BOLNA ISTINA Avioni lete u Dubrovnik, ali su poluprazni, Avioradar je objavio podatke

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
'Dubrovnik ovako pust u srpnju nije bio od nesretnih devedesetih godina. Hoteli, ugostiteljski objekti, znamenitosti... nikad nisu bili ovako sablasno prazni kao ove godine. Ili čak zatvoreni zbog nemogućnosti financijske održivosti  poslovnih subjekata', piše portal Avioradar.hr koji je objavio podatke koji nikako ne idu u prilog svemu onome što se u turističkom Dubrovniku svi i dalje barem malo nadaju. 

Pandemija koronavirusa pogodila je cijeli svijet bez izuzetaka, u Hrvatskoj posebno turizam, a između ostaloga i zračni prijevoz o kojemu je dubrovački turizam potpuno ovisan. Kritike o tome zašto nema značajnijeg broja letova išle su između ostaloga i prema Zračnoj luci Dubrovnik, no čini se poprilično neopravdano, piše Avioradar.hr. 

U ožujku, početkom epidemije, zračna luka Dubrovnik je zatvorena za civilni zračni promet i sve je stalo u danu. Borba protiv koronavirusa je započela na globalnoj razini i tada je bilo jasno da od sezone 2020. neće biti ništa. Kako je borba trajala i pojavili se povoljni rezultati, u toj borbi došlo je do popuštanja mjera i pojavio se tračak nade za bar nekakvu sezonu u Hrvatskoj.

Istra i Kvarner počeli su dobivati svoje prve goste. Otoci Splitsko–dalmatinske županije također. Dubrovnik je nestao s karte turističkih odredišta.

U medijima su svakodnevno izlazili članci kako se Turistička zajednica, Grad Dubrovnik i HGK Dubrovnik bacaju u „borbu za svakog gosta“. Pa je tako prizivan 15. lipnja kad se otvaraju granice. Nakon 15. lipnja, prizivao se 1. srpnja. Opet ništa. Sad se priziva 15. srpnja kad će UK otvoriti granice za svoje državljane. Sad čekamo koji će se idući datum prizivati,' piše Avioradar.hr. 

Naravno, kontinuirano su svi gore navedeni subjekti prozivali ZL Dubrovnik neka dovede prijevoznike pa će turista biti jer bez letova ne mogu doći, a žele. A i oni se „grčevito bore za svakog gosta“. Zračna luka Dubrovnik se uistinu bacila na posao, ostvareni su kontakti s prijevoznicima, izmijenjena je politika poticaja, piše portal Avioradar.hr koji se slijedom takvih izjava odlučio provjeriti  kolika je krivica Zračne luke Dubrovnik za sablasno prazan Grad.

''Tako smo uzeli period od 1. do 12. srpnja i prebrojali letove, raspoloživa sjedala, ali i popunjenost letova.

Brojevi uvelike demantiraju i Turističku zajednicu i HGK Dubrovnik, a i Grad Dubrovnik kao i ostale subjekte u turizmu.

Prebrojali smo 19 prijevoznika, 30 odredišta i 130 letova u tom razodblju. Da, to su brojevi jednog dana u sezoni 2019., ali ne smijemo zanemariti činjenicu da smo u korona krizi kad je broj letova na globalnoj razini mali i industrija se tek polako pokušava oporaviti.

Brojevi koji u potpunosti demantiraju turističke subjekte (razodblje 1.-12.7.20) su iduće:

  • Broj putnika: 16.029
  • Raspoloživo sjedala: 34.708
  • Popunjenost: 46,18%

Treba imati na umu da je od 130 letova, njih 35 domaći promet koji je prevezao veći dio od ukupnog broja putnika i to je teško uvrstiti  u turističke dolaske.

Dakle, letova, odredišta i sjedala ima, ali potražnje nema. Za potražnju definitivno ne može biti odgovorna ZL Dubrovnik,'' piše portal Avioradar.hr, a cijeli tekst pročitajte OVDJE



Popularni Članci