Radnici Čistoće najavili štrajk pred turističku sezonu: 'Tražimo veću plaću, reorganizaciju firme, ulaganje sredstava u čišćenje ulica'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: P.S.
Danas ispred gradske uprave okupili su se radnici Čistoće koji su predstavili svoje zahtjeve za poboljšanim uvjetima rada u ovoj gradskoj firmi. Sindikalni povjerenik Nikša Šutalo najavio je štrajk pred turističku sezonu ako se radnicima ne uvaže zahtjevi koje traže.

- Ovdje smo radi materijalnih prava radnika Čistoće. Ne možemo doći do gradonačelnika nakon tri uzastopna poziva, evo tu smo se okupili kao četvrti pokušaj, a nadam se da će biti peta sreća s njim. Prije glasanja proračuna izjasnili smo se da tražimo veća izdvajanja grada prema firmi za pometanje ulica i održavanje javnih površina. Ta sredstva su znatno smanjena u zadnjih nekoliko godina i ne možemo isplatiti plaće koliko nam treba, a oni taj novac prebacuju na teret građana. Mail koji smo poslali da nam povećaju plaće su zataškali i zapravo su zabili glavu u pijesak - kazao je sindikalni povjerenik Nikša Šutalo.

Pojasnio je kolika je plaća radnika Čistoće.

- Dobili smo povišicu od 10 posto i kad je odbiju porezi radniku 1. siječnja ostaje minimalac i još da kupi kutiju i pol cigareta. Povećanje nam je nedovoljno posebice kada govorimo da se plaće nisu mijenjale od 1. siječnja 2017. godine. U zadnjih šest godina plaće stagniraju prema svim ostalim. Gradonačelnik je rekao da ne može odobriti veće plaće nego samo onoliko koliko ima u boci. Zbog toga mi imamo jedan poklon za njega, a to je ova boca s porukom da je kvalitetnije puni. Iz sadašnje zarade ne možemo platiti dva direktora Čistoće, suvišnu administraciju koja je u iznajmljenim prostorima, ne možemo platiti rate kredita, naftu, ulja za održavanje vozila, a za radnike ne ostaje ništa. Sav prihod koji Čistoća ostvaruje je od rada ruku svojih radnika - poručio je Šutalo.

Najavio je turistički boom za iduću godinu.

- Dolazi nam euro, most je gotov, a bit će i pristupne ceste, gase se brojne kontrole i očekuje nas rekordna godina. Moramo tu sezonu dobro odraditi. Nadamo se da će biti smisla i razuma u gradskoj vlasti da nam povećaju plaću, naprave reorganizaciju i da se poslovi kvalitetnije odrade.

Sindikalni povjerenik Šutalo najavio je štrajk radnika pred turističku sezonu.

- Ovo je samo upozorenje jer ćemo obustaviti naš rad pred početak sezone. Mi nemamo mjesta za rad, nemamo gdje kamione okrenuti, radnici koji razdvajaju plastiku nemaju gdje to raditi, oni koji peru kante za biootpad to rade po suncu, pod vedrim nebom i nisu adekvatno zaštićeni, predajemo mokar karton jer nemamo ga gdje adekvatno smjestiti... - nabrojao je probleme s kojima se susreću radnici Čistoće.

Radnicima je podršku dao i gradski vijećnik Ivica Roko.

- Ponosan sam na svoje kolege i ostat ću s njima do kraja. Nadam se da će gradonačelnik imati sluha i da će im izaći u susret. Do sad kad god sam ga nešto tražio, pomogao je - rekao je Roko.

A.Č./P.S.

Popularni Članci