REAKCIJA KOMORE SOCIJALNIH RADNIKA Komentar o Centru je neutemeljen, subjektivan i manipulativan

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić
Hrvatska komora socijalnih radnika poslala je priopćenje u kojem se referira na tekst objavljen u Dubrovačkom dnevniku, a u kojem se kritizira rad Centra za socijalnu skrb Dubrovnik. Reagiranje donosimo u cijelosti. 

Na portalu Dubrovački dnevnik.hr 06. studenoga 2014. godine objavljen je članak pod naslovom „Halo Milanka, uhljebi u centrima za socijalnu skrb ugrožavaju naše živote“ autorice Lucije Komaić. S obzirom na to da se njime grubo krši članak 3. Zakona o medijima, Hrvatska komora socijalnih radnika zahtjeva objavljivanje odgovora na isti.

Prije svega želimo naglasiti kako je cijeli tekst krajnje neutemeljen, subjektivan i manipulativan, obiluje uvredama i insinuacijama te se ne možemo oteti dojmu da glavni cilj autorice nije objektivno izvijestiti javnost o činjenicama već obezvrijediti i poniziti jednu časnu i humanu profesiju, socijalne radnike.

Na samom početku članka novinarka navodi da djelatnici centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj odlaze ranije s posla, potom da uzimaju neopravdana bolovanja te da svoj posao obavljaju bez entuzijazma. Štoviše, poznato je kako postoje propisani normativi koji uređuju obim posla svakog zaposlenika Centra, a budući da je riječ o velikoj opterećenosti, nemoguće je odlaziti s posla prije kraja radnog vremena.

Što se tiče bolovanja i entuzijazma, smatramo kako je riječ o čistoj insinuaciji s obzirom na to da autorica ne može biti upućena u nečije zdravstveno stanje, kao i to da ne može znati s koliko volje netko obavlja svoj posao. Riječ je o subjektivnoj procjeni.

Nadalje, naglašavamo da svaka žrtva zaslužuje poštovanje i zaštitu digniteta, međutim, smatramo da je neprihvatljivo da tragičan slučaj kojeg navodi novinarka bude povod za iznošenje niza neukusnih, nepristojnih i neprofesionalnih opisa i ocjena na račun rada djelatnika centara za socijalnu skrb.

Socijalni rad je zanimanje koje se zasniva na humanističkim idealima i ljudskim pravima koja su sadržana u najvažnijim međunarodnim dokumentima poput primjerice Konvencije UN-a o pravima djeteta. Stoga, riječ je o profesiji koja je u skladu s najvišim civilizacijskim tekovinama i vrijednostima.

Naša dužnost je poduzeti sve raspoložive aktivnosti, iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi zaštitili ljude koji su zlostavljani. Dužnost nam je, u skladu sa zakonima, pravilnicima, konvencijama i smjernicama Odbora ministara Vijeća Europe, poduzeti sve odgovarajuće profesionalne intervencije s osobama koje bi mogle izvršiti nasilje nad drugima te nam je dužnost svakom korisniku pristupiti individualno, odgovorno i savjesno.

Novinarka u članku, također, podrazumijeva kako djelatnici CZSS Dubrovnik donose odluke/rješenja na temelju osobnih naklonosti prema, u ovom slučaju, ocu te da se majku s druge strane kažnjava zbog njezinog privatnog života. Ističemo kako su takvi navodi potpuno nerazumni i neutemeljeni te da bi takav način odlučivanja bio u suprotnosti s etičkim kodeksom kojeg se svi zaposlenici moraju strogo pridržavati.

Valja imati na umu da se socijalni radnici u svom radu svakodnevno nalaze pred velikim izazovima i zahtjevnim situacijama, suočavamo se s osobama koje su u velikim teškoćama te se od nas očekuje visok stupanj poslovne etike i profesionalnosti.

Konačno, želimo istaknuti da socijalni rad nikada nije zauzimao ekskluzivnu ili povlaštenu poziciju u društvenom vrednovanju profesija. Prema tome, osobe koje se odluče za to zanimanje su, prvenstveno, osjetljive na probleme drugih. Socijalni radnici imaju motivaciju da pomognu, a učenjem tijekom studiranja i kasnije stjecanjem praktičnog iskustva zadobili su potrebno znanje i vještine o tome na koji način da pomognu najranjivijim skupinama društva što u svom radu kroz nebrojene pozitivne primjere i uspješno riješene slučajeve svakodnevno i dokazuju.

Popularni Članci