PREDSTAVLJEN PROGRAM FESTE 2014. 'Što nam davaju manje solada, mi smo sve veći'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Program ovogodišnje tradicionalne Feste predstavljen je danas u hotelu Hilton Imperial.

'Trinaesta je Festa, a što nam davaju manje solada, mi smo sve veći,' kazao je predsjednik Udruge Festa Slobodan Nano Vlašić u uvodnom dijelu koji je dodao kako je sve veći broj onih koji sudjeluju u samoj Festi čiji će ovogodišnji program početi nešto ranije no inače.

Kao i svake godine, program će se otvoriti Festom od klapa koja će se održati 23. siječnja, a na samu Kandeloru će se održati također tradicionalno zatvaranje Festom od vina.

Rijek je imala i umjetnička ravnateljica Darija Mikulandra Žanetić koja je ukratko predstavila program.

'Ovogodišnja Festa od klapa bit će posvećena preminulom Vinku Coci kao i našem Svetom Vlahu. Humanitarna namjena sa svih izvedbi Feste i ove je godine usmjerena prema crkvi sv. Vlaha. Osim toga, Revelin se posljednjih godina pokazao kao idealan prostor za održavanje središnjeg koncerta. Ove godine to će biti koncert Rade Šerbedžije. U subotu ćemo nastaviti s rock paradom u sklopu koje će nastupiti dubrovački rock bendovi koji su uradili nešto autorsko, a gostujuće zvijezde će biti Marijan Ban i Diktatori. U nedjelju će crkva sv. Vlaha, kao predivan koncertni prostor, ugostiti četiri dubrovačke dive, a to su Dijana Hilje, Dubravka Šeparović, Ilijana Korač i Laura Hladilo,' najavila je Mikulandra Žanetić.

Dubrovačka operna pjevačica Dijana Hilje kazala je kako je navedeni crkveni koncert izvrsna ideja kako bi Dubrovnik pokazao kako i on ima kvalitetne pjevačice različitih dobnih skupina od kojih svaka ima svoje umjetničke adute.

Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kazao je kako će njihov gudački kvartet, osim na Festi, nastupiti i u Londonu, 2. ožujka. Prema najavama, iduća Festa bi trebala biti koncipirana na način da bude festa od orkestra prilikom koje će se proslaviti 90 godina postojanja DSO-a. Sve bi se izvedbe, pa čak i Festa od klapa, ali i rock parada, radile u suradnji s Orkestrom.

Voditelj Feste od klapa Ivica Puljić kazao je kako će u sklopu ovogodišnje Feste nastupiti ukupno 16 klapa, od koji po prvi put i muška klapa Poklisari te mješovita klapa Alegria, dok će u goste doći klapa Zvono iz Kistanja. 'Na bini će ukupno nastupiti 150 izvođača,' najavio je Puljić.

Riječ je imao i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović. 'U posljednjih pet godina po prvi put imamo skupnu izložbu s javnim natječajem koja je svojevrsni likovni trenutak jer ona na jednom mjestu predstavlja sve one koji tematiziraju Svetog Vlaha. Izložbu 'Sveti Vlaho u suvremenoj umjetnosti' nije bilo lako organizirati jer imate ogroman broj ljudi koji to u Dubrovniku rade,' kazao je Ivanović te dodao kako je prijavljeno ukupno 78 radova iz cijele Hrvatske od čega ih je odabrano 47.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić kazala je kako Festa ne bi bila festa bez ića i pića. 'Vinari će moći prezentirati svoja vina, a moć će se kušati, a nadam se i kupiti po promotivnim cijenama. Ova Županija ima što ponuditi,' kazala je Orlić, ali i najavila bogatu gastronomsku ponudu.

Program ovogodišnje feste pogledajte OVDJE.

Ivona Butjer


 

Popularni Članci