RECESIJA KUCA NA VRATA Stručnjak za ekonomiju Ivan Jelčić pojasnio kako bi je mogao osjetiti Dubrovnik

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Davor Javorovic/PIXSELL i Goran Mratinović
Jedna od najaktualnijih tema europskih medija u posljednje je vrijeme izgledna nova globalna kriza koja bi se, prema sadašnjim predviđanjima, najviše mogla osjetiti u Europi. 

Neki od sadašnjih pokazatelja moguće recesije svakako su američki trgovinski ratovi, Brexit, pad gospodarstva kojeg bilježi Njemačka. Stručnjak za ekonomiju i predavač na Sveučilištu u Dubrovniku Ivan Jelčić za Dubrovački dnevnik je prokomentirao kako bi se recesija mogla osjetiti u Dubrovniku.

„Dubrovnik kao turistička destinacija privlači i dosta britanskih turista. Ako Velika Britanija uđe u recesiju, možemo očekivati značajan pad britanskih gostiju, što je svakako povezano s Brexitom zbog kojeg su automatski drugačije procedure za njihov ulazak u EU,“ prokomentirao je Jelčić.

Kad se govori o recesiji, uvijek se povlači pitanje mogućeg smanjivanja plaća. Jelčić kaže kako ono ovisi o tome 'hoće li netko imati pameti i sluha da ne napravi istu grešku kao i prije 10 godina'.

„Nadam se kako su u Hrvatskoj i ostatku Europe naučili lekciju od posljednje recesije koja se dogodila prije 10-ak godina. Tada se krenulo u jednu nevjerojatnu štednju, restrikcije, padale su plaće… To se pokazalo kao jako loš potez. Neke druge države koje se nisu bacile u štednje i restrikcije su puno lakše i brže izašle iz recesije. S obzirom na to kako na povijesti nikada ništa ne učimo, moguće je kako će se scenarij ponoviti i ovaj put. No, plaće su, po mom mišljenju, i u Dubrovniku i u Hrvatskoj niske s obzirom na to kakve bi trebale biti. Prošla recesija je sa štednjama odmogla većini građana, a pomogla je samo onima koji su već dotad bili bogati,“ kazao je.

Na pitanje oko mogućeg pada cijena nekretnina, Jelčić tvrdi kako bi do njih moglo doći prvenstveno ako se reducira nerealni iznajmljivački 'boom' koji se dogodio u Dubrovniku.

„Nisam siguran koliko su dubrovačke cijene nekretnina osjetljive u kontekstu recesije. Mislim kako su cijene nekretnina u Dubrovniku nerealno visoke već sada i bez recesije s obzirom na nerealni 'boom' koji se dogodio privatnim iznajmljivačima. Za očekivati je kako će taj balon, prije ili kasnije, puknuti, posebno ako budemo imali određeni pad u turizmu jer će u tom slučaju te jedinice postati neisplative za iznajmljivanje. Visoke cijene uglavnom pogoduju mešetarima, 'običnom' građanstvu je to sada teško izdržati,“ kazao je te dodao kako recesiju mnogi iskorištavaju kao priliku da smanje plaće, prava radnika, da prodaju određena dobra po niskoj cijeni, mada za to ne postoji realan razlog.

„Recesija se uvijek iskorištava kao izgovor za različita smanjivanja plaća i prava radnika. Više se koristi kao izgovor, a ne kao nešto što realno treba napraviti. Prošla kriza se koristila da država privatizira što više dobara, da se ona za relativnu nisku cijenu proda onima koji ne osjećaju recesiju. No, možda je došlo vrijeme da prestanemo koristiti BDP kao jedini pokazatelj stanja u državi,“ zaključuje Jelčić.

Popularni Članci