PROGOVORIO O PEDOFILIJI Uzinić: Jedan je zlostavljao 13 dječaka, osjećam tugu i sram

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
'Prije četiri dana dobio još jednu prijavu za seksualno zlostavljanje protiv jedne osobe i prijavu za zataškavanje protiv druge osobe, koju sam prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci i zatražio od nadležnog Dikasterija uputu o provođenju prethodne istrage. O rezultatima ovih istraga također ću obavijestiti javnost', poručio je nadbiskup Mate Uzinić

"Osjećam duboku tugu i sram zbog zlostavljanja maloljetnih i punoljetnih osoba koje su pretrpjele od strane svećenika ili drugih osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Kao riječki nadbiskup upoznat sam s više prijava zlostavljanja koja su se dogodila u ovoj nadbiskupiji. Nažalost, razmjeri zlostavljanja su često i veći od onoga što se uspije istražiti i zbog toga od svih žrtava u svoje ime i ime Riječke nadbiskupije molim oprost", poručio je nadbiskup Mate Uzinić na press konferenciji za medije na kojoj je iznio stanje s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji, prenosi RTL.

"Za sve slučajeve s kojim sam upoznat pokrenuo sam potrebne istrage, prijavio državnom odvjetništvu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage. Riječkim nadbiskupom koadjutorom papa Franjo imenovao me u studenom 2020., i dao mi je posebne ovlasti upravljanja, iako je još uvijek riječki nadbiskup bio Ivan Devčić.

Već ranije sam najavio da ću obavijestiti javnost o ukupnom stanju s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji. Neke od ovih prijava su anonimne, što značajno otežava istrage, no i u tim slučajevima učinio sam sve što sam znao i mogao kako bih došao do utvrđivanja istine, a time i pravednosti za žrtve. Napominjem da ukoliko dođe do novih saznanja ili prijava vezano za sljedeće slučajeve, kanonska istraga bit će ponovno otvorena", poručio je.

zinić je rekao i da je prije četiri dana dobio još jednu prijavu za seksualno zlostavljanje protiv jedne osobe i prijavu za zataškavanje protiv druge osobe, koju je prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci i zatražio od nadležnog Dikasterija uputu o provođenju prethodne istrage. Rekao je i da će o rezultatima tih istraga također obavijestiti javnost.

Izvješće o slučajevima:

PRVI SLUČAJ

Prvi je da je svećenik M.Šp.(1953.) optužen 2016. godine da je prije 31 godinu seksualno zlostavljao maloljetnika. U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivnju. Izrečene su mu mjere zabrana vršenja ovlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu.

Na kraju proizlazi da su otvorene nove optužbe protiv njega te je bilo više slučajeva, a radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od šest do 13 godina. Svećenik se osobno prijavio policiji, od pape je tražio oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža.

Spomenuti M.Šp. trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori.

"Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemamo informacije o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij, kaže Uzinić.

DRUGI SLUČAJ

Drugi slučaj je M.Ši. (1941.) optužen je da je u razdoblju od 2006.-2007. godine maloljetnicima slao neprimjerene SMS poruke, a jednu je djevojku i neprimjereno dodirivao. Osim toga, prije 16 godina je i neprimjerenim porukama napastovao punoljetne bogoslove, sve u vrijeme dok im je bio profesor.

On danas živi u obiteljskoj kući, slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci i zabranjen mu je vršenje svećeničke službe.

TREĆI SLUČAJ

Svećenik D.P. (1938.) optužen je zbog kažnjivih djela protiv maloljetne osobe anonimnim pismom, uz koje su postojale glasine o ucjenjivanju svećenika D.P. od strane bivšeg ministranta. Uzinić je odmah kako je saznao za to, izriče zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama te zabranu vršenja svećeničke službe.

Ipak, kod njega su po završetku kanonske istrage zaključili da se ne može utvrditi temelj za optužbe pa su povučene sve kanonske mjere. Trenutno stanuje u Svećeničkom domu.

ČETVRTI SLUČAJ

Svećenik L.L. (1953.), anonimno je optužen da je između 199. i 2005. slao neprimjerene poruke maloljetnim djevojkama i zavodio ih, a optužen je da je isto radio i između 2017. i 2019. godine.

Za njega su kasnije također rekli da nisu potvrđene sumnje u počinjenje kaznenog djela, ali određuje mu se psihoterapija i duhovni nadzor u pratnji vikara za kler. Također danas živi u Svećeničkom domu.

PETI SLUČAJ

Riječ je o nešto mlađem svećeniku od prethodnih, odnosno o J.P. (1990.) koji je prije dvije godine optužen od jedne majke da je zlostavljao njezinu maloljetnu kćer. Prijavila je slučaj policiji i državnom odvjetništvu te desetak dana od optužbe majke kreće i istraga.

I njemu Uzinić izriče zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama, zabranu javnog vršenja svećeničke službe te za vrijeme istrage boravak u samostanu. Dekretom ga razrješuje svake dotadašnje službe.

Ipak, u listopadu 2021. završava istraga i delegat donosi zaključak da J.P. nije počinio kažnjivo djelo, ali je slučaj proslijeđen mjerodavnoj Kongregaciji za nauk vjere na daljnje uredovanje.

"Za vrijeme istrage državnog odvjetništva J.P. stanuje u Nadbiskupiji i pomaže u Arhivu. Istraga državnog odvjetništva je još uvijek u tijeku", stoji u priopćenju.

ŠESTI SLUČAJ

Svećenik M.S. (1978). optužen je od strane oca jednog bogoslova te otac tvrdi da je optuženi loše utjecao na njegovog sina. I tu je pokrenuta istraga, ali ona također nije utvrdila postojanje kanonskih kaznenih djela zlostavljanja.

Ipak, utvrđena je "nerazboritost svećenika M.S., te je iz tog razloga određeno, kao mjera predostrožnosti i pod prijetnjom suspenzije, da se svećeniku M.S. i dalje strogo zabranjuje bilo kakav kontakt – osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s tim mladićem."

Uzinić dodaje da su prošli tjedan u Nacionalu iznesene nove anonimne optužbe protiv M.S. te je 18. svibnja pokrenuta nova istraga. Razriješen je službe župnika i slučaj je prijavljen ŽDO. Za vrijeme trajanja istrage M.S. boravi izvan Riječke nadbiskupije u obiteljskoj kući.

Sedmi, osmi i deveti slučaj nisu provedeni kazneni sudski postupci pa se ne govori o inicijalima već o "N.N". Ovdje se ne radi o zlostavljanju maloljetnika ni odraslih ranjivih osoba.

Svećenik (1970.) optužen je od jedne anonimne odrasle osobe bez direktnih saznanja o kaznenim djelima, nego kao plod njenog osobnog zaključka i intuicije, za kažnjiva djela zloupotrebe ispovijedi, trgovine i poslovanja protiv propisa kanona te protiv šeste Božje zapovijedi zloupotrebom moći prema odrasloj osobi."

Svećenik se vratio sa slobodne godine i povjerena mu je župa.

Svećenik (1978.) prijavljen je 2019. godine za pronevjeru župnog novca, a nakon priznanja krivnje izrečena mu je opomena, optužen je od jedne anonimne odrasle osobe bez direktnih saznanja o kaznenim djelima, nego kao plod njenog osobnog zaključka i intuicije, za kažnjiva djela zloupotrebe ispovijedi, trgovine i poslovanja protiv propisa kanona te protiv šeste Božje zapovijedi zloupotrebom moći prema odrasloj osobi.

Svećenik (1954.) prijavljen je od dvije osobe za trgovinu i poslovanje protiv propisa kanona. Prijavile su ga osobe kojima je posudio novac koji one nisu vratili pa je, budući da je imao kao zalog hipoteku na njihovu nekretninu, on istu prodao.

Prošle godine zaključeno je da je zakonito prodao nekretninu na kojoj je imao hipoteku radi namirenja potraživanja temeljem posudbe. Trenutno je župnik manje župe.

Uzinić je pozvao sve da mu se jave koji su proživjeli ove ili slične zastrašujuće zločine zlostavljanja.

"Želim svima ponuditi ispriku i pružiti pomoć u njihovom oporavku", kaže pa dodaje:

"Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenje povjerenih im osoba, posebno obitelji i djece. Također, apeliram i na građanske i na crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja."

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Popularni Članci