PREMAŠEN LANJSKI REKORD Prikupljene značajne donacije na dubrovačkim događajima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Simboličnim hodom preko Straduna, već sedmu godinu za redom, 5. rujna obilježen je Women's Bank Walk.

Finski sponzori su i ove godine donirali 30 eura za svakog sudionika, a osim donacija na licu mjesta, brojni su oni koji su svoj doprinos dali uplatom na račun udruge. Sve je to pridonijelo sumi od 7 200 eura, iako je kampanja još uvijek u tijeku, pa će se konačni rezultati svih gradova sudionika znati početkom listopada. Novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života žena u nerazvijenim zemljama, u smislu obrazovanja i usavršavanja znanja. Ispred crkve svetog Vlaha program je otvorio finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Kankaanpää, istaknuvši da je ovaj simbolični hod mali korak za sve sudionike, ali veliki za život žena u nerazvijenim zemljama. Najpoznatiji finski mentalist Pete Poskiparta (poznat kao Peter Burnside) svojim je nastupom zaintrigirao i privukao brojne prolaznike, a u svoje trikove s kartama uključio je i nekoliko sudionika. 

Osim toga, tri dana prije održana je humanitarna večera u sklopu književne turneje spisateljice Minne Lindgren „Read for Profession“. Uz donacije od prodaje knjiga i ulaznica, finski sponzori su također dali svoj doprinos, kao i mnogi koji su bili spriječeni fizički prisustvovati događaju. Na taj način prikupljeno je 3 400 eura, a novci su usmjereni u projekte Women's Bank-a u Centralnoj Africi, gdje samo 25% žena zna čitati. U diskusiji s bivšom predsjednicom upravljačke skupine Women's Bank-a Reettom Meriläinen, spisateljica se dotakla srži svojih knjiga, dajući usporedbe iz svakodnevnog života, a ostavljajući svakome na izbor konačni zaključak. Knjige se bave pitanjima koja se tiču ​​skrbi o starijim osobama kao profitnog posla, a ideja je kulminirala u trećoj knjizi zamjenom gotovo svih ljudskih kontakata tehnologijom. Finska ambasadorica hrane i pića Tanja Raunio iznijela je zanimljivosti o kulturi hrane i pića u Finskoj te je istaknula kako je u današnje vrijeme lokalno postalo globalno – tradicionalna hrana i piće sve su više traženi i postali su sastavni dio ponude restorana. Raunio je pripremila i koktele u kojima su sudionici mogli uživati u ugodnoj atmosferi uz glazbu violončelistice Mihaele Čuljak. 

Posljednje dvije godine na dubrovačkom Women's Bank Walku zabilježeni su značajni rezultati koji su Dubrovnik pozicionirali na vodeće mjesto od 90-ak gradova u kojima se događaj održao. S trenutnim prikupljenim donacijama, Dubrovnik je premašio svoj lanjski rekord od 6 442 eura. Zbog epidemioloških pravila u pojedinim gradovima u Finskoj i drugim državama, događaj će se održati još tijekom rujna (a ne kao do sada isti dan) te će se konačni rezultati znati početkom listopada.

Humanitarna organizacija koja je pokrenula simbolični hod za žene, Women's Bank (Naisten Pankki), osnovana je 2007., po povratku skupine finskih poslovnih žena iz Liberije, koje su zatečene viđenim siromaštvom tamo, odlučile pomoći. Od osnutka do danas prikupljeno je više od 18,7 milijuna eura za borbu protiv siromaštva. Bazirali su se na žene i na njihove mogućnosti samostalnog rada i zarađivanja. Ideja je educirati ih i na taj im način pomoći da same zarade za život jer se tako podiže kvaliteta života kako žena, tako i djece te u konačnici i cijele lokalne zajednice.

Popularni Članci