RADOVI PRI KRAJU Zavirite u novu zgradu Državnog arhiva u Dubrovniku (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Alena Hadžić
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak obišli su zgradu „ex-vojarne“ gdje se provode završni radovi opremanja prostora za potrebe smještaja Državnog arhiva u Dubrovniku odnosno preseljenje dijela arhivskog materijala iz Sponze.

"Zgrada državnog arhiva, čiji je rad bio zaustavljen na osam godina, privodi se kraju, a to je i naša ugovorna obveza. Mi smo se uspjeli dogovoriti s Društvom prijateljia Dubrovačke starine koji su gradu donirali potreban iznos od 14 milijuna kuna, a onda je Grad sklopio ugovor s Državnim arhivom i Ministarstvom kulture," kazao je Franković.

Gradonačelnik je naglasio kako je ovo iznimno vrijedan prostor jer će se sada opet moći, nakon 1975., ponovno prikupljati arhivska građa i adekvatno se smještati, a istovremeno i izučavati.

"Naš cilj je da se cjelokupna zgrada službeno i otvori za Festu Sv.Vlaha kada ćemo u Gradu imati i sjednicu Vlade. Točnije dva dana prije Feste bit će sjednica. Do tada će sve biti završeno," naglasio je Franković te kazao kako će se tom prilikom dio nekretnina prebaciti u vlasništvo Grada Dubrovnika.

"Mi želimo da one bude za društvene namjene, trenutno se radi o 47 nekretnina, svaka nekretnina koja treba biti komercijalne namjene potrebno je platiti, a mi smo išli prema prostorima koji su društvene namjene. Najviše će se to odnositi na škole, dobrovoljna vatrogasna društva, a i stanovi će biti za socijalne slučajeve, za njih imamo donatore koji su ih spremni obnoviti, dio nekretnina smo dogovorili s Biskupijom, jako je mješovito," ispričao je detaljnije Franković.

Osvrnuo se i na Sponzu kazavši kako će dio ostati kao Arhiv Republike i kazao kako će se i taj dio uređivati u budućnosti. Ravnateljica arhiva Nikolina Pozniak kazala je kako je ovo izvrsno jer će prostori biti adekvatni za smještaj arhivske građe. 

"Radi se o određenoj mikroklimi koja je potrebna za arhiv, to nisu obični drveni ili metalni regali, nego pravi materijali koji su potrebni za smještaj ovih materijala," ispričala je Pozniak.

Rekla je kako rade plan koliko će moći u kojem spremištu arhivirati materijala te se osvrnula na to da će biti potrebno i više radne snage.

"Nadamo se da će nam Ministarstvo omogućiti da dobijemo nove kolege i kolegice, nadamo se novom zamahu u vidu zapošljavanja," naglasila je Pozniak.

Naglasila je kako u procesu preseljenja moraju biti pažljivi i organizirati detaljno sve aktivnosti kako bi po sve bilo odrađeno po pravilima struke.

U prizemlju će biti uredske prostorije, ispričala je Pozniak, kao i računovodstvo, prijemni ured, informacijsko-dokumentacijska služba i tri komore. Na sljedeća dva kata bit će spremišni prostori, a na zadnjem katu je prostor čitaonice, kongresne dvorane i sobe arhivista.

Cjelokupni iznos udjela Grada Dubrovnika u sufinanciranju donacijom je osiguralo Društvo prijatelja Dubrovačke starine. Sukladno prethodno potpisanim sporazumima, Ministarstvo kulture RH za potrebe opremanja u investiciji sudjelovalo je sa 6 milijuna kuna dok je Državni arhiv u Dubrovniku za nadzor elektro i vodnog priključka, uređenje pristupa gradilištu i druge troškove izdvojio 600 tisuća kuna. Podsjetimo, investiciju dovršetka radova na zgradi „ex-vojarne“ Grad Dubrovnik sufinancirao je iznosom od 14 milijuna kuna.

Popularni Članci