'

PUNO ZELENILA I KAMEN Ovako će izgledati novi pročistač otpadnih voda na Petki (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Vodovod Dubrovnik je odabrao izvođača za jedan od najvažnijih dijelova projekta “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik”. UPOV Lapad s podmorskim ispustom gradit će zajednica ponuditelja koju čine slovenske tvrtke Iskra d.o.o. i Hidroinženiring d.o.o. A danas su predstavljeni i vizuali projekta. 

Radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja. Odabrani izvođači će u sklopu radova izgraditi novo postrojenje s pripadajućom opremom (grube i fine rešetke, aerirani pjeskolov, mastolov, membranski biološki reaktor, itd.), postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust duljine 835 metara.

Cijena izgradnje novog pročistača u Lapadu iznosit će 28.699.977,96 eura bez PDV-a dok je procijenjena vrijednost radova bila 29.333.996,95 eura bez PDV-a. 70,64% sredstava je osigurano kroz bespovratna sredstva EU-a, 29,36% nacionalni dio koji se dijeli na tri jednaka dijela između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Vodovoda Dubrovnik.

Budući UPOV je projektiran tako da zadovolji sve potrebe stanovništva i gospodarstva u dugoročnom periodu. Njegov planirani kapacitet će biti 73000 ES (ekvivalent stanovnika), što uzima u obzir buduću izgradnju kao i daljnji rast turističkih posjeta Dubrovniku sve do 2050. godine.

Rok za dovršetak radova je 40 mjeseci od potpisivanja ugovora. Dubrovnik će osim samog pročistača dobiti i moderno postrojenje za obradu mulja. Višak mulja će se prvo aerobno stabilizirati na budućem pročistaču ispod Petke, a nakon toga slijedi dehidracija i spremanje u prekrivene kontejnere. Kompletan proces se obavlja u zatvorenim spremnicima i osiguranom ventilacijom za obradu onečišćenog zraka. Kontejneri će se tijekom ranih jutarnjih sati transportirati na lokaciju na Osojniku gdje će se prebaciti u hale za solarno sušenje mulja. I ove sale će biti opremljene postrojenjem za obradu onečišćenog zraka te će se time spriječiti bilo kakva mogućnost širenja neugodnih mirisa u okoliš, a osušeni mulj koji će se predati na konačno zbrinjavanje će biti inertan i neće generirati nikakav miris.

Popularni Članci