SAMOODRŽIVI SPOMENIK KULTURE Lazareti postaju kreativna četvrt Grada, evo što sadržava projekt vrijedan 31 milijun kuna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Projekt Lazareti-kreativna četvrt Dubrovnika predstavljen je danas na konferenciji za medije.

Sama izrada projekta krenula je još 2015. godine od strane Zavoda za obnovu Dubrovnik. Projekt, vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, na natječaj za sufinanciranje iz sredstava Fonda za konkurentnost i koheziju prijavljen je 9. ožujka prošle godine, a 11. srpnja 2017. potpisan je tripartitni ugovor za njegovo provođenje, sukladno pozitivnoj ocjeni SAFU-a.

Obnova Lazareta i pretvorba u kreativnu četvrt Dubrovnika obuhvaća deset elemenata koji su samoj projektnoj dokumentaciji navedeni te su, kao takvi sastavni dio programa koje će projekt obuhvaćati.

Prvi sastavni element iziskuje najviše sredstava, a podrazumijeva obnovu triju neobnovljenih lađa, odnosno, osme, devete i desete te opremanje ostalih sukladno potrebama korisnika i udrugama koje djeluju u prostorijama Lazareta. Drugi element je edukacija zaposlenika Grada, Zavoda za obnovu te partnera na projektu.

Program Lazareta kao kreativne četvrti Grada obuhvaća i razvoj novih programa, pokretanja radionica i različitih sadržaja.

Naime, uz Grad Dubrovnik kao nositelja projekta, partneri su Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, Turistička zajednica Grada, FA Linđo, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga Deša, Socijalno poduzeće Deša PRO, Udruga Dart te Artur Sebastian Design.

Sukladno partnerstvima na projektu, razvijat će se i programi unutar kreativne četvrti pa će tako, u sklopu projekta, Studentski teatar Lero postaviti dvije nove predstave, Art radionica će pokrenuti radionicu fotografije i ljetno kino, unaprijedit će se karnevalski program, krenut će se s radionicama vezenja, kulinarstva i oživljavanja starih obrta, a Folklorni ansambl Linđo krenut će s usvajanjem novih plesova i rpograma.

Također, sam projekt pretpostavlja i povećanje vidljivost Lazareta, promociju sadržaja i razvoj on-line aplikacije.

Prigodom predstavljanja, gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je projekt obnove Lazareta iznimno značajan za Grad. 'U prošlosti, prostor Lazareta mnogima je bio prvi kontakt s Dubrovnikom, a danas je ovaj projekt prvi po jačini projekata za Grada i to smatram bitnim i činjenicom kojom se trebamo ponositi. Želim se zahvaliti svima koji su na projektu sudjelovali i omogućili da s njime krenemo, nastavimo i da ga, u konačnici realiziramo', rekao je Franković.

Voditeljica projekta Iva Carević Peković istaknula je kako će Lazareti postati samoodrživi spomenik kulture. 'Ovaj projekt zahtijeva vrlo veliki angažman  i vrlo usku suradnju svih suradnika. Inače, Lazareti su rangirani kao jedan od kompliciranijih projekata koji je stigao na evaluaciju SAFU-u, baš iz razloga što imamo veliki broj sudionika na projektu, veliki broj programskih sadržaja i aktivnosti koje treba provesti', naglasila je Carević Peković.

Inače, od ukupno 31 milijun kuna vrijednosti projekta, 85 posto sredstava financira se od bespovratnih sredstava Europske unije, a ostalih 15 posto financira Grad Dubrovnik. Projekt će trajati 18 mjeseci, od čega će 12 mjeseci otpasti na obnovu lađa i opremanje, a u posljednjih šest mjeseci bit će uztrošeno na provedbu javne nabave i kulturne sadržaje.

Popularni Članci