Raguž: Manje je bitno hoće li terminal ići tri mjeseca prije ili poslije, bitno je da imamo znanje i financije

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Počeli su postupci pred Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem izmjene odluke o koncesioniranom području i proširenju postojećeg koncesioniranog područja na područje cruise terminala.

Logičan je to slijed nakon što je Grad Dubrovnik prije dvije godine završio otkup dionica Luke Dubrovnik i time potvrdio 48 posto vlasništva.

Podsjetimo, terminal je trebao graditi tursko-francuski konzorcij Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI). Njihov terminal trebao je tako podrazumijevati i trgovački centar s garažom te autobusni kolodvor u dubrovačkoj luci Gruž, što je bila investicija vrijedna 93,7 milijuna eura. Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik raskinulo je koncesijski predugovor s tursko-francuskim konzorcijem, što je evo otvorilo prostor da Grad i Luka idu u realizaciju projekta, kojim se omogućava da Dubrovnik postane home port.

Predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž rekao je da je ovo jedna važna satisfakcija.

- Napravili su se preduvjeti kad se raskinuo predugovor s tursko-francuskim konzorcijem, nije bilo druge opcije nego da Luka Dubrovnika i Grad Dubrovnik zajedno idu završiti ovu priču oko terminala. Nakon nekoliko sastanaka u resornom ministarstvu, a na kojima smo bili gradonačelnik i ja, kao i predstavnici Lučke uprave Dubrovnik, dogovoreno je da će Luka biti nositelj koncesije za terminal i da je potrebno uskladiti dokumentaciju. Sad to ide na Upravno vijeće Lučke uprave i neće biti prepreka kako bi se išlo u realizaciju. - govori Raguž.

- Ovo jako puno znači za Luku i cijelo gospodarstvo kako Grada Dubrovnika, tako i Županije dubrovačko-neretvanske. Zračna luka Dubrovnik je završila svoj projekt, ovo je drugi najvažniji projekt. - dodaje.

Nije htio govoriti o rokovima.

- Ne bih htio špekulirati, bit ćemo pametniji kad Upravno vijeće Lučke uprave izglasa sve potrebno. Predizborno je vrijeme, ne želim na tome poentirati i hvaliti se, najbitnije je da će Luka biti nositelj, izvojevali smo pobjedu. A sad, hoće li biti tri mjeseca prije ili poslije je manje važno. Financijski smo stabilni imamo znanje i moć za realizaciju projekta i to je argument da neće biti nikakvih problema pri samoj izgradnji. - zaključio je Željko Raguž.

Popularni Članci