POTPUNA KARANTENA Ravnateljica Domus Christija: Uopće ne idemo doma, ovo je najkritičniji period

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Nijedna zemlja nije pronašla recept kako se boriti protiv zaraze u domovima za starije, no čini se kako je dubrovački Domus Christi blizu rješenju da suzbije pojavu koronavirusa u mjestima gdje borave najrizičnije skupine.

Epidemija koronavirusa zaprijetila je mnogim staračkim domovima u Hrvatskoj. Takav negativan trend nastavio se i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je krenulo od privatnog Doma za starije i nemoćne u Pločama. Cijeli Dom je evakuiran, svi štićenici su zaraženi uključujući i ravnateljicu te su smješteni u dubrovačku bolnicu i studentski centar kao mjesto prihvata pacijenata sa slabijim simptomima. Koronavirus se pojavio u Domu za starije i nemoćne Dubrovnik. Prvozaraženi nepokretni muškarac je preminuo, dok je u bolnici smješteno pet korisnika kod kojih je potvrđen virus i jedna njegovateljica, a iz predostrožnosti je 12 korisnika u studentskom domu gdje im  prate simptome iako kod njih nije potvrđena zaraza.

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije pohvalio je Dom za starije i nemoćne u povijesnoj jezgri 'Domus Christi' kako su organizirani te se pridržavaju strogih uputa.

Ravnateljica Domus Christija Mirjana Vujnović za Dubrovački dnevnik je kazala kako su oni u potpunoj karanteni. Naime, dvije medicinske sestre, jedna spremačica, četiri njegovateljice i ravnateljica od 11. travnja uopće nisu išle doma i brinu se za 72 korisnika.

- Morali smo učiniti ovaj potez jer upravo mi djelatnici najveća smo prijetnja starijim ljudima. Izlazak vanka bi značio da smo u kontaktu s drugim tako da postoji mogućnost od širenja zaraze, ali na ovaj način to želimo spriječiti - komentirala je Vujnović dodavši kako u Domu spavaju, donijeli su sve potrebne stvari, a ostalo što im dodatno treba dostavlja im se ispred vrata.

- Ovo je sad najkritičniji period i nadam se da ćemo izdržati najduže što možemo. Mi smo inače i prije pojave koronavirusa pazili na dezinfekciju prostorija i namirnica pa smo tako na tjednoj bazi angažirali privatnu tvrtku u čišćenju zajedničkih prostorija i svih soba. Imamo dovoljno zaštitne opreme, a sve što nam dostave operemo prije upotrebe - kazala je ravnateljica dodavši kako su i preventivno testirani na koronavirus.

Ona smatra kako su njihovih korisnici svjesni situacije te dodaje da nema nervoze. 

- Mirno su to prihvatili jer smo im se potrudili vjerno prezentirati što se događa. Oni su ipak najrizičnija skupina i moramo se brinuti za njih - zaključila je za Dubrovački dnevnik ravnateljica  Dom za starije i nemoćne 'Domus Christi' Mirjana Vujnović.

Popularni Članci