PROSVJED ISPRED DUBROVAČKE BOLNICE 'Dovedeni smo pred zid, potplaćeni smo i podcijenjeni' (FOTO/VIDEO)

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Medicinske sestre i tehničari, ali i dio liječnika, prosvjedovao je danas ispred dubrovačke bolnice.

Ovaj mirni prosvjed održan je uslijed zahtjeva sindikalista da se djelatnicima u zdravstvu povećaju plaće, a što je Ministarstvo zdravstva prvo parafiralo da bi Vlada RH odbacila. Pregovori o plaćama nastavljaju se u petak u Ministarstvu zdravstva kada se očekuje da vlada sindikatima iznese svoj prijedlog oko povećanja plaća. 

Prosvjed je održan u organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara i Samostalnog sindikata djelatnika u zdravstvu. 

Zdravstveni djelatnici ovim prosvjedom poručili su kako je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

- Oni odgađaju, nikome nije jasno što rade. Prosvjedom želimo napraviti pritisak, a ovo je upozorenje da ukoliko se ne počnu baviti našim problemima da ćemo morati ići u štrajk. - rekao je predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin.

- Problema je mnogo. Sustav je zapušten godinama i godinama, jedan od najvećih problema u dubrovačkoj bolnici je nedostatak kadra. A tu je i potplaćenost, podcijenjenost, loša organizacija i loši uvjeti rada. To nas je dovelo pred zid. - objasnio je Večerin.

Komentirao je navode Ministarstva rada da je ovaj prosvjed ilegalan.

- Pokušavaju nas zaplašiti. Svaki radnik ima pravo pola sata izaći na dnevni odmor. Ništa nije ilegalno, ovo je mirni prosvjed zaposlenika bolnice. - dodao je Večerin.

Osim u Dubrovniku, prosvjed se održava i u Splitu i Zagrebu.

- Krenuli smo s dva najveća grada i Dubrovnikom. Nije slučajno zašto je Dubrovnik izabran. Položaj medicinske sestre u Dubrovniku je najnepovoljniji uzimajući u obzir cijenu života u Gradu. U nas se godinama gomila nezadovoljstvo, nas fali stotinjak, taj nedostatak netko mora nadoknaditi. I to smo mi s brojnim prekovremenim satima, neprospavanim noćima. To djeluje na naše zdravlje, pacijent je počeo dobivati lošu uslugu jer smo nervozni. Sustav puca. - zaključio je Večerin.

Podsjetimo, prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu. Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru, a koji vlada nije prihvatila.

Popularni Članci