SEZONA BI MOGLA BITI DOBRA! Čeka nas oporavak dubrovačkog turizma, nešto bolje brojke i moguć rast prihoda

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Grgo Jelavić /PIXSELL/Goran Mratinović/DD
Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padu turizma koji se dogodio prošle godine, čini se kako bi ova sezona mogla biti nešto bolja.

Svjetski stručnjaci predviđaju određeni oporavak tržišta, a do 2023. bi se naime, kako predviđaju, turističko tržište trebalo jače oporaviti od krize, naravno pod uvjetom da se u ovoj godini pandemija počne jače obuzdavati. Tako se predviđa kako bi se ove godine globalni prihodi od putovanja i turizma mogli povećati za više od 50 posto u odnosu na 2020. Oživljavanje turističke industrije očekuje se i u Hrvatskoj.

Dubrovačko-neretvanska županija prošle godine imala je najlošija turistička ostvarenje, a najgore je prošao Dubrovnik koji je kao avio destinacija bio iznimno pogođen izostankom gostiju.

Prošloga tjedna, cijepljenje turističkih djelatnika krenulo je iz Dubrovnika gdje je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac posjetila punkt u Gospinom polju poslavši tako podršku krajnjem jugu u oporavku ove gospodarske grane od koje mnogima ovisi život. Ministarstvo turizma i sporta planira pojačano organizaciju cijepljenja za sezonske radnike, a kasnije i za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu nakon što se dovrši cijepljenje u prvom redu onih koji imaju veće kontakte prema gostima. Cilj je zapravo dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju te kao takvu je predstaviti svijetu.

OPTIMISTIČNE NAJAVE LETOVA

Navedeno ubrzano cijepljenje turističkih djelatnika, liberalizirani uvjeti ulaska u Hrvatsku, pojačano testiranje turista, dobre najave letova i mogućnost uplovljavanja kruzera, vidljivost u stranim medijima i promocija turističke ponude - najjači su aduti pred ovu turističku sezonu. Da će sezona 2021. u Dubrovniku biti dobra dao je nagovijestiti i gradonačelnik Mato Franković koji se ovoga tjedna susreo s grupom agentica iz Ukrajine. “Ova sezona će biti iznad očekivanja. Korak po korak, sigurno i odlučno!”, poručio je Franković.

Ipak najvažniji su letovi koji će osigurati povezanost i mogući rast prihoda zbog čega bi se trebao izbjeći scenarij potpunog kolapsa. 

Direktor komercijalnih poslova Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać ističe kako je Dubrovnik od međunarodnih letova trenutno povezan sa Španjolskom i Njemačkom, a u najavi je uskoro i veza s Poljskom. Maslać je za Dubrovački dnevnik nabrojao trenutne podatke koji svjedoče kako bi Dubrovnik, prema najavama kompanija, trebao biti povezan s brojnim europskim i svjetskim destinacijama.

Krajem travnja očekuje se Austrian Airlines za Beč, početkom svibnja bi trebao krenuti Vueling za Barcelonu, Air Baltic za Rigu, krajem svibnja Brussels Airlines za Bruxelles kao i TUI Belgium, Arkia Israeli Airlines za Tel Aviv, Air Serbia. Krajem svibnja kreće veza s Francuskom – Transavia bi trebala povezati Dubrovnik s Nantesom i Parizom. Tu je i dodatni let Croatia Airlinesa za Frankfurt.

Britance u Dubrovniku, zbog politike  njihove vlade, nije realno u značajnijem broju očekivati prije druge polovice lipnja. Maslać ističe kako bi s njima trebale biti uspostavljene linije od 20. lipnja.

Gledajući lipanj najave su još bolje.

Dio nabrojanih su: Air Baltic će letjeti za Vilnius, Croatia Airlines za Zurich, Minhen, Atenu,

 Pariz I Rim, Easyjet za Amsterdam, Berlin, Napulj i druge. Tu su i letovi Eurowingsa za Berlin, Köln, Hamburg, te izraelski EL AL za Tel Aviv, a krajem lipnja Easyjet bi trebao povezati Dubrovnik s Lyonom, Nantesom, Parizom, dok bi Jet2 com uspostavio letove za Edinburg, Manchester, Birmingham, Belfast, Stansted. Također u lipnju bi trebao krenuti Aeroflot koji će povezati dnevnim letom Dubrovnik s Rusijom. Ukupno bi od druge polovice lipnja trebalo biti 30 kompanija na 52 destinacije. Od srpnja su planirane 34 kompanije na 62 destinacije.

- Avio kompanije, putnici i djelatnici zračnih luka  jedva čekamo da sve krene. U konačnici sve ovisi o vladama koje će donijeti propise te kakva će biti epidemiološka slika u državama - navodi Ivan Maslać.

Od iznimnog značaja je nedavno najavljena linija United Airlinesa New York Dubrovnik koja će krenuti već od srpnja. Navodno je još jedna američka kompanija zainteresirana za uspostavu letova između Dubrovnika i SAD-a što je rezultat velikog zanimanja američkih turista za Hrvatsku.

AMERIKANCI SE VRAĆAJU

- Dubrovnik je jedini u Hrvatskoj imao 2019. godine American Airlines i tako je zadovoljio američke protokole koji nisu jednostavni stoga im je lakše uvesti liniju. Također, imamo dužu pistu od primjerice Splita, veliki je interes za gradom, oni žele letjeti i onda je rezultat uspostava novih linija – pojasnio je direktor komercijalnih poslova Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać.

Brzi američki program cijepljenja zasigurno je temeljni plan vraćanja putovanja u svrhe odmora Amerikanaca u EU-u. Za Dubrovnik su to sjajne vijesti budući da je američko, odmah nakon britanskog, drugo najvažnije emitivno tržište.

Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika odgovorili su kako provode niz aktivnosti na najznačajnijim tržištima kako bi osigurali vidljivost Dubrovnika u ovim izazovnim vremenima, ali i pozicionirali se kao poželjna i sigurna destinacija na određenim novim tržištima koja pokazuju potencijal i interes za Dubrovnikom.

Direktorica TZ-a Ana Hrnić navela je niz promotivnih aktivnosti na tržištu SAD-a koje su započele još u siječnju. Također aktivni su u promociji na britanskom tržištu, belgijskom, nizozemskom, francuskom, ali i ukrajinskom, ruskom, njemačkom, poljskom, rumunjskom i izraelskom.

- Dubrovnik je cijelo vrijeme pristupan u svjetskim medijima te postoji veliki interes za posjetom novinara pa su tako u našem gradu boravile ekipe iz njemačke televizije, a najavile su se i skupine novinara iz Ukrajine, Rusije i Francuske – navela je Hrnić dodavši kako je optimistična po pitanju intenzivnog pokretanja turističkom prometa tijekom lipnja.

ZA SAD SKROMNE NAJAVE I ZA KRUZERE

- Taj period će obilježiti i održavanje konferencije američkih stručnjaka u turizmu ASTA DESTINATION EXPO koja će biti jedinstvena prilika za promociju Dubrovnika i Hrvatske. Uz dobru epidemiološku situaciju te visok postotak procijepljenosti, kako turističkih djelatnika, stanovnika i potencijalnih gostiju s emitivnih tržišta, nadamo se skorom početku turističke sezone – izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Stožer civilne zaštite RH donio je krajem veljače odluku o prestanku važenja Odluke o nužnoj mjeri zabrane uplovljavanja kruzera u hrvatske luke za vrijeme trajanja epidemije Covid-19. Dosadašnja odluka dopuštala je uplovljavanje kruzerima do 200 putnika, no ukidanjem te odluke dopušta se uplovljavanje svih kruzera u Dubrovnik, ali i ostale luke.

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo kazao je kako za sad imaju potvrđena dva MSC kruzera 11. i 14. lipnja, Splendida i Orchestra.

- Iako još uvijek nema čvrstih potvrda o drugim ticanjima, postoji blagi optimizam da će sezona biti dobra. To temeljimo na činjenicama da ne postoje generalna ograničenja oko uplovljavanja kruzera te nema prepreka u broju putnika na brodovima – kazao je Blaž Pezo iz Lučke uprave Dubrovnik.

Inače, jučer je  održan završni operativni sastanak s predstavnicima MSC Cruises. Na sastanku je dogovoreno kako će tijekom sezone biti ukupno 36 uplovljavanja, a prvo od njih dogovoreno je za 11. lipnja 2021 godine. Tog će dana uploviti brod MSC Orchestra, koja će nakon tog dana imati još 19 uplovljavanja u luku Gruž. Drugi brod iste kompanije MSC Splendida prvi će put uploviti dana 14. lipnja 2021. te Dubrovnik posjetiti još 15 puta tijekom sezone.

Iz Lučke uprave Dubrovnik najavili su kako osim MSC Cruises, ove se godine u gruškoj luci očekuju i uplovljavanja brodova nekoliko drugih kruzing kompanija. S njima su dogovori u završnoj fazi te su poručili kako će naknadno obavijestiti javnost o detaljima.

''Kao i do sada, a ne samo za vrijeme pandemije kad je izravno pogođeno cijelo gospodarstvo, Lučka uprava Dubrovnik ulaže velike napore u cilju postizanja kvalitete organiziranosti prihvata brodova na kružnim putovanjima, a sve u skladu s epidemiološkim i zakonskim odrednicama, tražeći najbolje rješenje za sve sudionike ovog vida turizma,'' istaknuli iz Lučke uprave Dubrovnik. 

Slavica Grkeš: Radimo na uspostavi linije prema Poljskoj

Potpredsjednica Strukovne grupe turističkih agencija Slavica Grkeš navodi kako je interes posjetitelja nešto veći nego prošle godine

S Martinom Pavleković, vlasnicom agencije za vjenčanja 'Yes I DU', Grkeš je pokrenula projekt RebranD u sklopu kojeg rade na privlačenju gostiju na jug Hrvatske kako bi im se ponudio kvalitetan i siguran odmor u novim uvjetima.

- Organiziramo FAM trip Poljskih turoperatora u Dubrovniku za mjesec dana i radimo na uspostavi linije prema jednoj destinaciji u Poljskoj preko ETF Airwaysa koji je najavio bazu svog Boeinga 737-800 sa 189 mjesta u Dubrovniku od kraja svibnja. To nam svima otvara mogućnost povezivanja Dubrovnika s charter letovima s bilo kojom europskom destinacijom. Zajedničkim subvencioniranjem letova i partnerstvom između turističkih subjekata moguće je spasiti dio sezone – zaključila je potpredsjednica Strukovne grupe turističkih agencija Slavica Grkeš.

*Članak je objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom

Popularni Članci