'

PREMIJERA EKVINOCIJA SE BLIŽI Dolenčić: "Da sam malo razmislio...", Cvitešić: "Najveći je izazov bio pokoriti lokaciju u Dubrovniku kojeg ždere turizam"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Konferencija za medije povodom druge dramske premijere 75. Dubrovačkih ljetnih igara, "Ekvinocijo" Iva Vojnovića u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održala se na taraci Hotela Rixos Premium Dubrovnik.

Na konferenciji su govorili  ravnateljica dramskog programa Igara Senka Bulić, redatelj predstave Krešimir Dolenčić te glumci Zrinka Cvitešić, Lara Nekić, Goran Višnjić i Goran Grgić, a uz ostale članove ansambla i autorskog tima, konferenciji je prisustvovala i Josipa Vodenac, direktorica PC Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke koja je donator predstave.

“Moramo se prisjetiti da su povijest Igara obilježili Vojnovićevi tekstovi. Raditi Igre, a da na programu nemate Vojnovića se čini besmisleno. Program je nastao sjećajući se velikih uprizorenja i sjećajući se tih velikih glumaca koji su igrali. Naravno, to nas ništa ne obvezuje, ali nas obvezuje da se sjetimo te povijesti. Vojnovićev Ekvinocijo zapravo tematizira odnos u prošlosti pojedinca prema današnjem društvu. Dakle, on ima jednu brutalnu melodramatsku priču, s autentičnim, današnjim političkim događanjima. Pojavljuje se veliki problem kapitala, novca, sve ono što nas danas muči je zapravo upisano u Vojnovićevo djelo, s tužnom, brutalnom pričom pučana tadašnjeg doba. Mislim da je to izvrstan tekst koji može dramatizirati današnju pojavu ekonomskih emigranata, s teškim i velikim pričama koje su tada živjele u Dubrovniku. Uopće ne treba to previše aktualizirati jer je sam tekst po sebi vrlo aktualan. Vojnović najbolje povezuje baštinu i moderno“, kazala je Senka Bulić i dodala da je cijela ekipa vrlo pažljivo odabrana i čine je fantastični umjetnici, s kojima je uvijek željela raditi. Naglasila je da je na probama sjajna atmosfera i da misli da će to biti velika dramska predstava, kao što je sanjala da će se dogoditi na Dubrovačkim ljetnim igrama.

„Drago nam je da je Goran Višnjić s nama, Zrinka Cvitešić je genijalna umjetnica, ne znam kad sam vidjela tako dobre uloge u kazalištu. Goran Grgić, fantastičan glumac, Olivera Baljak, Joško Ševo, Maro Martinović, Perica Martinović, divni mladi glumci Lara Nekić, Karlo Mrša… Da ne nabrajam sad sve jer ću sigurno nekoga zaboraviti. I sjajna autorska ekipa, Leo Kulaš koji radi kostime, Dinka Juričević, upisana već u Dubrovnik i u Europu sa svojim divnim scenografijama. Stanko Juzbašić koji je napravio fantastičnu glazbu i Krešo koji vodi cijeli taj projekt, mislim da su na pravom putu da naprave jedno malo, čak i veliko remek-djelo“, zaključila je Bulić.

"TKO BI SE IZA JUPE USUDIO..?"

Okupljenima se obratio Krešimir Dolenčić.

„Kako je to počelo? Kako je Senka paničar… Ovako je to izgledalo: „Krešo, Ekvinocijo!, hoćeš li ti to režirati u Dubrovniku? Sad mi moraš reći, sad mi moraš reći!“, pa sam rekao – dobro. Da sam malo razmislio… Sad ću vam reći nešto što ću govoriti na predstavljanju knjige Razgovor o Jupi, kakvu sam ja glupost napisao u toj knjizi. U toj knjizi stoji tekst koji je pročitan na komemoraciji mog učitelja Joška Juvančića, u kojem ja pišem: „Tko će se ikada usuditi poslije te predstave na Lokrumu raditi Ekvinocijo, kome bi to moglo uopće pasti na pamet?“ Da sam to pročitao, rekao bih Senki – zašto baš taj naslov? Tko da me Jupa očito natjerao da to radim. Tako smo nekako zaplovili. Podjelu smo napravili jako brzo. Rekao bih da je to bila jedna kava i da smo posložili od prve. Meni je ovo 130. premijera. Ne sjećam se kad sam ovako radio i s radošću išao na probe. Volimo reći da smo se namučili, kako nam je teško, kako smo radili… Ma ništa nismo radili! Mi smo bili blagoslovljeni da u Dubrovniku radimo Vojnovića na takvom nekom prostoru i da nam je dano da to radimo i da se svaki dan veselimo ići na probu koliko god ona trajala. Grad je pomogao puno i još će – ispričavam se stanovnicima, neke ćemo lampe pogasiti, neke stvari još zatvoriti, ali to nije ništa posebno. Stvarno smo familija na probi. Unaprijed mi je tužno kad se sjetim zadnje predstave i da se nećemo dugo vidjeti“, kazao je Dolenčić i naglasio je da je život na probama bio intenzivan i lijep te da nema što reći o samom Ekvinociju.

„Razlika od danas je da su brodovi na jedra i da nema telefona i komunikacije s pomorcima. Sve drugo – odlazak dječaka u Ameriku da se više nikad ne vrate, prodavanje tradicije, morala, etike, ljubavi, tuđih sudbina zbog zlata i dinara. Pa ništa nisam novo rekao! Osuda žena zbog „grijeha“ iz mladosti, opet ništa novo nisam rekao. Komad je fantastično napisan, vrlo malo smo ga kratili i moram reći da se, vjerojatno prvi put u izvođenju Ekvinocija, izvodi i simfonični intermezzo koji nikad dosad nije izveden“, dodao je Dolenčić i svima se zahvalio.

"EKVINOCIJO MOŽEMO ODIGRATI I KAO KOMEDIJU" 

„Nakon Senke i Kreša nemam puno toga reći, osim da dođete u subotu, pogledate predstavu i nadam se da će vam se dopasti. Drago mi je da sam u Dubrovniku nakon puno godina, ne kao turist, ne kao gledatelj već kao glumac. To je to, vidimo se u subotu!“, kratak je bio Goran Višnjić.

„Ne možete od glumaca nešto pametno očekivati danas, po nama vidite da smo spavali četiri sata. Nama je jako lijepo, sad hoće li biti vama, to nam je manje važno. Ono što je nekako meni fascinantno je da u komadu kao što je Ekvinocijo, u kojem ima i neke lijepe radosti malog škvera, ali i velike drame, da se dogodio ansambl koji, ne bi vjerovali, Ekvinocijo može odigrati kao komediju, što radimo tu i tamo i mislim da nam je to jako zdravo. Najveći izazov je bio pokoriti lokaciju u Dubrovniku kojeg „ždere“ turizam. Vadili smo čavle iz nogu, staklo iz ruku, piškili u more usred proba, ali lijepo nam je“, kazala je Zrinka Cvitešić.

„Svi skupa smo odgledali, odslušali i pročitali Ekvinocija više puta. Gledamo na to drugačiji način od onoga kao kad stvarno sjedneš i pročitaš to zajedno s ekipom s kojom ćeš to raditi. Za razliku od režisera, meni su ipak probe, ne bih rekao nužno zlo, nego nešto što se mora proći. Ulažemo jako puno kako bi se pokazali na najbolji mogući način. Kratko ću govoriti o Franu Dražiću, kapetanu, osornom tipu, čovjek koji je odlučio što će napraviti u životu i sve mu krene krivo. Na nama je da branimo lice, bez obzira kakvo je i da tražimo njegovu drugu stranu. Veseli me da će izaći sva njegova tvrdoća, čvrstina, osobnost, kao i upitnost je li na pravom putu i hoće li dobro ispasti“, kazao je Goran Grgić.

„Meni su ovo prve Dubrovačke ljetne igre. Neizmjerno sam zahvalna na prilici da dijelim scenu s ovako velikim ljudima. Igram ulogu Anice, koju je prije mene uprizorila moja divna kolegica Nika Lasić, tako da je pritisak ogroman. Nadam se da neću razočarati. Ali obzirom na volju, rad i kvalitetu cijelog tema, od početka procesa me prati neki dobar osjećaj i nadam se da nije krivi!“, kazala je Lara Nekić.

Premijera predstave „Ekvinocijo“ na programu je u subotu 27. srpnja u 21:30 sati na istezalištu Posat, a ostale izvedbe su 28., 29., 30. i 31. kolovoza.

Popularni Članci