PROPUST KAPETANIJE? Mario Dabelić: S katamaranom idu tražiti unesrećene kao da su predmeti

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: , Grgo Jelavic/PIXSELL, JVP Mljet, ČITATELJ DD
Nakon potonuća glisera koji je u vlasništvu ugostiteljskog objekta Bowa na Šipanu otvorilo se pitanje o nelogičnom postupku Lučke kapetanije koja je u najmanju ruku reagirala čudno u trenutku nesreće.

U noći s petka na subotu dogodila se pomorska nesreća u kojoj je jedna brodica potonula, a više plovila sudjelovalo u spašavanju unesrećenih putnika i člana posade. Nesreća se dogodila na Mljetu ispred Prožurske luke. U spašavanju su sudjelovali katamaran Nona Ana te lokalni mještani koji su unesrećene preveli u Sobru gdje ih je pregledao mljetski doktor i gdje se pridružila Lučka kapetanija. 

Zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić zapitao se zašto Lučka kapetanije nije angažirala vatrogasnu brodicu koje je smještena u luci Sobra i ima spremnu posadu u 24-satnom dežurstvu.

- Zaista bih volio znati zašto mi nismo bili uključenu u akciju spašavanja na moru. Moglo je doći do veće tragedije jer su išli s katamaranom tražiti utopljenike između otočića. Naša postrojba dežurna je 24 sata i spremi smo isploviti u najkraćem roku, a Lučka kapetanija nas nije 'podigla'. Nije u pitanju traženje nekih predmeta nego spašavanje ljudskih života na moru - istaknuo je Dabelić naglasivši kako je vatrogasna brodica samo 50 metara od None Ane.

Prema riječima vatrogasnog zapovjednika s Mljeta nije prvi put da se dogodila slična situacija. Dabelić nam je pojasnio kako je za događaje na moru nadležna središnjica za traganje i spašavanje na moru u Rijeci.

- Oni su ti koji koordiniraju akcijom i 'spuštaju' na lokalnu službu, a to je dubrovačka Lučka kapetanija. Oni su trebal izaći na more, ali znamo u kakvoj su situaciji, no trebali su angažirati one koji su najbliže nesreći - kazao je zapovjednik Mario Dabelić referirajući se na nedostatak kadra u dubrovačkoj Lučkoj kapetaniji budući da su tri člana posade broda "Danče" dali otkaze te brod od tada ne može isplovljavati u akcije traganja i spašavanja. Pokušali smo kontaktirati Lučku kapetaniju Dubrovnik za komentar na ovu temu, no nitko se ne javlja na telefon, kao ni lučki kapetan Mato Kekez. 

Zapravo je prava sreća odigrala značajnu ulogu u nesreći kod Mljeta jer nije bilo teže ozlijeđenih i nestalih.

Podsjetimo, na Bowinoj brodici, bile su četiri osobe od kojih su dvije ozlijeđene. Vlasnik ugostiteljskog objekta Pero Šare pojasnio je kako su se četiri djelatnika, izvan radnog vremena, uputila prema Mljetu radi slobodnog korištenja dnevnog odmora.

"Obzirom na vremenske neprilike, u vožnji su naletjeli na predmet koji je  prouzrokovao oštećenje i potapanje broda. Srećom, nitko od sudionika nije teže stradao niti je itko hospitaliziran. Policija je odmah obaviještena o slučaju i u tijeku je očevid kojim će se utvrditi više detalja o samoj nezgodi", naveo je Šare.

REAKCIJA IZ BOWE 'Zaposlenici su van radnog vremena pošli na odmor, nitko nije teže stradao'

Potonuo gliser, opet od restorana BOWA, putnici spašeni, ima ozlijeđenih

Popularni Članci