PROVJERILI SMO! Slobodno iz Hrvatske u BiH i obratno, zasad nema izolacije

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je jutros kako se granica s Bosnom i Hercegovinom ne zatvara te kako državljani BiH i Srbije iz svojih zemalja mogu ulaziti u RH bez da moraju provesti dva tjedna u samoizolaciji. 

Također, netočnom se pokazala i informacija kako su do ponoći svi državljani RH morali napustiti BiH te se vratiti u svoju zemlju kako ne bi morali po povratku provesti 14 dana u samoizolaciji. 

Međutim, Dubrovačkom dnevniku se javio veći broj čitatelja koji su kazali kako im je na graničnom prijelazu rečeno kako se do ponoći moraju vratiti u RH kako ne bi morali u samoizolaciju. Primjerice, jedan je čitatelj kazao kako mu je jutros, prilikom prelaska granice na Doljanima, rečeno kako može prijeći granicu, ali kako će po povratku trebati provesti 14 dana u samoizolaciji. 

Neslužbeno doznajemo kako razlog zbog kojeg je dio građana jučer dobio takve informacije jest taj što se situacija mijenja iz sata u sat, kao što je to već rečeno iz nacionalnog Kriznog stožera, te su u tom trenutku na granici davane informacije sukladno tadašnjoj situaciji i one su tada vrijedile. No, vrijedi još jednom naglasiti kako prema najnovijoj važećoj odluci državljani RH mogu normalno prelaziti granicu s BiH te se vraćati u Hrvatsku bez obvezne mjere samoizolacije, jednako kao što državljani BiH i Srbije zasad mogu prelaziti hrvatske granične prijelaze, bez da potom moraju boraviti u samoizolaciji. Također, izolacija se može odrediti onim putnicima koji su prethodno boravili u žarištima koronavirusa, poput Italije ili Kine. 

Napominjemo kako je riječ o odluci koja je trentuno na snazi te kako je ona, sukladno daljnjem tijeku situacije oko koronavirusa, podložna promjenama. Građanima se sugerira da prate obavijesti MUP-a i stožera civilne zaštite, županijskog i nacionalnog, jer su to najrelevantniji izvori informacija koje na svojim stranicama redovito objavljuje i Dubrovački dnevnik. 

Popularni Članci