RENOVIRANA ACI MARINA "Očekivanja su nam velika, stavljamo našu Marinu tamo gdje pripada, u sam vrh nautičke ponude"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petra Srebrović
U protekle dvije godine nautika se pokazala najotpornijim oblikom turizma te jednom od ključnih uzdanica, ne samo turističke, već i cjelokupne nacionalne konkurentnosti Republike Hrvatske. S obzirom na znatno veću slobodu kretanja i pozitivne dosadašnje pokazatelje, Hrvatska očekuje još jednu uspješnu turističku sezonu, pri čemu će ponovno jednu od glavnih uloga imati upravo nautika.

Povodom početka nove turističke sezone, u jednoj od najvažnijih hrvatskih marina koja goste dočekuje u novom ruhu, ACI marini Dubrovnik, okupili su se ključni akteri iz hrvatskog turističkog sektora: Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Kristjan Stančić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Franković, gradonačelnik grada Dubrovnika i Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja.

U izvrsnost infrastrukture i usluge ACI marine Dubrovnik, u proteklom je razdoblju uloženo ukupno oko 35 milijuna kuna te su provedeni sveobuhvatni radovi na kompletnoj rekonstrukciji marine. Točnije, izgrađen je obalni zid koji osigurava čak 220 metara nove obale za uplovljavanje i prihvat četiri do pet metara dužih plovila nego dosad. Uz to, u cijeloj je marini provedena i rekonstrukcija infrastrukture, što obuhvaća rekonstrukciju vodovoda i odvodnje, elektromrežu i instalacije te rasvjetu. Sukladno tome, prisutni će ovom prigodom imati priliku po prvi puta doživjeti ACI marinu Dubrovnik u njenom novom, osvježenom izdanju.

''Sa zadovoljstvom sam vas uspio nagovoriti da krenemo iz Dubrovnika, da vidite što je Jug napravio u smislu nautike'', rekao je uvodno Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja. Dodao je kako su radovi pri kraju, a ACI Marina Dubrovnik zablistat će punim sjajem kroz nekoliko dana, potpuno prilagođena nautičarima. Ispričao je kako su prije šest godina kad je krenuo ovaj projekt sjedali u uredima u Opatiji i razmišljali o načinima kako nautiku približiti još više nautičarima, a pritom dobiti i povratne informacije, primjerice od tajnih gostiju koje su imali, a  za koje kaže kako ih čine boljima.

Ovom prilikom proglašen je i početak projekta Nautičko jedro 2022., kojim Jutarnji list promiče nautički turizam, održivost i ekologiju te promovira Hrvatsku kao destinaciju čiste i očuvane prirode.

''U Dubrovačko – neretvanskoj županiji imali smo preko 95 milijuna kuna ulaganja. Među tim projektima je i nova riva u Komolcu, napravljena s ciljem da može primiti svaki brod. Tu je i marina u Slanom. Nadamo se produljenju koncesiju i radi novih investicija na ovom području'', rekao je Pavić, zaželjevši posadi  broda mirno more.

''Kad uzmete povijest nautičkog turizma u RH, većina udžbenika kaže da je započeo osamdesetih, dakle u trenutku kad je ACI krenuo s velikim investicijama i u kratkom roku izgradio 16 marina. Ništa nije slučajno pa tako i sada ima puno razloga zašto nautička patrola kreće upravo iz Dubrovnika. Ova Marina, tada puno drugačija, započela se graditi početkom sedamdesetih u sustavu Hotelskog Dubrovnik i bili su preteča razmišljanja o značaju nautičkog turizma, kao grane turizma koja poštuje i održivost i to  je nešto što moramo promovirati u budućnosti. Ovo natjecanje između marina i destinacija čini nas boljima i kvalitetnijima te pruža mogućnosti ispravljanja grešaka koje se pritom ukažu'', rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković čestitavši HANZA mediji na ovom projektu koji  potiče djelatnike u nautičkom turizmu da budu kvalitetniji i uspješniji. 

''Vidimo napredak u kvaliteti nautičke ponude kroz investicije ACI-aj, pa i u ovoj marini. HTZ je od prvog dana podržao akciju. O nautičkom turizmu često govorimo kao o perjanici turizma, zbog veće potrošnje, ali i održivosti i svega onoga što nautika vuče sa sobom. I dalje ćemo biti aktivni u promociji nautičkog turizma, održavati brojna događanja u segmentu nautičkih sajmova radi pozicioniranja zemlje, a u tome će svoj doprinos dati i naši članovi posade'', rekao je predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

''Strategija razvoja održivog turizma nije samo ekološka, ona je i  društvena, gospodarska i socijalna. Veže se na ljude, na lokalnu zajednicu, na poštivanje kulture, prirodna obilježja i to je također segment nautike, koji ima posebno mjesto i u toj strategiji. Moramo poštovati prostor, klimu, okoliš na koje je stavljen naglasak kroz strategije, na obnovljive izvore energije, kružno gospodarstvo, očuvanje voda... Nisu  to samo prava pojedinaca,  nego i  dužnost nas svih u turističkom sektoru'', rekla je ministrica turizma RH Nikolina Brnjac koja je također pohvalila ovaj projekt koji služi unaprjeđenju nautičkog turizma kao grane turizma koja je usko vezana uz strategiju održivog razvoja turizma u cjelini. 

"Očekivanja su nam velika i mislimo da će ova godina biti bolja nego prošla, uvijek uspoređujemo s 2019. godinom ali ja se nadam da će biti bolje nego prošle godine i to mi je najvažnije. Gosti nam se vraćaju, pandemija je polako iza nas i s ovim infrastrukturnim ulaganjima polako stavljamu našu ACI Marinu Dubrovnik tamo gdje pripada, a to je u sam vrh nautičkog turizma. Investicija je 35 milijuna kuna i uloženo je u cijelu infrastrukturu, marina je prelijepa ali je stara. Imamo novi zid ili novu rivu. Taj projekt bio je vrlo zahtjevan jer smo morali staru rivu vaditi iz mora i onda nakon vađenja stavljati novu rivu. Naši gosti su odavno tu, već u mjesecu travnju su počeli dolaziti i imali su zaista puno strpljenja za naše radove", kazao je Leo Ajduković, direktor ACI Marine Dubrovnik i dodao kako se ovim projektima priprema za veliko proširenje marine za koju je planirano 200 do 300 novih mjesta, na sadašnjih 400 (uključujući suhi vez). 

Popularni Članci