RADILE SU JE NAŠE NONE Ovih blagdana učinite tradicionalnu dubrovačku tortu od mjendula i naranče
DUBROVAČKA TORTA OD MJENDULA I NARANČE
Sastojci:
9 jaja (odvojiti bjelanjke od žumanjaka)
20 deka cukara
35 deka mjendula
8 deka krušnih mrvica
1 dcl soka od naranče
3 deka narančinih korica
ožica ruma
Krema:
4 jaja
10 deka cukara
1,5 dcl soka od naranče
nagratana kora od naranče
2 dcl slatkog vrhnja
Priprema:
Žumanjke batiti s 15 deka cukara da postanu pjenasta. Miješati i dodati mljevene mjendule, narančinu koru krupnije naribanu, rum i krušne mrvice prethodno namočene u narančin sok. Bjelanjke s ostalim cukarom (pet deka) dobro ulupati u čvrsti snijeg. Potom bjelanjke lagano umiješati sa žumanjkom i mjendulima. Kalup nauljiti i staviti papir za pečenje pa izliti smjesu i peći na 170°C oko 35 minuta.
Za kremu je potrebno u narančin sok dodati cukar, gratanu narančinu koru i jaja. Sve miješati na pari dok se zgusne. U gotovu i hladnu kremu dodati slatko vrhnje koje smo prethodno dobro ulupali u čvrsti snijeg. Ohlađenu tortu prerezati i donji sloj namazati kremom, poklopiti gornjim slojem pa ga premazati, kao i stranice torte. Vrh torte ukrasiti feticama naranče i krupnije naribanom koricom naranče.
Originalni tekst objavljen je u besplatnom, blagdanskom tiskanom izdanju 'Zimske radosti' Dubrovačkog dnevnika koje možete potražiti u Pemovim butigama i prodajnim mjestima Tiska i pronaći još blagdanskih ričeta Jadranke Ničetić.