luci Ruđer Bošković su izvrsne, govori Lukšić i dodaje kako bi se čak i izuzevši letove Ryanaira moglo govoriti o povećanju prometa.

„U najavama za ovu sezonu primjećujemo zastupljenost skandinavskog i tržišta Dalekog istoka što nam je nedostajalo u oporavku od korona krize. Ta su nam tržišta izrazito značajna i njihov povratak će utjecati na povećanje prometa, a osim toga imat ćemo i standardno povećanje prema centralnoj i zapadnoj Europi dakle – Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, a primjećujemo i rast prema Španjolskoj“, iznosi Lukšić.

Easy jet i Croatia Airlines i u ovoj sezoni ostaju najveći partneri Zračne luke Ruđer Bošković, uključujući sada naravno i Ryanair, a zbog prometa s Ujedinjenim Kraljevstvom tu su i British Airways i Jet2.com. Oni čine pet najvećih prijevoznika u dubrovačkoj zračnoj luci.   

„Izravna konekcija s New Yorkom nastavlja se četiri puta tjedno operacijama Uniteda, a početak se očekuje 25. svibnja i trebali bi letjeti do kraja rujna, s mogućnosti produljenja do kraja listopada“, zaključuje , pomoćnik glavnog direktora za strateško planiranje Zračne luke Ruđer Bošković, Maro Lukšić.

Popularni Članci