'

Prava hrvatskih branitelja kao osnova buduće gradnje na Nuncijati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić održao je danas sastanak sa predstavnicima HVIDRA-e i invalidima Domovinskog rata na temu zemljišta za gradnju obiteljskih kuća na Nuncijati.

Na sastanku je gradonačelnik Vlahušić rekao kako 61 branitelj ima pravo stambenog zbrinjavanja na Nuncijati. Međutim, Grad je zaključio kako zemljište od 14 tisuća kvadratnih metara nije dovoljno za kvalitetno zbrinjavanje branitelja i invalida Domovinskog rata, te su odlučili da se ono proširi na 50 tisuća kvadratnih metara, što bi omogućilo i gradnju popratnih ustanova kao što je škola i vrtić.

Jedan od najvećih problema koji se istaknuo kod ostvarivanja, to jest kod pokretanja realizacije samog projekta je prometna i komunalna infrastruktura.

Naime, Grad mora napraviti komunalnu infrastrukturu čija je vrijednost 15 milijuna kuna, zatim od privatnih vlasnika kupiti zemljišta kako bi se napravile prometnice i odgovarajuća prometna infrastruktura.

Branitelji su rješenjima Grada Dubrovnika iz 2009. godine dobili ukupno 14 tisuća kvadratnih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta na Nuncijati na kojoj se trebalo zbrinuti 61 obitelj branitelja, invalida domovinskog rata, no obzirom na odredbe GUP-a i Zakona o gradnji, na tako maloj površini stambene objekte bilo je moguće smjestiti jedino u kuće u nizu, iako je Zakonom o braniteljima garantirano pravo izgradnje obiteljske kuće svakom branitelju koji je umjesto stana dobio zemljište. Iako je u međuvremenu bio pokrenut i postupak izrade UPU Nuncijata, prekinut je zbog činjenice da u GUP nije bila ucrtana tehnički izvediva pristupna cesta.

Vlahušić je na sastanku obećao kako će u najskorijem roku biti pokrenuta izrada novog Detaljnog plana uređenja s obzirom da je kroz postupak izmjena GUP-a predložena druga lokacija za pristupnu cestu. Osnovu novog DPU-a činit će prava i potrebe budućih stanara. Tek kada se to napravi, Grad Dubrovnik počet će s otkupom zemljišta za pristupnu cestu, a u drugom koraku i pokrenuti gradnju komunalne infrastrukture.

Za cijeli ovaj projekt izdvojeno je 62 milijuna kuna temeljem kreditnih sredstava i sredstava Grada.

Branitelji koji su prisustvovali današnjem satanku jednoglasno ističu da je trenutno stanje neprihvatljivo jer su prema rješenjima koja su dobili još prije osam godina navodno stambeno već zbrinuti, a oni i dalje ne vide napretka niti početka realizacije cijelog ovog projekta.

Ističu da zahvaljujući ovakvim predizbornim obećanjima od kojih nikad ništa ne bude, njihovi prijatelji i susjedi njih gledaju 'krivo' jer smatraju da su 'isisali' novac iz države.

"DPU ćemo napraviti prema vašim zahtijevima za samostojećim objektima, prenamijenit ćemo gradsko zemljište koje nedostaje, napravit ćemo procjenu nedostajajuće vrijednosti i zatražiti kredit HBOR-a da se to konačno napravi", dao je obećanje braniteljima gradonačelnik Andro Vlahušić, ističući kako je ovaj projekt posao za koji treba vremena i da je Grad već toliko uložio da nema nazad.

Popularni Članci