PRVI DONOSIMO Odgodili Domićevo svjedočenje jer se Čalušić nije pojavio

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
Prema tvrdnjama oštećenika, svjedočenje je odgođeno jer je Čalušić hospitaliziran dan ili večer ranije na odjelu muške psihijatrije KBC Rebro. No, tijekom popodnevnih sati jedna oštećenica kontaktirala je osoblje odjela pa su joj navodno rekli da je Čalušićeva obitelj s njim u sobi te kako se zabavljaju i smiju.

Grupa oštećenika kriminalne skupine Mira Čalušića koji je osumnjičen za lihvarenje, prijevare, prijetnje, tešku krađu i krivotvorenje novca i isprava žalila se ministru pravosuđa zbog nezadovoljstva koje je izazvala ponovna odgoda za svjedočenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Kako doznajemo, situacija je kulminirala 16. svibnja kad je sazvana rasprava na kojoj je trebalo biti nastavljeno svjedočenje oštećenika iz Trogira odnosno Dubrovnika prilikom čega je trebao svjedočiti i Dubrovčanin Nikša Domić. Podsjetimo, Čalušić je sklapajući lihvarski ugovor s Dubrovčaninom od istog iskamčio gotovo 13 milijuna kuna. Osim toga, obitelj Domić proživljavala je i traume zbog prijetnji, a posebno ih je uznemirila situacija kada su Čalušićevi ljudi provalili u njihov apartman te ga devastirali uništivši keramičke pločice i namještaj.

Prema tvrdnjama oštećenika, svjedočenje je odgođeno jer je Čalušić hospitaliziran dan ili večer ranije na odjelu muške psihijatrije KBC Rebro. No, tijekom popodnevnih sati jedna oštećenica kontaktirala je osoblje odjela pa su joj navodno rekli da je Čalušićeva obitelj s njim u sobi te kako se zabavljaju i smiju. Navedena ih situacija, kažu, ljuti, frustrira, ali i uvelike podsjeća na rasplet kultne serije ‘Prosjaci i sinovi’.

Vjeruju kako Čalušić i njegovi pomoćnici sve to zapravo rade namjerno. Kako tvrde, Čalušić koristi već ustaljene i provjerene recepte za izuzeće sudaca i predsjednika suda, pa su se oštećenici susreli s tri takva zahtjeva, i to u lipnju i prosincu prošle te travnju ove godine. Na prvoj raspravi početkom lipnja prošle godine suđenje je bilo prekinuto zbog nedolaska dvoje odvjetnika i optužene Ane Paradi čime je, navode oštećenici, jasno prikazana njihova strategija odugovlačenja da bi se slično dogodilo i u petak. Podsjetimo i kako je Čalušić u nekoliko navrata tražio i da ga se pusti na slobodu jer navodno pati od klaustrofobije.

Navode kako njihovoj ljutnji i bijesu nema kraja te naglašavaju kako svjedocima, od kojih neki imaju i ozbiljnije zdravstvene tegobe, nije jednostavno dolaziti u Zagreb da bi se svjedočenja odgađala zbog Čalušićevog ‘zavlačenja’.

Stoga grupa oštećenika traži da se bitno izmijeni odredba zakona prema kojem se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru osuđeniku računa u izdržavanje kazne na koju je osuđen, omogući i ozakoni odgoda i obustava svih ovršnih postupaka u predmetima na štetu oštećenika (dužnika), a u korist fizičkih i pravnih osoba kazneno prijavljenih za lihvarenje prijevare i druga kaznena djela.

Traže i da se bitno postrože mjere sankcioniranja zlouporabe procesnih prava stranaka u pogledu samog odugovlačenja te bitno produlje rokovi zastare u kaznenom postupku kako se višestrukim zlouporabama prava stranaka i dovođenjem do odugovlačenja postupka ne bi događalo da počinitelji ne odgovaraju za počinjena kaznena djela. Osim toga, žele i da se počinitelje kaznenih djela onemogući u uživanju posjeda u protupravno stečenim nekretninama do okončanja kaznenog postupka, neovisno o tome je li oštećenik podnio tužbu za smetanje posjeda.

Podsjetimo, oštećenici žive na području cijele Hrvatske s kojima je Čalušić sklapao lihvarske ugovore, a koji su oštećeni za preko 32 milijuna kuna.

Popularni Članci