Prvog vikenda u svibnju u Zračnu luku Dubrovnik sletjelo je preko 10 tisuća gostiju, predsezona je na razini one iz 2016. godine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Popuštanje mjera diljem svijeta odrazilo se na međunarodni promet i turizam, a rat u Ukrajini zasad ne ugrožava situaciju koliko se očekivalo

Nakon duge dvije pandemijske godine, turizam se ove godine konačno vraća 'na staro'. Iako je s početkom rata u Ukrajini situacija bila neizvjesna za cijelu Europu i turizam, najave su bile oprezne, a booking je usporio, situacija u turizmu sada se normalizirala, a dubrovački turistički pokazatelji i više su nego dobri.

O prvom vikendu u svibnju u Zračnoj luci Dubrovnik i optimističnim brojkama razgovarali smo s Ivanom Maslaćem, komercijalnim direktorom Zračne luke. 

Maslać nam govori kako je tijekom prvog vikenda u svibnju u Zračnoj luci Dubrovnik ostvaren promet od 103 leta, to jest 206 operacija zrakoplova te je ostvareno 10.111 dolaznih putnika. 

„U odlasku smo imali sličan broj putnika dok je popunjenost zrakoplova bila nešto iznad 63 posto“, pojašnjava Maslać i dodaje kako je najviše putnika stiglo iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske te Hrvatske.

Direktna linija iz New Yorka za Dubrovnik započet će prometovati 28. svibnja. Dubrovnik će s Međunarodnom zračnom lukom Newark Liberty u New Yorku tako biti povezan četiri puta tjedno sve do kraja rujna. 

„Ova linija je od iznimnog značaja jer izravno povezuje Republiku Hrvatsku sa SAD-om te omogućuje lakši dolazak američkih gostiju“, govori Maslać.

Grgo Jelavić/PIXSELL

PREDSEZONA IZNAD OČEKIVANJA

Komercijalni direktor zračne luke Dubrovnik otkriva kako je predsezona do sada bila iznad očekivanja, a u zračnoj luci su izrazito zadovoljni ostvarenim prometom.

„Utjecaj pandemije COVID-19 je neznatan u odnosu kakav je bio zadnje dvije godine, ukidanje epidemioloških mjera i ograničenja putovanja značajno je pomoglo u oporavku prometa. Također, utjecaj rata u Ukrajini je značajno manji od očekivanog“, govori Maslać. 

Prema podacima dubrovačkog aerodroma predsezona je u odnosu na 2019. na oko 54 posto prometa, te je za sada prilično slična prometu kakav je zračna luka imala u predsezoni 2016. godine. 

„Očekujemo da će svibanj biti jako uspješan i kako ćemo dostići oko 55 do 65 posto prometa iz svibnja 2019. godine“, govori. 

Zračna luka Dubrovnik trenutno ima angažirano oko 380 radnika na neodređeno vrijeme, 200 radnika na određeno vrijeme te očekuju angažman oko 70 izvršitelja putem student servisa. 

„Prema povećanju prometa i dolasku glavnog dijela sezone planiramo dodatni angažman manjeg broja izvršitelja kako bi osigurali pružanje adekvatne razine usluga“, zaključuje Maslać. 

I gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je turistički oporavak Grada očigledan.

„Turistički oporavak svakim danom je sve vidljiviji i vjerujem da ćemo uistinu ovu godinu zabilježiti izvrsne turističke rezultate“, istaknuo je gradonačelnik i naglasio važnost direktnih letova iz New Yorka za Dubrovnik. 

„ Dubrovnik i dalje drži ekskluzivitet jedinog hrvatskog grada koji ima direktnu povezanost sa Sjedinjenim Američkim Državama“, naglasio je Franković.

Iz tiskanog izdanja Dubrovačkog dnevnika 

Popularni Članci