'

POVIJESNI TRENUTAK Ide se u radove, potpisani ugovori za dom ispod bolnice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Potpisivanje Ugovora o izvođenju radova izgradnje Centra za starije osobe Dubrovnik - Dom za starije i nemoćne i Ugovora za stručni nadzor i koordinatora II izgradnje upriličeno je danas u Velikoj vijećnici. 

Ugovore su ispred Grada Dubrovnika potpisali gradonačelnik Mato Franković, a ispred odabranog izvođača radova direktor tvrtke TEXO MOLIOR d.o.o. Antonio Deranja te ispred odabranog stručnog nadzora/koordinatora nad izgradnjom direktor tvrtke APSIDA INŽENJERING d.o.o. Vjekoslav Horina.

Franković je kazao kako je ovo povijesni trenutak za Grad.

„Ukupno će se u funkciju staviti 205 smještanih kapaciteta, od čega 125 kreveta za treći i četvrti stupanj tj. za one osobe koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći drugih osoba. Projekt će istovremeno pružati i izvaninstitucionalnu uslugu za 410 korisnika, dakle za sve one koji žive u svom domu, a djelatnici budućeg Centra će im pružati uslugu, dolaziti kod njih doma i sl. Od tih 410 korisnika, osiguran je i dnevni boravak za 75 korisnika koji će imati potrebu za dnevnim boravkom u okviru Centra“, izjavio je Franković.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 21 milijuna eura, od čega EU fondovi pokrivaju preko 6 milijuna eura, dok preostali iznos jednim dijelom kreditno zaduženje, a drugim, koji iznosi 9 milijuna eura, iz vlastitih proračunskih sredstava Grada.

„Prošlo je puno godina do izgradnje ovako velikog, značajnog Centra ovih kapaciteta. Zato sam i kazao da se radi o povijesnom trenutku i činjenici kako smo se odlučili odužiti svima onima koji su godinama radili ili rade na području Grada, a nemaju adekvatno riješeno pitanje. Ovim ćemo riješiti značajno i ovaj segment“, izjavio je Franković.

Vrijeme trajanja radova je 18 mjeseci. Također, HEP će napraviti i novi kabelski rasplet, od čega će korist imati cijeli Lapad.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Franković je otkrio i što je s domom za starije u Gružu.

„Nakon što je požarni inspektor bio prije 15-ak dana u domu umirovljenika, još je utvrđeno manjih nedostataka tehničke prirode, jedan od njih vezan uz protupožarna vrata. Svaka soba ima protupožarna vrata pa je zatraženo da zatvaraju stupnjevito. Tvrtka koja će izvršiti radove je danas došla u dom umirovljenika u Gružu, slijede oko dva dana posla i onda očekujemo, krajem ovog mjeseca, dolazak požarnog inspektora“, izjavio je Franković.

"Centar za starije osobe Dubrovnik ispod Opće bolnice ključni je kapitalni projekt u društvenoj infrastrukturi čijom će se izgradnjom dubrovačkim umirovljenicima pružiti standard koji im je godinama nedostajao. Uz dom u Gružu ovo je, nakon 50 godina, drugi projekt vezan uz skrb i smještaj starijih sugrađana kojeg je pokrenula ova gradska uprava", poručili su iz Grada Dubrovnika. 

IBM

Popularni Članci